Connect with us

Güncel

Baro’dan katliamı övenlere suç duyurusu

Published

on

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan dilekçede, söz konusu paylaşımların, “Suçu ve suçluyu övme ve kişinin hatırasına hakaret suçu” kapsamında soruşturulması ve kamu davası açılması talep edildi.
Suç duyurusunda ayrıca, yılbaşı kutlamalarını yasaklayan Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün de “görevini kötüye kullanma” suçundan soruşturulması istendi. Öte yandan, Aydın Nazilli’de yılbaşı kutlamalarını Noel Baba kostümlü bir kişinin başına silah dayayarak protesto eden kişilerin, İkitelli’de Noel Babayı darp edilirken gösteren afişi asanların ve yılbaşı öncesi attığı “KutlaMA” başlıklı manşetiyle Milli Gazete yöneticilerinin de, “halkta korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu” işledikleri iddia edildi. Dilekçede, söz konusu fiillerin toplumda nefretin yayılmasına zemin hazırladığına dikkat çekilerek, “Söz konusu fiiller,  birlik ve beraberliğimize kastetmektedir. Bir arada yaşamanın gerektirdiği asgari hoşgörü şartını hedef almaktadır” denildi.

FEYZİOĞLU: BAŞTA YETKİLİLER OLMAK ÜZERE HERKES DAHA DA SORUMLU DAVRANMALI
Konuyla ilgili açıklamada bulunan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, toplumu ayrıştırıcı eylem ve söylemler konusunda özellikle kamu görevlilerinin daha sorumlu davranması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Terörün amacı toplumu bölmek, birbirine düşürmek ve umutsuzluk yaratmaktır. Katliamdan önce veya sonra yapılan ve yılbaşı kutlamalarını “kafir işi” olarak ilan eden, yılbaşı kutlayanları günahkar olarak gösteren açıklamalar, dünyanın en azılı terör örgütlerinin saldırıları altında bulunan toplumumuzu ayrıştırmaya yöneliktir. Böylelikle terör örgütleri hain amaçlarına uygun sömürebilecekleri bir iklime kavuşmuş olmaktadır. Yetkili makamların diğer terör eylemlerinde gösterdikleri hassasiyeti burada da göstermelerini bekliyoruz, talep ediyoruz. Sayın Başbakan’ın ve Adalet Bakanı’nın bu konuda yaptıkları açıklamaları memnuniyetle karşıladık. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katliamdan sonra yaptığı açıklamayı da olumlu gördük. Keşke yılbaşından bir gün önce okutulan cuma hutbelerinde toplumun hassasiyeti ve kırılganlığına dikkat edilmiş olsaydı. Dileriz başta yetkili makamlar olmak üzere herkes, toplumu ayrıştırmak yerine kucaklaştırmak adına üzerine düşeni eksiksiz yapar.”
İşte Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesinin metni:

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
İHBAR EDEN: Türkiye Barolar Birliği adına 
1. Başkan Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
2. Av. Çiğdem Erman

ADRES:…

ŞÜPHELİLER:
I. Suçu ve suçluyu övme suçu (TCK md. 215) ve kişinin hatırasına hakaret suçu (TCK md. 130/1)
1. Ebu Leblebi……… @Alihandro_lopez adlı twitter kullanıcısı (Ek-1)
2. Muhammet Akpınar adlı facebook kullanıcısı (Ek-2)
3. Süleyman Belli adlı facebook kullanıcısı (Ek-3)
4. Eski İstanbulum  @eski_istanbulum adlı twitter kullanıcısı (Ek-4)
5. elif_emir_omer adlı twitter kullanıcısı (Ek-5) 
6. Sema Kaya adlı facebook  kullanıcısı (Ek-5)
7. Resul Yıldırım adlı facebook kullanıcısı (Ek-5)
8. İslam Fedaileri @huseyinbicer72 adlıtwitter kullanıcısı (Ek-6)
9. Büşra Mavili @mrss_mavili adlı twitter kullanıcısı (Ek-6)
10. Cüneyt Bülbül adlı facebook kullanıcısı (Ek-7) 
11. BarişYilmaz adlı facebook kullanıcısı (Ek-8) 
12. Sedat Kurt adlı facebook kullanıcısı (Ek-9)
13. Muhammet Koç adlı facebook kullanıcısı (Ek-9) 
14. Murat Sevi adlı facebook kullanıcısı (Ek-10)
15. Utku Desidero @UtkuDesidero adlı twitter kullanıcısı (Ek-11)
16. Cevher Bencik @CevherBencik adlı twitter kullanıcısı  (Ek-12a, Ek-12b)
17. Isa21  @isa_amedli  adlıtwitter kullanıcısı (Ek-13)
18. Mehmet Akif @tevaturlu adlı twitter kullanıcısı (Ek-14) 
19. Eskiİstanbulum @eski_istanbulum adlı twitter kullanıcısı (Ek-15) 
20. Mehmet Işıldak adlı facebook kullanıcısı (Ek-16)
21. Daniel costant @symeyma34 adlı twitter kullanıcısı (Ek-17) 
22. Mehmet Emin Yavanlı adlı twitter kullanıcısı (Ek-18)
23. Kadir Taşkın adlı facebook kullanıcısı (Ek-19) 
24. Fatih Küçükkara adlı facebook kullanıcısı (Ek-20)
25. Ramazan Keleş adlı facebook kullanıcısı (Ek-21)
26. Ekrem Akkaya adlı facebook kullanıcısı (Ek-22)
27. LAİK AVCİSİ @ReisciReusci3 adlı twitter kullanıcısı (Ek-23a ve 23 b)

Suçların tarihi: 1 Ocak 2017
II. Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu  (TCK md. 213) 
28. Aydın Nazilli’de temsili olarak Noel Baba’yı darp eden ve başına silah dayarken basına poz veren,  Noel baba kıyafeti giyerek suça iştirak eden ve basın açıklaması yapan kişiler (Ek-24)

Suç tarihi: 28 veya 29 Aralık 2016 
29. İstanbul İkitelli:de Noel babayı darp edilirken gösteren afişi hazırlayan ve asan kişiler (Ek-25)

Suç tarihi: Aralık 2016
30. Milli Gazete’nin 31 Aralık 2016 Cumartesi tarihli nüshasındaki 1. Sayfa manşetinden Basın Kanunu uyarınca sorumlu olan yetkilileri (Ek-26)

Suç tarihi: 31 Aralık 2016
III. Görevi kötüye kullanma suçu (TCK md. 257)
31. Şişli Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür(Ek-27)

Suç tarihi:26 Aralık 2016
-Tüm şüphelilerin adreslerinin Cumhuriyet Başsavcılığınca tesbit edilmesini talep ediyoruz.-
AÇIKLAMALAR
I. Suçu ve suçluyu övme suçu (TCK md. 215)  ve kişinin hatırasına hakaret suçu (TCK md. 130/1)
1. Yukarıda 1 ila 27. sırada sayılan şüpheliler, sosyal medyada paylaştıkları mesajlarla, 1 Ocak 2017 sabaha karşı İstanbul’da gerçekleşmiş olan katliamı ve/veya faillerini övmüşlerdir.
2. Türkiye’nin terör örgütlerinin hedefi haline geldiği bir ortamda, böyle bir katliamı ve faillerini övmek, hiç kuşku yok ki nefreti yaymak anlamına gelir. Ülkemize yönelik sistemli terör saldırılarının hedefi birlik ve beraberliğimizi bozmak, toplumda umutsuzluk ve kaos yaratmak olduğuna göre, nefretin yayılmasına sebebiyet veren bu fiiller, kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlikeye vücut vermektedir.
3. Ayrıca bu mesajların bir kısmında, katliamda ölenlerin hatırasına ağza alınmayacak sözlerle alenen hakaret edilmiştir. 
II. Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu  (TCK md. 213)
1. Yukarıda 28. sırada sayılan şüpheliler, Nazilli Belediye Meydanı’nda Noel baba kıyafeti giydirilmiş suç ortaklarını temsili olarak darp etmiş,  başına silah dayamış ve ardından basın açıklaması yapmışlardır. 
a. Şüpheliler, yeni yılı kutlayan insanların  Noel’i kutladığını söyleyerek, onları tehdit etmişlerdir. 
b. Şüphelilerin eylemi, şiddeti teşvik etmekte, toplumun bir kısmını, diğer kısmına yönelik şiddet uygulamaya çağırmaktadır. Bu eylem, yeni yılı kutlayan on milyonlarca insana yönelik hayat ve vücut bütünlüğü bakımından alenen tehdit içermektedir.
c. Şüphelilerin bu eylemi, halk arasında endişe, korku ve panik yaratmaya yönelik bir eylemdir.  
2. Yukarıda 29. sırada sayılan ve söz konusu afişi hazırlayarak asan şüpheliler, aynı şekilde halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçunu işlemişlerdir.  
3. Yukarıda 30. sırada sayılan şüpheliler, ilgili gazetenin “Bugün son gün. Bu uyarı son uyarı. O yıl bu yıl olsun. Resmi bataklık kurutulsun”  manşeti ve manşet altı yazılarıyla, yeni yılı kutlayan insanları alenen tehdit etmişlerdir. Bu tehdit, insanların hayatlarına ve vücut bütünlüklerine yönelik bir tehdittir. Elbette endişe, korku ve panik yaratmaya yöneliktir.  

III. Görevi kötüye kullanma suçu (TCK md. 257)
1. Yukarıda  31. sırada yer alan  Şişli Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, sosyal medyada paylaşılan  26.12.2016 tarihli resmi yazısıyla Noel ve yılbaşının aynı olduğunu ifade ederek, okullarda yılbaşı kutlaması yapılmasını yasaklamıştır. 
Söz konusu yazının gerçek olması kaydıyla;
a. İlçe Milli Eğitim Müdürü olan şüpheli, takvim yılının bitmesi ve yeni takvim yılının başlaması anlamına gelen yılbaşını Hristiyanların dini bir günü olarak takdim etmektedir.
b. Şüpheli, bu fiiliyle, yeni bir yılın gelişini yeni umutlarla  kutlamak isteyen ailelerin çocuklarına baskı yapılmasına neden olmakta, onların yeni yılı kutlama haklarını hukuka aykırı olarak sınırlamaktadır. 
c. Şüpheli,yeni yılı kutlayan öğrencilerin yanlış bir davranış içinde oldukları önyargısını sahip olduğu kamu görevinden kaynaklanan yetkisiyle bölgesindeki tüm öğrenciler ile öğretmenlere dayatmaktadır.Sorumluluğu altındaki öğrencileri yeni yılı kutlayanlar ve kutlamayanlar olarak ikiye ayırmaktadır.  Şüphelinin imza attığı resmi yazı, yeni yılı kutlayan öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer öğrencilerin nefretine ve aşağılamasına maruz kalmasına yol açmaya elverişli bir fiildir.
d. Şüpheliöğrencileri mağdur eden bu fiiliyle, mevzuatın kendisine verdiği yetkileri kötüye kullanmak suretiyle TCK md. 257’deki suçu işlemiştir.   

NETİCE VE TALEP
1. Ülkemiz, dünyanın en vahşi ve acımasız terör örgütlerinin saldırılarıyla karşı karşıyadır. 
2. Yukarıda ihbar ettiğimiz fiiller,  toplumda nefretin yayılmasına sebep olmaya elverişli fiillerdir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarına ve Avrupa  Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tavsiye kararlarına göre nefret suçları, toplumu oluşturan bireylerin bir arada yaşamalarının gerektirdiği asgari hoşgörü  şartını hedef almaktadır. 
3. Teröre karşı mücadelemizde başarılı olmamız, milli birlik ve beraberliğimizi korumamıza bağlıdır. İhbar dilekçemize konu ettiğimiz fiiller,  birlik ve beraberliğimize kastetmektedir. 
4. Terörün amacı, toplumun birliğini bozmak, ayrıştırmak, birbirine düşürmek ve toplumu umutsuzluğa sevk etmektir.  Türk toplumu,  dünyaya emsal gösterilmeyi hak eden sağ duyusuyla,  her terör eyleminden sonra kenetlenmiş  ve teröristlerin amaçlarına ulaşmalarını önlemiştir. 1 Ocak 2017 tarihinde İstanbul’da yaşanan terör eylemi sonrasında ise, maalesef az sayıda olmayan bazı kendini bilmez kişiler, terör kurbanları üzerinden toplumu ayrıştırıcı 
söylemlerde bulunmuşlardır. Böyle bir katliamdan sonra toplumumuzun dayanışma refleksinin sorgulanmasına sebebiyet verecek söz konusu paylaşımlar, büyük ölçüde, yılbaşı öncesinde yeni yıl üzerinden yaratılan ayrıştırıcı eylem ve söylemlerin sonucudur.  
5. Bu sebeplerle; gerek 1 Ocak 2017 katliamı öncesi ve gerek sonrasına ilişkin yukarıda açıkladığımız fiiller ve bu fiillere benzer olup Cumhuriyet Başsavcılığınızca tesbit edilecek diğer fiiller hakkında soruşturma yapılarak, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili  maddeleri uyarınca  sorumlular hakkında kamu davası açılması gerekmektedir.
6. İşbu ihbar dilekçemizde, sosyal medyadan tarafımıza ulaştırılan bildirimler esas alınmıştır. Ekli fotokopilerde görülen mesajları yazanların ve fotoğraflarda görülen eylemleri gerçekleştirilenlerinkimlik bilgilerinin tesbiti,  Başsavcılığınızın kanuni yetkileri çerçevesinde mümkündür. 
7. Başka terör olaylarında sosyal medya ve diğer mecralarda terörü destekleyen paylaşımlara karşı gösterilen hassas takibin (sahte hesapların arkasındaki gerçek isimlerin bulunması, gerçek adreslerin takibi vs) toplumu bölmeye, birbirine düşürmeye, terör örgütlerinin istismar edeceği bir ortam oluşturmaya ve umutsuzluğa sevk etmeye yönelik bu fiillerle ilgili de gösterileceğinden şüphe etmiyoruz. 
Gereğini saygıyla arz ve talep ederiz.   2 Ocak 2017

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı adına

Av.  Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU
Av. Çiğdem ERMAN

Ek : 27 adet fotokopi ek
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir