Connect with us

DÜNYA

Halep’te ateşkes bozuldu

Published

on

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, rejim ve diğer güçlerin engellemeleri nedeniyle tahliyelerin gerçekleşmediğini belirterek tarafları anlaşmaya uymaya çağırdı: “Artık hiç kimse kimseye suç atmasın.”
Görgü tanıkları otobüslerin kent dışındaki ana yolda bölgeden çıkacak insanları beklediğini bildiriyor ancak tahliye işlemi herhangi bir neden gösterilmeden ertelendi. Muhalifler, rejimle birlikte savaşan Şii milislerin tahliyeyi engellediğini söylüyor.
ABD yerine Türkiye anlaşmanın daha kolay olduğunu açıklayan Rusya ise, son 24 saat içinde yaklaşık 6 bin sivilin bölgeden çıkarıldığını duyurdu. Moskova'nın verdiği bilgiye göre, 366 muhalif de silahlarını bırakarak aynı sürede kentin doğusundan ayrıldı.
Reuters haber ajansı, kent merkezinden patlama sesleri geldiğini duyurdu. Muhalifler, rejim güçlerinin topçu ateşini sürdürdüğünü söylüyor. Reuters'a konuşan muhalifler, rejim güçlerinin tank, top ve havan atışlarıyla saldırdığını dile getiriyor. Ajansa konuşan görgü tanıkları ise, yaklaşık yarım saatlik saldırının ardından rejim taarruzunun durduğunu belirtti.
Ajanslar, rejim ordusu ve İran komutasındaki Şii milislerin Halep'in doğusunda sağlanan ateşkesi ihlal ederek saldırıya geçtiğini bildiriyor. Kuşatma altındaki bölgeye saldırının 10.30 sularında başladığı ve dakikalar içinde onlarca top ve havan mermisinin düştüğü ileri sürülüyor.
Muhaliflerin saldırıya geçtiğini savunan Rusya ise, rejim güçlerinin söz konusu saldırıyı geri püskürttüğünü açıkladı.

Çavuşoğlu: Kimse suçu başkasına atmasın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, haber televizyonlarının canlı yayınladığı açıklamada ateşkes ihlalini değerlendirdi:
“Anlıyoruz ki, rejimin ve bazı grupların insanların bölgeden ayrılmasına izin vermediğini görüyoruz. Değişik yerlerden taciz ateşleri oldu, tahliye tam anlamıyla gerçekleşmedi. Hem Halep'ten getirilecek insanların tahliyesi, hem de Türkiye içindeki kamplar için hazırlıklarımız var.”
İsteğimiz, hiç kimse suçu başkasına atmasın. Bir anlaşma var ve anlaşmanın uygulanması gerekiyor. 10 gün önce de bir anlaşma sağlanmıştı ancak anlaşma istediğimiz gibi uygulanmadı. Artık hiç kimse kimseye suç atmasın, vebali herkesindir. İnsanların buradan çıkarılması konusunda bir anlaşmaya vesile olduk.

İran ile öğle saatlerinde yeniden görüşeceğiz.”

Rusya: Türkiye ile anlaşmak ABD'den daha kolay
Çavuşoğlu'nun sözlerinden dakikalar sonra Rusya'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Moskova, Halep konusunda Türkiye ile anlaşmanın ABD ile anlaşmaktan daha kolay olduğunu dünyaya ilan etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, ABD'nin mümkün olan her şekilde eski ismi El Nusra olan Fetih el Şam Cephesi'ne saldırmaktan kaçındığını söyleyerek Washington'ı hedef aldı. Lavrov, “Sahadaki durumu gerçekten kontrol edenlerle çalışmaya başladık. IŞİD ve El Nusra haricinde tüm silahlı gruplarla konuşuyoruz. Türk meslektaşlarımız da dahil olmak üzere bölge ülkeleriyle de konuşuyoruz” dedi.

Otobüsler bekledi ama…
Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, 33 otobüsün sabah gün ağarmadan Halep'in dışındaki Ramuse bölgesinde ana caddeye park ettiğini ve kentin doğusundan çıkacak insanları beklediğini duyurdu. Savaşın sona erdiği kentte tahliyelerin yerel saatle 06.00'da başlaması gerekiyordu ancak kentteki gözlemciler herhangi bir neden gösterilmeden tahliyenin ertelendiğini bildiriyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivilleri almak için hiçbir otobüsün gelmediğini, tahliye işleminin ertelendiğini, erteleme gerekçesinin ise henüz bilinmediğini açıkladı.

'Şii milisler engelliyor'
Muhalifler, rejim güçleri arasında yer alan İran destekli Şii milislerin sivillerin bölgeden ayrılmasına izin vermediğini aktarıyor. Muhalifleri destekleyen Orient TV, ertelemenin yarına kadar sürebileceğini belirtiyor.
Rusya ise, son 24 saat içinde yaklaşık 6 bin sivilin bölgeden çıkarıldığını duyurdu. Moskova'nın verdiği bilgiye göre, 366 muhalif de silahlarını bırakarak aynı sürede kentin doğusundan ayrıldı.
İngiliz ITV televizyonu muhabiri Dan Rivers, bu sabah Halep'ten paylaştığı Twitter mesajlarında halen tahliyenin beklendiğini belirtiyor. Ancak Rivers'a göre, şu an için pek umut görünmüyor.
İlk tepki Fransa'dan
Halep'ten tahliyelerin gerçekleşmemesine ilk uluslararası tepki, Fransa'dan geldi. Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ülkesinin tahliyeler sırasında Birleşmiş Milletler görevlilerinin bölgede bulunmasını istediğini söyledi. Ayrault ayrıca, Kızıl Haç gibi yardım kuruluşlarının da devreye girmesini talep etti.
Buna karşın, Birleşmiş Milletler bugün sabah yaptığı açıklamada, tahliyelerle ilgili bir planın olmadığını ancak yardıma hazır olduklarını duyurdu.
Halep'te muhalifler ve rejim arasında dört yıl süren savaş dün sona ermişti. Son bir ayda kuşatma altındaki kentin doğusunda 1000'den fazla sivil saldırılarda öldürüldü.
Türkiye'nin arabulucuğunda ateşkese varan taraflar, siviller ve silahlı muhaliflerin kentten ayrılması üzerinde anlaşmıştı.
Rusya'nın desteklediği Şam rejimi, 15 Kasım'dan bu yana Halep'in doğusundaki muhalifleri kuşatma altında tutuyordu ve muhalifler gün geçtikçe kontrol altında tuttukları alanları kaybederek birkaç kilometrekarelik bir alana sıkıştı.

Üçte biri El Nusra üyeleri
BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, ateşkesin ardından yaptığı açıklamada, kentin doğusunda 50 bin sivil, 1500’e yakın da muhalif savaşçının olduğunu belirtmişti. Mistura'nın verdiği bilgiye göre, silahlı unsurların yüzde 30'u El-Nusra savaşçıları.

BM endişeli
BM yetkilisi, “Muhaliflerin hafif silahlarını almalarına izin verilip verilmeyeceği henüz net değil, bu tartışılan konulardan birisiydi. Muhalifler İdlib’e gidecek. Muhaliflerle gitmek isteyen sivillerin ayrılmasına da izin verilmesi konusunda ısrar ediyoruz” demişti. “Muhaliflerin İdlib’e çekileceği söylendi, peki İdlib’in de rejimin bir sonraki hedefi olmasından endişe duyuyor musunuz?” sorusuna de Mistura “Evet, endişeliyim” yanıtını vermişti.

Türkiye çadır kent hazırlıyor
Ateşkeste önemli bir rol oynayan Türkiye, siviller için İdlib'de çadırkent kurmaya hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden “Dünyanın en çok mülteciyi ağırlayan ülkesi olan Türkiye, Halep'ten kaçan 80 bin Suriyeli göçmeni barındırmak için bir çadır kent kuruyor” yazdı.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir