Connect with us

DÜNYA

Ersin Tatar’dan önemli açıklamalar

CNNTürk’ün canlı yayınına katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümünde önemli açıklamalarda bulundu.

Published

on

Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 48 yıl geçti. O dönemleri CNN Türk canlı yayınında anlatan Tatar, şunları söyledi:

Ben 14 yaşındaydım. O zaman hatırladığım, “Acaba Türk askeri ne zaman gelecek? Bu Rum-Yunan ikilisinin zulmünden ne zaman Kıbrıs Türkleri kurtulacak? Ve haliyle özgürlüğümüze, bağımsızlığımıza ne zaman kavuşacağız?” şeklinde hep hayallerimiz ve beklentilerimiz o yöndeydi. Rum tarafından da sürekli olarak şarkılar çalıyorlardı bize.

Ama 15 Temmuz 1974’te Rum-Yunan ikilisi büyük bir hata yaptı. Yunanistan’daki cunta rejimi kendi iradelerini sürdürebilmek için oradaki iş birlikçileri, EOKA’cılarla teröristlerle iş birliği halinde o zamanın Cumhurbaşkanı’nı darbeyle indirdiler. Ve o darbeyle indirmeleri Türkiye’ye bir fırsat verdi. O gece Cumhurbaşkanı ilan edilen Sampson “Akdeniz’e ikinci hedef cumhuriyeti kurduk” diye bütün dünyaya böyle bir duyuru yaptı. “İkinci hedef cumhuriyeti” demek Kıbrıslı Türklerin sonu demekti. Kıbrıs Türklere saldırı, Kıbrıs Türklere zaten var olan o siyaset çöktürme ve bir an evvel Ada’yı tamamıyla bir Yunan adası yapmak için atılan son adım, son darbeydi.

Türkiye Cumhuriyeti, bizlerin de tabiki talebi çağrısıyla garantörlük hakkını kullanarak müdahale kararı aldı ve 20 Temmuz 1974 sabahında bir cumartesi sabahıydı, saat 5 sularında Mehmetçik Ada’ya çıkıyordu. Rauf Denktaş hep öyle diyordu; Toroslar’a bakıyorduk. Toroslar’dan gelen o helikopterler, o uçaklardan atlayan paraşütler bizim Beş Parmak Dağları’nın semalarında Lefkoşa Ovası’na inerken Kıbrıs Türk’ü ağlamaya başlamıştı. Herkes gözyaşları içerisinde. Ve genel söylem; “İşte geldiler. Mehmetçik geldi. Türk askeri geldi.” 1878’de Osmanlı’nın buradan çekilmesiyle giden Osmanlı askeri Türk askeri 1974’te tekrar Ada’ya çıkıyor. 96 yıl sonra… Tabi Kıbrıs Türk’ü bağımsızlığına, özgürlüğüne, hürriyetine kavuşuyordu ve esaretten de kurtuluyordu.

Karşı tarafta Ada’yı bir Yunan adası yapmak için Rum-Yunan ikilisi, Yunanistan’dan getirilen komutanlar onların hepsi EOKA’ydı. EOKA ilk önce İngilizlere karşı daha sonra Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırılara başladılar. Kıbrıslı Türkleri katlettiler. Çeşitli köylerde hepimizin de bildiği gibi katliamlar oldu. İnsanlarımız yakılıp yıkıldı. İnsanlarımız EOKA’nın göçmen köyü bölgesinde çadırlarda yıllarca yaşamaya mahkum edildi.

İşte o zaman Türk Mukavemet Teşkilatı o zamanın Başbakanı sayın Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Özel Harp Dairesi’nin tetkikleri ve talimatlarıyla oradaki komutanlarla, buradaki mücahitlerle birlikte oluşturulan bir örgüttü. Bu örgüt ilk önce savunma ve daha sonra Kıbrıs Türklerinin siyasi anlamdan da Ada genelinde örgütlenmesi ve bütün bu Rum zalimine karşı direnebilmesi fevkalade önemli, disiplinli ve devlet ciddiyetinde bir teşkilattı. Bu teşkilatın kurulması elbette zaman almıştı ama çok başarılıydı.