Connect with us

DÜNYA

Biden’ın mektubuna çok sert yanıt!

Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Biden’ın Türkiye mektubuna sert tepki gösterdi ve ‘Bu mektup kopyala yapıştır bir mektup olmuş. ABD Türkiye’yi suçlamak yerine kendi yanlış politikalarından vazgeçsin’ dedi.

Published

on

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD’nin Suriye kararnamesini uzatmasına ve Türkiye’ye yönelik ifadelerine değinen Çavuşoğlu, “Öncelikle bu mektup, kopyala yapıştır bir mektup olmuş. Bu cümleleri ve bu paragrafları Amerikan yönetimi daha önce de kullandı. Aslında Amerikan yönetimi, Kongreye mektup yollarken ya da Amerikan halkına bilgi verirken doğruyu söylemiyor.” ifadelerini kullandı.

Bunun sebebi olarak, ABD’nin PKK’yı terör örgütü kabul ederken YPG’yle iş birliği yapması olduğunu belirten Çavuşoğlu, ABD’nin bu örgüte çok ciddi destek verdiğinin altını çizdi.

ABD KANUNLARINA GÖRE SUÇ

Çavuşoğlu, ABD kanunlarına göre bu durumun suç olduğunu vurgulayarak “Burada bulunma amacının da DEAŞ’la mücadele olmadığını biz çok iyi biliyoruz. DEAŞ’la biz mücadele ettik. Göğüs göğse DEAŞ’la mücadele eden tek ordu, NATO içinde ve dünyada bizim ordumuzdur.” diye konuştu. Bu mücadele sonucunda 4 bin civarında teröristin öldürüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, yabancı teröristlere yönelik ve Türkiye içinde alınan tedbirler ile uluslararası mücadeleye de destek verildiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, DEAŞ’ın Afganistan’da güçlenmemesi için Taliban’la angajmana girmenin görüşüldüğünü de hatırlatarak “Peki bu teröristleri, Suriye’den oraya kim götürdü? ‘YPG, mücadele etti’ diyorlar ya, bunları önce bazı şehirlerden otobüslerle taşıdılar sonra uçaklarla aldılar, götürdüler Afganistan’a bıraktılar.” diye konuştu.

ABD’nin Suriye ve Irak politikalarıyla birlikte tüm politikalarının Avrupa’da ve NATO’da tartışıldığını kaydeden Çavuşoğlu, tüm bunların plansız ve öngörüsüzce yapıldığını kaydetti.

BİZİ SUÇLAMAK YERİNE YANLIŞ POLİTİKALARINDAN VAZGEÇSİN

Çavuşoğlu, bu plansız politikaların etkisinin Afganistan’da ve Irak’ta görüldüğüne işaret ederek “Suriye’nin o bölgesinde de etkisini görüyoruz. Ayrılıkçı, Suriye’yi bölmeye çalışan bir terör örgütüne Amerika destek veriyor. Önce Türkiye’yi suçlamak yerine ABD, kendi bu yanlış politikalarından vazgeçsin. Ayrıca Amerikan halkına da Amerikan Kongresine de daha dürüst davransın. Çünkü oraya verdiği bilgilerde çok yanlışlar var, düzgün ve dürüst olmayan bilgiler var.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN NAVTEX KARARI

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim ve bu yönde gelen eleştirilere de değinen Bakan Çavuşoğlu, “Kıta sahanlığımızı ihlal etmek isteyen her girişime karşı tedbirlerimizi alıyoruz. En son Yunanistan 1 km bizim kıta sahamıza girmiş. Biz gerekli NAVTEX’i yayınladık ve gerekli uyarıları yaptık. Buradan engellenince bu sefer Kıbrıs tarafından tekrar girmek istediler aynı muamele ile orada da karşılaştılar. Türkiye’yi sürekli uluslararası camiaya şikayet ediyorlar bunun ne faydası var bilmiyorum belki iç siyasette işlerine yarıyordur.” ifadelerini kullandı.

BIDEN’IN SKANDAL MEKTUBU

ABD Başkanı Joe Biden, Suriye hakkındaki Ulusal Acil Durum halini bir yıl daha uzatmış ve konuyla ilgili Kongre’ye bildirim mektubunda ‘Türkiye’nin Suriye’deki varlığı ABD’yi tehdit ediyor’ demişti.