Connect with us

SAĞLIK

Her gün 1 kase yoğurt yerseniz…

Yoğurt pek çok insanın günlük beslenme listesinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. İçeriğinde bulunan zengin vitamin ve mineral sayesinde sağlığa sayısız faydası vardır. Peki her gün 1 kase yoğurt yerseniz…

Published

on

Yoğurt Türk mutfağının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan ve pek çok besinin tamamlayıcısı olduğundan sıklıkla tüketilen besinlerden biridir. İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan yoğurt 6 aylıkken ek gıdaya başlayan bebeklere bile yedirilir. Yani bir kişi yoğurt tüketmeye henüz 6 aylık bir bebekken başlayabiliyor. Tabi burada dikkat edilmesi gereken bir nokta tüketilecek yoğurdun ev yoğurdu olmasıdır. Kaynatılmış süt mayalanarak elde edilen ev yoğurdu katkısız ve doğal olduğundan sağlığa faydası çoktur.

Yoğurdun faydaları nelerdir?

Yoğurt içeriğindeki probiyotikler sayesinde vücudun polen ve diğer alerjen reaksiyonlarını azaltır.

Yoğurdun en bilinen faydalarından biri de bağışıklık arttırıcı olmasıdır. Yoğurt enfeksiyonlarla savaşarak hücreleri daha güçlü hale getirir.

Yoğurt yemek sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve ishal oluşumunun mümkün olduğunca az yaşanmasını sağlar.

Yoğurt iltihaplanma sebebi oluşan pek çok hastalığa iyi gelir. Bu hastalıkların başında crohn hastalığı, kanser ve kronik yorgunluk gelir. Düzenli yoğurt tüketiminde yoğurdun probiyotik bakterileri vücuttaki iltihabı azaltır ve bu hastalıkların risklerini veya etkilerini en aza indirir.

Yoğurt tam bir protein deposudur. Vücuttaki kas ve kemiklerin sağlıklı oluşumu ve büyümesi için gerekli tüm amino asitleri bulundurur.

Yoğurt ile ilgili yapılan çalışmalar süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketiminde yüksek kan basıncı riskini azalttığını gösteriyor.

Yoğurdun içeriğinde bulunan kalsiyum kemiklerin sağlıklı gelişimi ve sağlıklı dişler için son derece önemlidir. Yoğurt tam bir kalsiyum deposudur. Vücuda yeterli miktarda kalsiyum alındığında bu kalsiyum doğrudan kemiklere gider ve osteoporozun önlenmesi sağlanır.

Kötü kolesterol ve hipertansiyona yol açan kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösterir.

Yoğurt tam bir fosfor kaynağıdır. Vücut için gerekli olan enerji üretimini destekler ve DNA, RNA için çok önemlidir.

Ev yoğurdu nasıl yapılır?

Ev yoğurdu yapmak sanılanın aksine son derece basittir. İmkanı ve vakti olanlar katkı maddeli market yoğurtlarını satın almak yerine oldukça basit ve sağlıklı olduğundan ev yoğurdu yapmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için ilk olarak sütü pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika daha karıştırarak pişirip ocaktan alın. Sonrasında yoğurdu mayalayacağınız kaba alarak az ılımasını bekleyin. Burada verilecek bir ipucu yoğurdu büyük tencerelere vs mayalamak yerine 1 litrelik cam kavanozlara mayalayarak tüketilmeyen yoğurdun sulanmasını engellersiniz. Ardından bir önceki yoğurduğunuzdan veya organik olduğuna güvendiğiniz herhangi bir yerden aldığınız mayayı sütü boşalttığınız kaplara azar azar pay edin. Maya ölçüsü 1 litre süte 1 yemek kaşığı kadardır. Maya ölçüsüne dikkat edilmelidir fazla maya sütü ekşitir.

Her gün 1 kase yoğurt yerseniz…

Yoğurt tüketiminin düzenli ve yeterli miktarda olması çok önemlidir. Eğer peynir veya yumurta gibi diğer protein kaynakları tüketiliyorsa günde 1 kase yoğurt yeterli olacaktır. Ancak bahsedilen diğer protein deposu besinler tüketilmiyorsa yoğurt tüketimini mümkün olduğunca arttırmalı hatta günde en az 2-3 kase tüketilmelidir. Günde en az 1 kase tüketilen yoğurdun vücuda sayısız faydası vardır. Probiyotik olması sebebiyle sindirimi kolaylaştırır, kabızlık ishal gibi sorunların oluşumuna engel olur ve uyku getirir. Yoğurdun uyku getirmesi hemen herkesçe bilinen ve sık sık da uyku ihtiyacı olduğunda uygulanan bir yöntemdir.

Yoğurt yemek zayıflatır mı?

Yoğurt doyurucu ve düşük kalorili olması sebebiyle diyet yapan kişilerce sık sık tüketilir. Hemen her diyet yapanın en az 1 ara öğününde yer alan yoğurt doyurucudur ve tok tutar. Buna ek olarak zayıflamaya ekstra yardımcı olması için yapılan yoğurt kürü de son derece sık tüketilir. Yoğurt ve limon kürü yapmak için yoğurt limon ve pulbiberi bir kasede iyice karıştırın. Bu noktada pulbiber eğer acı geliyorsa zerdeçal veya zencefil de koyulabilir. İsteğe göre hem pulbiber hem de diğer besinleri de ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu yoğurt kürünü her gece yatmadan 45 dakika önce ve kahvaltıdan yarım saat önce tüketin. Bu hem göbek eritmeye yardımcı olacak hemde tok tutacaktır.

Yoğurdun cilde ve saça faydaları nelerdir?

Yoğurt doğal ve sağlıklı bir besin olduğu için tüketildikçe besin değeri sayesinde vücuda fayda sağlar. Cilde faydaları arasında nemlendirici etkisi görmesi bulunur. İçeriğinde bulunan laktik asitler ölü deriyi soyarak hücre yenilenmesini sağlar. Ayrıca doğal ve katkısız bir peeling görevi görür. Cildi temizleyerek arındırır ve canlı, parlak bir görünüm sağlar.Ciltteki sivilceleri kurutarak yok eder. Yoğurdun saça faydaları ise kuruyan saç diplerini nemlendirerek hücrelerin yenilenmesini sağlar. Kuru ve yıpranmış saçlara sahip kişiler için ideal bir bakım yöntemi olan yoğurt tıpkı cilt gibi saçlara da parlak ve yumuşak bir görünüm sağlar.