Connect with us

DÜNYA

Netanyahu: Ukrayna’ya desteği değerlendiriyoruz

Rusya ile savaşan Ukrayna’ya, ABD ve Almanya’nın ardından İsrail de yardıma hazırlanıyor.

Published

on

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan CNN televizyonuna verdiği röportajda, İsrail üretimi Demir Kubbe hava savunma sistemini Ukrayna’ya sağlaması sorulduğunda, “Bunu kesinlikle değerlendiriyorum.” dedi.

ABD’nin İsrail’de tuttuğu mühimmat stokundan bir kısmını Ukrayna’ya aktardığına işaret eden Netanyahu, “ABD, kendisine ait birtakım mühimmatı buradan Ukrayna’ya aktardı. Burada ayrıntı vermeyeceğim; İsrail, İran’ın Ukrayna’da da kullanılan silah üretimine karşı harekete geçiyor.” diye konuştu.

“Ne zaman patlama olsa suçlanıyoruz”

Hafta sonu İran’ın İsfahan kentinde Savunma Bakanlığına ait mühimmat üretim tesisine insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırının arkasında İsrail’in bulunduğu iddialarını ne doğrulayan ne de yalanlayan Netanyahu, “Ben belirli bir operasyon hakkında konuşmuyorum. Orta Doğu’da ne zaman bir patlama olsa İsrail suçlanıyor ya da işaret ediliyor. Bazen biz yapıyoruz, bazen de biz değiliz.” ifadelerini kullandı.

İran’ın Ukrayna savaşında Rusya’ya silah göndermesine işaret eden İsrail Başbakanı, şunları söyledi:

İran’ın kendi halkına karşı sergilediği barbarlık karşısında dünya İran’ın ne olduğunu anlamaya yaklaşıyor, (İran) Avrupa’nın ortasında, Ukrayna’da masum sivilleri öldüren insansız hava araçları sağlıyor.

“Arabuluculuk teklifini kabul etmedim”

Ukrayna savaşının başladığı dönemde kendisine arabuluculuk teklif edildiğini ancak o dönemde muhalefette olduğu için bu rolü kabul etmediğini kaydeden Netanyahu, dönemin Başbakanı Naftali Bennett’in buna çabaladığını fakat başaramadığını söyledi.

Arabuluculuk yapması talebinin kimden geldiğinin sorulması üzerine Netanyahu, teklifin “gayriresmi kanallardan” kendisine ulaştırıldığını, tüm taraflar ve özellikle ABD isterse bu görevi üstlenebileceğini ifade etti.