Connect with us

SİYASET

CHP’li Mehmet Tüm’den Başbakan’a sert sorular

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Başbakan Yıldırım’ın tasarrufla ilgili sözlerini 2017 için verdiğini ama sözünü tutmadığını öne sürerek “Yalan yanlış beyanlarla ‘itibarınızdan tasarruf’ mu ediyorsunuz” diye sordu.

Published

on

Başbakan Binali Yıldırım’ın parti grup toplantısında yaptığı konuşmada “2018 yılı tasarruf yılı. Kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok.” sözleri tartışılmaya devam ediyor.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Başbakan Yıldırım’ın tasarrufla ilgili sözlerini 2017 için verdiğini ama sözünü tutmadığını öne sürerek “Yalan yanlış beyanlarla ‘itibarınızdan tasarruf’ mu ediyorsunuz” diye sordu.

‘Sayın Başbakan, birileri sizi kandırıyor mu, yoksa bu yalan beyanlarla ‘itibardan tasarruf’ mu yapılıyor?’

Başbakan Yıldırım’a 8 Aralık 2016 tarihinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki sözlerini hatırlatan CHP’li Mehmet Tüm, şunları söyledi:

“Ülkemiz düşük profilli bir Başbakan’la yönetilmenin acı sonuçlarını yaşıyor. Öyle bir başbakan ki, hiçbir açıklaması, sözü veya vaatleri dikkate alınmıyor. Devlette sözünü dinletemiyor, aldığı kararları uygulatamıyor. Bu hafta tasarruf sözü veren Başbakan aynı sözü 8 Aralık 2016 tarihinde ‘Son söyleyeceğim şey, önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. 2017 muazzam bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Yani önceliği olmayan harcamalar, yeni bina alma, yeni araba alma vs. olmayacak’ diyerek yeni bina veya araç almama sözü vermesine rağmen bu yıl kamuya 6 bin 543 yeni araç alınıyor. Tasarruf sözü vermesine rağmen Cumhurbaşkanı ‘itibardan tasarruf olmaz’ diyerek her türlü israfı yapıyor. Kimse Başbakan’ın ne sözlerini, ne vaatlerini ne de açıklamasını dikkate almıyor. Geçtiğimiz grup toplantısında Binali Bey bu sefer 2018 yılı ‘tasarruf yılı olacak, yeni araç alımını durduracağız’ diyor. Ben de şahsına soruyorum: Sayın Başbakan, birileri sizi kandırıyor mu, yoksa bu yalan beyanlarla ‘itibardan tasarruf’ mu yapılıyor? Bu soruya yanıt bekliyorum.”

Başbakan Binali Yıldırım’a konuya ilişkin ayrıca yazılı soru önergesi veren CHP’li Tüm, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Şahsınız, 8 Aralık 2016 tarihinde, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararları bakanlarla birlikte açıklarken, “Son söyleyeceğim şey, önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Devlet olarak 2017’de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Yani önceliği olmayan harcamalar, yeni bina alma, yeni araba alma vesaire…” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer taraftan, şahsınız 17 Ekim 2017 tarihli AKP Grup toplantısında ise 2018 yılının tasarruf yılı olacağını belirtip “2018 yılı tasarruf yılı. Kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok. Kapattık dükkânı.” açıklamasında bulunmuştur.

5 Ekim 2017 tarihinde ise Cumhurbaşkanlığı bütçe harcamalarının çok yüksek olduğuna haberlerine ilişkin yayınladığı açıklamada, “İtibarda tasarruf olmaz” ifadesini kullanmıştır.

Bu çerçeveden hareketle;

1. 2016 yılındaki tasarruf sözlerinize rağmen 2017’de kamuya 6543 yeni araç alınmasının gerekçesi nedir? Bu yanlış beyanla ‘itibardan tasarruf” mu edilmiştir?

2. 2018 yılında da benzer bir tabloyla karşılaşılacak mıdır? 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmek üzere kaç yeni araç satın alınacaktır?

3. 2016 tarihindeki “milletten bir şey isterken önce kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım” beyanınızdan sonra kamuya 6543 yeni araç alınması, iktidar olarak “ne yaptığınızın” bir göstergesi midir?

4. 2018 yılında kamuya kaç tane yeni bina ve yeni araç alımı planlanmaktadır? Tasarruf halktan alınan vergilerin artışı yoluyla mı yapılacaktır?

5. Cumhurbaşkanlığının 5 Ekim tarihli açıklaması dikkate alındığında, bahsi geçen tasarrufun Cumhurbaşkanlığı giderlerini kapsamayacağı iddiaları doğru mudur?

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir