Connect with us

EKONOMİ

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol piyasasının düzenlenmesine dair kanun TBMM’den geçti

Kaçak tütün satışı ve cep telefonu klonlanmasına yönelik düzenlemeleri içerisinde barındıran yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar hapisle cezalandırılacak. Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek. Böylece bu telefonların IMEI numaları kullanılarak telefon klonlaması yapılamayacak.

Published

on

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 11 maddelik Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasa, cep telefonu klonlanmasının önüne geçilmesi için de düzenlemeyi içeriyor. Buna göre, cep telefonlarında 7 yıl olan sinyal alma sınırı bir yıla düşürülüyor. Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek. Böylece bu telefonların IMEI numaraları kullanılarak telefon klonlaması yapılamayacak.

Yasayla, kaçak tütün satışına yönelik cezalarda da artırıma gidiliyor.

Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticari yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ürün İzleme Sistemine usulsüz müdahale suç kapsamına alınacak. Elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyenler veya gerçeğe aykırı şekilde iletenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Yasa teklifiyle son olarak, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak.