Connect with us

GÜNDEM

İstiklal saldırısında 19 tutuklama

Beyoğlu’ndaki terör saldırısına ilişkin terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan’ın illegal yollarla Türkiye’ye geçmesine yardım ettikleri belirlenen 2 şüpheli tutuklandı.

Published

on

Beyoğlu’ndaki terör saldırısına ilişkin Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan’ın illegal yollarla Türkiye’ye geçmesine yardım ettikleri belirlenen iki şüpheli tutuklandı.

İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sürüyor.

ALBASHIR VE HASSAN’IN TÜRKİYE GEÇMESİNE YARDIM ETTİLER

Soruşturma kapsamında terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan’ın illegal yollardan Hatay’dan Türkiye’ye girişlerini sağladıkları iddiasıyla gözaltına alınan şüpheliler Süleyman G. ve Tareq A, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılıkça ifadeleri alınan iki şüpheli, tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi.

Şüpheli Süleyman G. hakimlikteki ifadesinde, emniyet ve savcılıktaki beyanlarını tekrar ettiğini belirterek, suçlamaları kabul etmedi.

Tareq A. ise ifadesinde, kaçakçılık yaptığını söyleyerek, “Kaçak olarak Türkiye’ye giren mülteci şahısları belli bir noktadan, belli bir noktaya taşırım. Olayların bu noktaya geleceğini hiç düşünemedim.” dedi.

Hakimlik iki şüphelinin “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “nitelikli adam öldürme” ve “göçmen kaçakçılığı” suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Kararda, şüpheli Tareq A’nın Taksim’deki bombalı saldırıyı gerçekleştiren Alham Albashır ve firari Bilal Hassan’ı araçla teslim alıp Antakya’dan Ceyhan’a götürdüğünü, bunu kendisine teklif eden şüpheli Süleyman G’nin de eskortluk yaptığına ilişkin beyanları olduğu vurgulandı.

Öte yandan, soruşturma kapsamında terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan’ın illegal yollarla Türkiye’ye geçmesine yardım ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan şüphelilerden birinin serbest bırakıldığı, 5’inin ise emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

17 ŞÜPHELİ TUTUKLANMIŞTI 

Soruşturma kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan terörist Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu 51 şüpheliden 2’si serbest bırakılırken, 49’u emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilmişti.

Görevlendirilen 29 cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alınan 49 şüpheliden Ahlam Albashır’ın da aralarında yer aldığı 17’si, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “kasten öldürme”, “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “kasten öldürmeye yardım” suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilmişti.

Savcılık, 3 şüpheliyi adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk ederken, diğer 29 şüphelinin sınır dışı edilmesine karar verilmişti.

İstanbul nöbetçi sulh ceza hakimliklerince sorgulanan, aralarında terörist Albashır’ın da bulunduğu 17 şüphelinin tutuklanmasına karar verilirken, 3 şüpheli adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmıştı.