Connect with us

DÜNYA

Suriye istihbaratı Paris katliamını önceden bildirmiş

Published

on

Alman Welt am Sonntag gazetesinde yayınlanan habere göre, Suriye istihbaratı 13 Kasım 2015’te 130 kişinin öldüğü Paris saldırıları öncesinde Batılı istihbarat örgütlerine bilgi aktardı.
Haberde, her ne kadar Batılı ülkeler Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı düşürmek için çaba harcıyor olsa da, Batı ile Suriyeli yetkililer ile istihbarat alışverişinin yıllardan beri sürdürüldüğü kaydedildi.

“ALMAN İSTİHBARATI, SURİYE İSTİHBARATI İLE KOORDİNASYON HALİNDE”
Beyrut üzerinde örgütlenen Alman dış istihbarat örgütü BND ve Suriye istihbaratı işbirliğinin, doğrudan Şam'da devam ettirildiği ve BND ile Suriye istihbaratı yetkililerinin defalarca buluşup bilgi alışverişinde bulunduğu ifade edildi.
Gazetenin haberinde, konu hakkında açıklamada bulunan Almanya'daki koalisyon hükümetinin sosyal demokrat ortağı SPD'nin Meclis Grubu sözcüsü Burkhard Lischke'nin sözlerine yer verdi. Lischke, ''Silahlı saldırı ve Federal Ordu'nun bölgedeki faaliyetleri dolayısıyla ortak çıkarlarımızın olduğu açıktır. İşbirliği yapılması da zorunludur'' sözlerine yer verildi.

2014'DEN BERİ BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILIYOR
Gazetenin haberinde Suriye istihbaratının Batılı istihbarat örgütlerle koordinasyonunu yöneten kişinin Albay Halid El Hüseyin olduğu ve 2014'den beri Şam merkezli bilgi paylaşımında bulunulduğu belirtildi.
Haberde geçen bir başka ilginç ayrıntı ise, IŞİD'cilere ait 3 bin 800 pasaport bilgisinin INTERPOL’e bildirildiği, Balkan rotasını kullanan en az iki Paris katliamcısının bilgilerinin de Suriye tarafından önceden aktarıldığı bilgisi oldu.
Ancak bu iki kişinin Yunan sınır görevlilerinin dikkatini çekmediği, çünkü sözü geçen istihbarat paylaşımının Schengen Enformasyon Sistemi'ne (SİS) kaydedilmediği de ifade edildi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir