Connect with us

MEDYA

RTÜK Halk Tv’ye ceza yağdırdı

RTÜK, Halk Tv’ye 5 kez program durdurma ve idari para cezası verdi.

Published

on

RTÜK, “Sözüm Var” programında bir terör örgütü üyesinin cenazesi üzerinden terörist amaçlara hizmet eden yayın için yaptırım uyguladı.

Toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme uzmanlarının raporlarını gündemine aldı.

Masadaki ilk dosya Halk TV’nin “Sözüm Var” programına aitti. Program hakkında hazırlanan izleme raporunu görüşen RTÜK, yayında bir terör örgütü üyesinin adeta sivil bir mağdur gibi gösterilmesini yayıncılık ilkelerine aykırı buldu.

Üst Kurul, programdaki açıklamaların terör örgütünün amaçlarına hizmet eden beyanlar olduğunu belirledi.

RTÜK toplantısında aynı programın başka bir bölümünde ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında sarf edilen hakaret içerikli sözlerle eleştiri sınırlarının aşıldığı tespit edildi. Toplantıda programdaki aşağılayıcı, küçük düşürücü ve iftira niteliği taşıyan ifadelerle yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiğine karar verildi.

Halk TV’nin “Medya Mahallesi” programı da izleme raporlarına konu oldu. Üst Kurul’da, adı geçen program sırasında Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı’nın “ARANIYOR” ifadesi yazılı siyah beyaz bir fotoğrafının ekranlara taşınması 6112 sayılı Yasaya aykırı bulundu.

Bir kişinin fotoğrafının üzerine “ARANIYOR!” ifadesinin yazılmasının aranan suçluların bulunması için kamuoyuna duyuru yapılmasına yönelik bir uygulama olduğundan hareket eden Üst Kurul, herhangi bir yargı kararı yokken Bakan Soylu hakkında suçluymuş algısı oluşturulduğu kanaatine vardı.

Bahse konu ihlallerle Halk TV hakkında 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.