Connect with us

DÜNYA

G7’den Putin’e gözdağı

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının sonuç bildirisinden Rusya’ya Ukrayna konusunda yaptırım tehdidi çıktı Bildiride, “Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırması halinde Moskova’nın devasa sonuçlar ve ağır bedellerle karşılaşacağı” belirtildi.

Published

on

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’nın oluşturduğu G7’nin dışişleri bakanlarının AB temsilcisinin de katılımıyla Liverpool’da düzenlediği toplantıda hazırlanan sonuç bildirisinde, “Rusya, Ukrayna’ya karşı daha fazla askeri saldırganlığın devasa sonuçlara ve ağır bedellere neden olacağından şüphe duymamalıdır” denildi. G7’nin Moskova’ya ‘gerilimi düşürme’ çağrısı yaptığı bildiride, “Ukrayna’nın egemenliği ile toprak bütünlüğünün yanı sıra herhangi bir egemen devletin kendi geleceğini tayin hakkına sarsılmaz bağlılığımızı teyit ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, “Rusya’yı gerilimi düşürmeye, diplomatik kanalları takip etmeye ve askeri faaliyetlerin şeffaflığı konusundaki uluslararası taahhütlerine uymaya çağırıyoruz” denilirken, “Doğu Ukrayna’daki ihtilafı çözmek için Minsk Anlaşmalarının tam olarak uygulanmasına yönelik Normandiya Formatı’nda Fransa ve Almanya’nın çabalarına desteğimizi yeniden teyit ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Moskova, ABD istihbaratının ‘Rusya’nın 2022 başlarında Ukrayna’ya 175 bin askerin dahil olduğu çok cepheli saldırı planlıyor olabileceğine’ dair Batı medyasında geniş yer bulan iddialarını kesin bir dille yalanlamıştı. Kendi topraklarında askeri manevralarına hiçbir ülkenin müdahale edemeyeceğini vurgulayan Kremlin, ‘NATO’nun genişlemesinin hem Rusya’yı tehdit ettiğini hem de 1991’de Sovyetler Birliği çökerken kendisine verilen güvencelere aykırı olduğunu’ da vurguluyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu çerçevede, ‘NATO’nun doğuya daha fazla yayılmaması ve silahlarını Rus topraklarına yakın yerleştirmemesi konusunda yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri’ talep ettiklerini açıklamıştı.