Connect with us

DÜNYA

Moskova’daki hesap Ukrayna’ya uymadı!

Rusya-Ukrayna savaşında dördüncü güne girilirken bölgeden üzücü haberler geliyor. Ukrayna’nın pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar devam ederken AB’den flaş bir iddia geldi. Avrupa Birliği Parlamentosu’nun bir üyesi istihbarat raporlarını kamuoyu ile paylaştı ve savaşın Putin’in  planladığı ibi gitmediğini, bu yüzden çok öfkeli olduğunu iddia etti. Sabahın erken saatlerinde ise Rus birlikleri Harkiv’e girdi. Kremlin’den ise ‘Rusya konuşmaya hazır, Moskova Ukraynalıları bekliyor’ açıklaması geldi. Ukrayna lideri Zelenski dakikalar içinde bu çağrıya yanıt verdi. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar…

Published

on

Ukrayna’daki savaş tüm hızı ile devam ediyor. Ülkenin pek çok noktasından çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Rusya iki Ukrayna kentini daha kuşattığını duyurdu. Başkent Kiev’de yine patlama sesleri duyuldu. İşte çatışma haberlerinin geldiği bölgeden dakika dakika Son Dakika gelişmeler…

11.35 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahin Kalın, ‘Ukrayna savaşının dördüncü gününde Cumhurbaşkanımızın çağrısını yineliyoruz: Rus saldırıları derhal durdurulmalı ve ateşkes müzakerelerine başlanmalıdır. Haksız ve hukuksuz bu savaş karşısında Ukrayna halkının daha fazla acı çekmemesi için girişimlerimize devam edeceğiz’ dedi.

11.33 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekata ilişkin “Bu son çatışma hem talihsiz hem de gereksizdir. Bu savaşın mevcut ve uzun vadeli sonuçlarını önlemeye çalışacağız” dedi.

İletişim Başkanı Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bölgelerinde bir savaşa daha tanıklık ettiklerini belirterek “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülke ile de güçlü ilişkilerimiz olduğu için bugüne dek defaatle Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti. Ayrıca müttefiklere ortak bir duruş sergileme çağrısında bulundu. Türkiye olarak yaşanan durumun önüne geçmek için diplomatik düzeyde elimizden geleni yaptık. BM sisteminde reform yapma çağrılarımız göz ardı edildi ve bunun vahim sonuçlarını son krizde görmüş olduk. Çağrılarımız dikkate alınsaydı bu savaş önlenebilirdi” dedi.

11.10 ABD’li teknoloji şirketi Google Rus devlet medyası RT’nin mobil uygulamasını Ukrayna’da engelledi.

11.08 Rus askerleri ile Ukrayna ordusu arasında Harkiv’de yoğun çatışmalar yaşanıyor. Kentte sokak çatışmalarının başladığı belirtiliyor.

Gelen son dakika bilgisine göre, Ukrayna ordusu Harkiv’e giren özel kuvvetler ile çatışıyor.

11.07 Finlandiya hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

ZELENSKİ’DEN KREMLİN’E YANIT

10.38 Zelenski’den Kremlin’e yanıt geldi. Ukrayna lideri, ‘Eğer Rusya Ukrayna’ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk’te görüşmeler mümkün olabilirdi’ dedi.

Zelenski ‘Ukrayna’ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığız’ dedi. Zelensli sözlerine şöyle devam etti;

‘Varşova, İstanbul, Bakü… Biz bu şehirleri müzakereler için Rusya’ya sunduk. Aslında füzelerin Ukrayna’ya uçmadığı diğer şehirler de olabilir. Ama Minsk’te olmaz.’

Zelanski, ‘Rusya’nın eylemleri Ukrayna’ya yönelik soykırım işaretidir’ dedi.

10.35 Ukrayna Lideri Zelenski, gece boyu Kiev’de yaşananlar için ‘Gece oldukça şiddetli geçti, sivil altyapıya yönelik bombardımanlar oldu’ açıklamasında bulundu.

Zelenski ‘İşgal güçler ambulans dahil her şeye saldırdı. Sivil yerleşim yerleri bombalandı’ dedi.

10.19 Kremlin Sözcüsü Peskov Rus heyetinin Ukraynalılar ile müzakerelere başlamak için Belarus’un Gomel kentine ulaştığını açıkladı.

Peskov, ‘Rusya konuşmaya hazır, Moskova Ukraynalıları bekliyor’ dedi.

10.16 Ukrayna ordusu, bu sabah bir Belarus Tu-22 uçağından Kiev’e ateşlenen bir ‘kanatlı roketi’ düşürdüğünü söyledi.

10.00 Ukrayna Lideri Zelenski, Ukrayna için savaşacak gönüllü çağrısını yineledi. Zelenski gönüllü yabancılar için ‘uluslararası bir lejyon’ oluşturulduğunu söyledi.

Zelenski, ‘Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin temel kanıtı olacak’ dedi.

Ukrayna lideri tüm Dünya vatandaşları ve Ukrayna’nın dostlarının ‘Rus savaş suçluları’na karşı yan yana savaşabileceği duyurdu.

9.51 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun, Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini duyurdu.

9.42 Harkiv’de çatışmalar başladı. Vali Oleg Sinegubov bir Facebook gönderisinde, ‘Düşmanın hafif araçları Kharkiv şehrine girdi. Ukrayna silahlı kuvvetleri düşmanı ortadan kaldırıyor’ ifadelerine yer verdi.

KIEV’DE PATLAMA SESLERİ

9.27 Kiev’da paylama sesleri. Başkentte yeniden siren sesleri duyuluyor

9.23 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Haber ajanslarına yaptığı açıklamada, ‘Son 24 saat içinde Kherson ve Berdyansk şehirleri Rus silahlı kuvvetleri tarafından tamamen kuşatıldı’ dedi.

9.04 YouTube’dan Rus devlet medyasına yaptırım: Reklam gelirleri engellendi

8.55 Ukrayna İçişler Bakanlığı, Rus birliklerinin Harkiv’e girdiğini duyurdu.

8.52 BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 150 binden fazla kişinin Ukrayna’dan kaçtığını söyledi

8.07 Sumi şehri valisi Dmitry Zhivitsky, Rus saldırısı sonucunda, aralarında 7 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 Ukraynalının Okhtyrka’nın kuzeydoğusunda öldüğünü duyurdu.

07.00 Birleşmiş Milletler, saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, “Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna” inanıldığı, bunun nedeninin ise birçok can kaybının henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu kaydetti. Ayrıca CNN, bu gece Kiev’de 6 yaşında bir çocuğun çapraz ateş arasında kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

06.25 Kiev’in dışındaki bir petrol deposu ile Harkiv’deki bir gaz nakil hattının vurulduğuna dair farklı kaynaklardan haberler geldi. Yetkililer, yanan deponun zehirli dumanlar yaydığı konusunda uyarıda bulundu ve evlerinde kalan halka, pencerelerini sıkıca kapatmalarını söyledi. Kiev sakinlerinin çoğu sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

06.19 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko ile telefon görüşmesinde kendisinden Belarus’ta bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesini istediğini duyurdu.

05.58 Kiev’de oteller patlama yaşanması tehlikesi üzerine harekete geçti. Kiev’de büyük bir patlama olacağı bilgisi üzerine kentteki otellerde müşteriler sığınaklara indirildi.

05.10 Ukrayna, Donbass’ta kaybettiği Luhansk’a bağlı Sievierodonetsk kentini geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.

05.00 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya’nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna’nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

04.15 Ukrayna Ordusu, Kharkiv’deki saldırıların püskürtüldüğünü ve kentin Ukrayna’nın kontrolünde olduğunu açıkladı. İmha edilen Rus araçları ve zırhlıların imha edildiği, evlerin hasar gördüğü ve yaralıların olduğu belirtildi.

03.55 Ukrayna Devlet Sınır Muhafızı Servisi’nden yapılan açıklamaya göre; Yılan Adası’nı savunan Ukrayna askerleri sağ olabilir. Ukrayna lideri Zelenski, 13 Ukrayna askerinin adayı savunurken kahramanca can verdiğini ifade etmişti.

02.25 CNN’in haberine göre; Kiev’in güney batısında gerçekleşen iki patlama gökyüzünü aydınlattı. Patlamalarda birinin kent merkezine yaklaşık 20 kilomete mesafede gerçekleştiği bildirildi. İkinci patlama ise Kiev’in batısında, şehrin ikinci büyük havalimanı yolunda yaşandı.

02.15 BBC muhabiri Fergal Keane, Ukrayna’nın Polonya sınırına 20 kilometre mesafede savaştan kaçan Ukraynalıları görüntüledi. Binlerce kişinin ve aracın Polonya’ya geçmek için sıra oluşturduğu görülüyor.

01.45 Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk, Stralink uydusu internet servisini Ukrayna’da aktif hale geçirdiğini duyurdu. Bu gelişmeyle Ukrayna’da internet erişiminin engellenmesi zorlaşacak.

01.30 Ukrayna’nın Lviv kentinde Polonya’ya geçmek üzere tren istasyonunda yüzlerce Ukraynalı bekliyor. Sosyal medyada viral olan görüntülerle ilgili “2. Dünya Savaşı yıllarını anımsatıyor” yorumları yapıldı.

00.55 Ukrayna medyası başkent Kiev’de kısa süre için yoğun hava bombardımanı beklendiğini duyurdu.

00.25 ABD Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri John Kirby, Ukrayna’ya hafif silah ve çeşitli mühimmatları içeren 350 milyon dolarlık ek askeri yardım gönderileceğini açıkladı.

00.15 Sivil toplum örgütü OVD-Info, Rusya’da Savaş karşıtı protestolarda toplam gözaltı sayısı 3 bini geçtiğini açıkladı.

PUTİN’İN EN BÜYÜK KÂBUSU GERÇEK OLDU

Rusya Devlet Başkanı Putin’in orduya verdiği emirle başlayan savaş Putin’in istediği yönde ilerlemiyor.

İddianın sahibi NATO üyesi Estonya’nın eski savunma şefi olan Riho Terras, Avrupa Birliği Parlamentosu’nun da üyesi olan Terras, istihbarat raporlarını kamuoyu ile paylaştı.

‘Putin öfkeli, tüm savaşın kolay olacağını ve her şeyin birkaç gün içinde yapılacağını düşündü’ diyen Terras, ‘Ruslar, karşılaştıkları şiddetli direnişin şokunda’ dedi.

“ON GÜN DİRENİRLERSE”

İstihbarat raporuna atıfta bulunan Terras, Rus ordusunun sadece üç veya dört gün yetecek kadar roketi olduğunu ve uygulanan yeni yaptırımlarla tükenmiş silahlarının yerini alamayacağını söyledi.

Terras, savaşın günde 20 milyar dolara mal olduğunu belirterek, ‘Ukrayna Rusları 10 gün oyalamayı başarırsa, o zaman Ruslar müzakerelere girmek zorunda kalacak’ iddiasında bulundu.

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey ise The Telegraph’a yoğun çatışmalardan sonra Rusya’nın ‘planlanan zaman çizelgesinin çok gerisinde’ olduğunu söyledi.

Heappey, Putin’in birliklerinin ‘inatçı Ukrayna direnişinin’ neden olduğu kaos nedeniyle ‘önemli şehirleri’ atlamak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.