Connect with us

GÜNDEM

AYM 6 gazetecinin “MİT şehidi haberi” başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Libya haberleri nedeniyle iki ayrı davada 6 gazetecinin tutuklanmasıyla ilgili hak ihlali başvurusunu reddetti.

Published

on

Anayasa Mahkemesi, “Libya’daki MİT şehidi” haberi nedeniyle gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel’in arasında bulunduğu beş gazetecinin tutuklanmasına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu “kabul edilemez” buldu. Mahkeme, gazeteci Müyesser Yıldız’ın ise Ankara’da Libya haberleri nedeniyle tutuklanmasında ise hak ihlali olmadığına hükmetti.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, Anayasa Mahkkemesi, 7 Nisan’daki Genel Kurul toplantısında gazetecilerin hukuka aykırı tutuklandığı iddiasına ilişkin iki başvuruyu görüştü. “Libya’daki MİT şehidi” haber ve paylaşımı nedeniyle gazeteciler Murat Ağırel, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Aydın Keser, “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği”ni iddia etmişti.

“MÜYESSER YILDIZ’IN HAKLARI İHLAL EDİLMEDİ”

Mahkeme, oyçokluğuyla iddiaların “açıkça dayanaktan yoksun olması” gerekçesiyle başvuruyu kabul edilemez buldu.

Mahkeme, dünkü toplantısında gazeteci Müyesser Yıldız’ın da başvurusunu ele aldı. Yıldız başvurusunda “hakkında uygulanan tutuklama tedbiri nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği”ni kaydetti.

Yıldız’ın başvurusunu “kabul edilebilir bulan” AYM; daha sonra başvurunun esasını görüştü. Mahkeme, oyçokluğuyla Yıldız’ın haklarının ihlal edilmediğine hükmetti.

NE OLMUŞTU?

Libya’da Hafter güçlerinin saldırısı sonucunda bir MİT görevlisi ölmüştü. Kamuoyunun bilmediği olayı ilk duyuran, 3 Ocak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, MİT’in yeni hizmet binasının açılışında “MİT, Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor. Görevleri sırasında hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” dedi.

Dönemin İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ ise 25 Şubat 2020’de Meclis’te yaptığı konuşmada Libya şehitlerinin kimliklerini, MİT mensubu olduklarını ve nasıl şehit olduklarını anlattı.

Odatv, 3 Mart 2020 tarihinde bu açıklamayı haberleştirdi. Aynı olaya ilişkin gazeteci Murat Ağırel de Twitter hesabı üzerinden paylaşım yaptı. Olay, Yeni Yaşam Gazetesi’nde de yayınlandı.

MİT’in şikâyeti üzerine dönemin Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Manisa muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel ile Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklandı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç MİT Kanunu’nda yer alan “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçundan 3 yıl 9 ay; Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel ise 4 yıl 8 ay ceza almıştı. Barış Terkoğlu ise beraat etti. Bu cezalar istinaf tarafından onandı.

YILDIZ DA LİBYA HABERLERİ NEDENİYLE TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ise 8 Haziran 2020 tarihinde “casusluk” iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Müyesser Yıldız, 4 gün sonra “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklama” suçundan tutuklandı. Yıldız’ın tutuklanmasının nedeni, Odatv’de yazdığı “Kim bu Hafter’le görüşen Türk komutanlar” ve “Libya’ya hangi komutan gitti… Yerine kim geldi” başlıklı haberler oldu. Yıldız dava sonucunda “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme” ve “devletin güvenliği veya yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlarından 3 yıl 7 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.