Connect with us

EKONOMİ

İmalat sanayiinde 11 ay sonra büyüme işareti

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocakta 50’nin üzerine çıkarak yılın ilk ayında imalat sektöründe 11 aydır ilk defadaralma görülmediğine işaret etti.

Published

on

Üretim ve yeni siparişler ocakta ılımlı düşüş kaydederken, istihdam üst üste üçüncü ayda da artış gösterdi. Öte yandan asgari ücretin artırılması şirketlerin karşı karşıya kaldığı maliyet baskılarını artırdı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Aralık’ta 48.1 değerini almasının ardından ocakta 50.1’e yükseldi. Endeks 10 ay boyunca 50 altında değer almasının ardından ocakta ilk kez 50’nin üzerine yükselerek sektörde istikrarlı iş koşullarına işaret etti.

PMI’da 50’nin altında kalan değerler daralmaya, 50’nin üzerinde kalan değerler ise büyümeye işaret ediyor.

Üretim ve yeni siparişler bazı şirketlerin dikkat çektiği şekilde talebin iyileştiği yönünde işaretlerle aralık ayına kıyasla daha hafif geriledi. Üretimde 14 ayın en hafif gerilemesi, yeni siparişlerde ise Ekim 2021’de başlayan daralma dönemi boyunca görülen en hafif düşüş kaydedildi.

Üretim alt endeksi ocakta 47.5’ten 49.8’e yükselerek daralmanın neredeyse durduğuna işaret ederken, yeni siparişler 46.8’den 49.4’e yükseldi.

İstihdam 52.1’den 52’ye gerilerken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 45.6’dan 47.6’ya yükseldi.

Girdi fiyatları enflasyonu ocakta altı ayın en hızlı artışını kaydetti. Yükselişte etkili olan ana unsurlardan biri asgari ücretin artırılması olurken, hammadde fiyatları ve TL zayıf seyri de maliyet artışlarında rol oynadı.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Son PMI anketi imalat sektörünün yakında büyümeye dönebileceğine işaret etti. Faaliyet koşulları ocakta istikrarlı kalırken, talebin iyileştiği işaretleri ve üretim ile yeni siparişlerde yukarı yönlü hareketlerin görülmesi gelecek aylarda büyüme kaydedilebileceği yönünde umut veriyor.” dedi.

SEKTÖRLERİN ÇOĞUNDA ÜRETİM ARTTI

Anket kapsamında takip edilen on sektörden sekizinde üretim ocak ayında arttı. Üretimin yavaşlama kaydettiği iki sektör ise gıda ürünleri ve tekstil oldu.

Özellikle tekstil sektöründe belirgin yavaşlama kaydedilirken, üretimin en güçlü artış gösterdiği sektör elektrikli ve elektronik ürünler sektörü oldu.

Son 31 ayın en yüksek büyüme temposunun görüldüğü sektör olma özelliği taşıyan elektrikli ve elektronik ürünler, yeni siparişlerde de en hızlı genişlemenin kaydedildiği sektör oldu.