Connect with us

EKONOMİ

Erdoğan’dan büyükelçilere: Siz kimsiniz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Angola, Togo ve Nijerya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerle sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 büyükelçinin Osman Kavala çağrısına ilişkin “Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye’ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz?” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yaşanan F-35 krizi, Kılıçdaroğlu’nun ‘siyasi cinayetler işlenebilir’ sözleri ve erken seçim tartışmalarına ilişkin de soruları yanıtladı. Hayatını kaybeden SİHA’ların öncü ismi Özdemir Bayraktar’ın uzun süredir rahatsızlığı olduğunu hatırlatan Erdoğan “Afrika’ya hareket etmemden bir gün önce hastaneye varıp kendisiyle helalleştim. Helalleştikten sonra da yola çıktık. Mekanı cennet olsun” dedi.

Published

on

Batı Afrika turu kapsamındaki resmi ziyaretleri verimli bir şekilde tamamladıklarını belirten Erdoğan, böylece bugüne kadar 30 ayrı Afrika ülkesine toplam 41 ziyaret gerçekleştirmiş olduklarını söyledi.

Erdoğan, sadece bu tablonun bile tek başına Türkiye’nin Afrika kıtasıyla ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılığının somut bir göstergesi olduğunu vurguladı.

“İKİLİ İLİŞKİLER İLE BÖLGESEL KONULARI ETRAFLICA ELE ALDIK”

Erdoğan, bu seyahatinde Angola, Togo, Burkina Faso, Liberya ve Nijerya Cumhurbaşkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde, ikili ilişkiler ile bölgesel konuları etraflıca ele aldıklarını belirtti.

Angola’da, Angola Ulusal Meclisi’ne hitap ettiklerini dile getiren Erdoğan, ziyaret vesilesiyle gerçekleştirilen Türkiye-Angola İş Forumu’nda karşılıklı yatırım ve iş imkanlarını değerlendirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, “Angola Cumhurbaşkanı Sayın Lourenço ile ilişkilerimizi eğitimden güvenliğe, ekonomiden kültürel hayata kadar her alanda geliştirmek doğrultusunda bir kez daha mutabık kaldık.” dedi.

TOGO’DAKİ TEMASLAR

Bir ilki teşkil eden Togo ziyaretindeki temaslarının, Togo ile son dönemde bakan düzeyinde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerle yakalanan ivmeyi daha da güçlendirdiğine dikkati çeken Erdoğan, “Togo Cumhurbaşkanı Sayın Gnassingbe ile terörle mücadele ve bölgesel meseleler başta olmak üzere birçok konuyu ele aldık. Kendisiyle siyasi ve askeri alanda iş birliğimizi ilerletme arzumuzu da teyit ettik.” ifadelerini kullandı.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI DAHA ETKİN MÜCADELE ETME HUSUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Lome’de ayrıca Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore ve Liberya Cumhurbaşkanı Weah ile de görüştüklerini hatırlatan Erdoğan, “Dört lider, bir çalışma yemeğinde ayrıca bir araya geldik. Bu liderlerle yaptığımız görüşme sonunda yayınladığımız bildiride, diğer pek çok hususun yanı sıra güvenlik alanında iş birliğimizi güçlendirme kararına da vardık. Bu kapsamda dört lider olarak FETÖ, Boko Haram, El Kaide, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı hiçbir ayrım gözetmeden daha etkin mücadele etme hususunda mutabık kaldık.” diye konuştu.

“AFRİKA’YI PAZAR DEĞİL, ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ”

Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde de ülkeler arasındaki ilişkileri tüm veçheleriyle gözden geçirdiklerini söyleyen Erdoğan, iş birliğini pekiştirecek anlaşmalar imzalayarak ziyaretlerini taçlandırdıklarını belirtti.

Erdoğan, “Malumunuz, Afrika vizyonumuz karşılıklı saygı temelinde kazan-kazan ilkesine dayanıyor. Afrika’yı pazar değil, ortak olarak görüyoruz. Bazı ülkelerin Afrika kıtasına bizim gibi iş birliği perspektifinden değil, çıkar penceresinden baktıklarını gayet iyi biliyoruz. Kibir üzerine bina edilmiş bir bakış yerine iş birliği, dayanışma, ortak tarih, bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımı üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımını savunuyoruz. Afrikalı dostlarımızın da bizim bu samimi yaklaşımımızın farkında olduklarını memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

“KITA İLE BAĞLARIMIZI VE İŞ BİRLİĞİMİZİ TAÇLANDIRACAĞIZ”

İstanbul’da 21-22 Ekim tarihlerinde Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve İşbirliği Forumu’nu düzenlediklerini hatırlatan Erdoğan, “Biz de bu forumun kapanış oturumuna katılacağız. 17-18 Aralık’ta ise Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ni yine İstanbul’da gerçekleştirerek kıta ile bağlarımızı ve iş birliğimizi taçlandıracağız. Ziyaretlerimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

“EVLATLARINI BU VATAN İÇİN ÇOK ÇOK İYİ YETİŞTİRDİ”

Söyleşinin soru-cevap kısmına geçmeden önce gazeteciler, 18 Ekim’de hayatını kaybeden Özdemir Bayraktar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başsağlığı diledi.

Özdemir Bayraktar’ın için son zamanlarda hep yerli ve milli ifadelerini kullandıklarını ifade eden Erdoğan, bütün bunların yanında onunla yaklaşık 40 yıllık ağabey-kardeşlikleri, dostlukları olduğunu söyledi.

Erdoğan, Bayraktar’ın aynı zamanda Refah Partisi il başkanı olduğu dönemde, il yönetim kurulunda olduğunu, böyle bir ilişkilerinin de olduğunu kaydetti.

Özdemir Bayraktar’ın muhterem bir insan, mütevazı bir insan, işinin dört dörtlük ehli bir insanı olduğunu belirten Erdoğan, “Evlatlarını da gerek Haluk gerek Selçuk gerek Ahmet olsun, hepsini bu vatan için çok çok iyi yetiştirdi. Sürekli büyüyen, gelişen bir yatırımın içerisinde oldular. İHA-SİHA alanına girişleri gerçekten çok daha farklıydı.” dedi.

“VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU, O YARBAYIN KATİLLERİNİ HEP GÖMDÜK”

Bayraktar’ın kararlı bir insan olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bir şeye azmettiği zaman, üzerine giderek onu bitirme noktasında güçlü bir azmi vardı. Nitekim bu İHA-SİHA’ların geliştirilmesi de böyle oldu. İlk başbakan olduğumuz dönemde, malum Amerika, İHA olayında işi biraz gevşetti, uzattı. Çok uzun sürmedi, Özdemir ağabey İHA ile ilgili adımı çocuklarıyla beraber attı. Tabi o zaman küçük bir atölye gibi bir yerde işe başladı, ardından işi geliştirip büyüttü.

En önemli yanı da bu adımları attıktan itibaren oğulları Haluk ve Selçuk’la beraber kah Güneydoğu kah Doğu Anadolu’da bizim askerlere bunların uçuştaki eğitimini veriyorlardı. Bunlardan bir tanesi de yarbayımız Melih Gülova’ydı. O yarbayımız daha sonra şehit olmuştu. Orada onlara verilen eğitimin videolarını, fotoğraflarını bana gösteriyorlardı. Böyle bir aşkla bu işleri sürdürüyordu. Hatta ‘Yarbayım sana verdiğim sözü tutacağım, hiç endişe etme’ diye bir ifadesi de vardı ve verdiği sözü tuttu, o yarbayın katillerini hep gömdük.”

“HASTANEYE VARIP KENDİSİYLE HELALLEŞTİM”

Özdemir Bayraktar’ın uzun süredir rahatsızlığı olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Afrika’ya hareket etmemden bir gün önce hastaneye varıp kendisiyle helalleştim. Helalleştikten sonra da yola çıktık. Mekanı cennet olsun. Rabbim inşallah sevgili habibine hep birlikte bizi komşu eyler. Tabutunu fabrikaya getirdiler. Orada 3 bin 500-4 bin genç mühendis var, onlarla da helalleşti. Hamdolsun çocukları da aynı şekilde babalarının izinden gidiyorlar.” dedi.