Connect with us

DÜNYA

Kazakistan’da OHAL ilan edildi, hükümet istifa etti

Kazakistan’ın batısındaki Mangistav bölgesinde akaryatı zammı sonrası sokaklar karıştı. Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde OHAL ilan edildi. 200 kişinin gözaltına alındığı olaylar sonrası, hükümet istifa etti.

Published

on

Mangistav bölgesinin Janaözen ve Aktau kentinde halk, pazar gününden başlayarak akaryakıt zammına karşı kent merkezlerindeki meydanlarda toplandı.

Protestocular, yeni zamlarla birlikte 120 tenge (0.27 dolar) seviyesine çıkan fiyatların 60 tengeye düşürülmesini talep etti.

TOKAYEV SÜKUNET ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, protestoların devam ettiği sıralarda Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Devlet Başkanlığı İdaresi çalışanlarının dahil edildiği Hükümet Komisyonu Aktau’da çalışmalarına başladı. Devlet Operasyon Merkezi de kesintisiz olarak çalışmalarını sürdürüyor” demişti.

Ülkede istikrarın korunması için komisyona mevcut soruna ilişkin karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulma talimatı verildiğini kaydeden Tokayev, “Kolluk kuvvetlerine kamusal düzenin bozulmasının önlenmesi talimatı verildi. Göstericiler, sorumluluk bilinciyle hareket etmeli ve diyaloğa hazır olduklarını göstermeli” ifadelerini kullanmıştı.

Kazakistan’da gaza yapılan %50 zam nedeniyle halk Aktav’a şehrinde protesto gösterisi düzenliyor.

Bazı fabrikalarda da işçiler greve gitmiş durumda.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Tokayev’in talimatıyla Mangistav bölgesindeki sosyo-ekonomik durumun gözden geçirilmesi için bir hükümet komisyonu kurmuştu.

Kazakistan Rekabet Koruma ve Geliştirme Kurumu da, benzin istasyonu sahiplerinin fiyat düzenlemeleriyle ilgili soruşturma yürütüyor.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Kazakistan’da Devlet Başkanı Tokayev, yayınladığı kararnameyle hükümetin istifasına onay verdi.

Bu doğrultuda, kabine üyelerinin yeni hükümet göreve başlayana kadar görevini sürdürmesi kararlaştırıldı.

Kararnameye göre, Başbakan’ın yetkileri geçici olarak Başbakan Yardımcısı Alihan Smayilov’a devredilecek.

Ülkede hükümete, 25 Şubat 2019’dan bu yana Askar Mamin başkanlık ediyordu.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı ise, 200 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.