Connect with us

SAĞLIK

DSÖ’den kritik uyarı: Maymun çiçeği virüsü vakaları bini aştı

Maymun çiçeği virüsü vakalarının sayısı, bini aşarak endişeye neden oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeğinin bu ülkelere yerleşmesinin ciddi ve gerçekçi bir durum olduğu konusunda uyardı. Bununla birlikte Gana’da ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi.

Published

on

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsü ile enfekte olan kişilerin sayısının endemik olmayan olan ülkelerde bini aştığını duyurdu.

Söz konusu rakam, DSÖ’nün bir hafta önce bildirdiği 257 vakanın yaklaşık 4 katını oluşturuyor.

Bununla birlikte Ghebreyesus, maymun çiçeği hastalığının bu endemik olmayan 29 ülkede ülkede yerleşme riskinin ciddi olduğu konusunda uyardı. Ancak, önlenebilir olduğunu sözlerine ekledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ

Mayıs ayında başlayan mevcut salgında, şimdiye kadar Batı ve Orta Afrika dışındaki 29 ülke vaka açıkladı.

DSÖ, vakaların halihazırda “endemik” (Batı ve Orta Afrika) dışında 27 ülkede tespit edildiğini söyledi.Bu yeni vakaların çoğu Avrupa, Kuzey Amerika, Meksika, Arjantin, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde az sayıdayken İngiltere 302 vaka ile ilk sırada yer alıyor. Onu İspanya ve Portekiz izliyor.

GANA’DA İLK VAKA TESPİT EDİLDİ

Batı Afrika ülkesi Gana’da ilk maymun çiçeği virüsünün tespit edildiği bildirildi.

Gana Sağlık Hizmetleri (GHS) Genel Direktörü Dr. Patrick Kuma-Aboagye, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ülkenin başkenti Akra’nın yanı sıra Eastern ile Western kentlerinde virüs testinin yapıldığını belirtti.

Yapılan testlerde 5 kişide virüsün tespit edildiği bilgisini paylaşan Kuma-Aboagye, bunlar arasında ABD’den Gana’ya dönen bir kişi bulunduğunu söyledi.