Connect with us

DÜNYA

“Eğer Çin saldırırsa Tayvan’ı savunacağız”

CNN International’ın düzenlediği etkinliğe konuk olan ABD Başkanı Joe Biden, Çin ile Tayvan arasındaki gerilime dair açıklamalarda bulundu. Biden, olası savaş durumunda Tayvan’ı savunacaklarını belirtti.

Published

on

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin bu konuda yılladır süren politikasını terk ederek, Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda Tayvan’ı savunacaklarını söyledi.

Biden bir soru üzerine “ABD’nin bu yönde bir taahhüdü bulunuyor” dedi.

Açıklamanın ardından bazı basın kuruluşlarına konuşan bir Beyaz Saray sözcüsü ise bu açıklamanın politikada bir değişim anlamına gelmediğini belirtti.

Tayvan da Çin’e karşı tutumlarında bir değişiklik olmayacağını söyledi.

ABD yasaları, Tayvan’ın kendisini savunmasına yardım etmesini zorunlu kılıyor.

Fakat ABD yönetimi, Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda ne yapacakları konusunda bilinçli olarak muğlak açıklamalar yapıyordu.

Bu politikaya “stratejik muğlaklık” deniyordu.

“TARİHİN EN GÜÇLÜ ORDUSUNA SAHİP OLDUĞUMUZU BİLİYORLAR”

Biden CNN’in düzenlediği bir etkinlikte bir katılımcıdan gelen, Çin’in askeri gelişimine karşı neler yapacakları ve Tayvan’ı koruyup korumayacakları sorusu üzerine “Evet, evet. Askeri gelişimleri konusunda ise endişelenmeye gerek yok çünkü Çin de, Rusya da, dünyanın geri kalanı da, tarihin en güçlü ordusuna sahip olduğumuzu biliyor” dedi.

Bu yanıtın ardından CNN sunucusu Anderson Cooper da Çin’in saldırısı durumunda Tayvan’ı koruyup korumayacaklarını tekrar sordu.

Biden da “Evet, bu yönde bir taahhüdümüz bulunuyor” dedi.

Bunun ardından bazı basın kuruluşlarına demeç veren bir Beyaz Saray sözcüsü ise bu açıklamanın ABD politikalarında bir değişiklik anlamına gelmediğini söyledi.

Fakat bu ilk defa olmuyor. Biden, ağustos ayında da aynı açıklamayı yapmış, ardından Beyaz Saray’dan benzer bir açıklama gelmişti.