Connect with us

GÜNDEM

RTÜK kuşak programlarını mercek altına aldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme dosyalarını görüştü. Raporları inceleyen Üst Kurul, 6112 sayılı Yasada yer alan yayıncılık ilkelerini ihlal edenlere çeşitli müeyyideler uyguladı. İlk gündem kuşak programlardı.
Çarpık ilişki ve küfre yaptırım

Published

on

Toplum ahlakına aykırı ve aile değerlerini hiçe sayan yayınların yapıldığı kuşak programlarını mercek altına alan RTÜK, ağır müeyyide uyguladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme dosyalarını görüştü. Raporları inceleyen Üst Kurul, 6112 sayılı Yasada yer alan yayıncılık ilkelerini ihlal edenlere çeşitli müeyyideler uyguladı. İlk gündem kuşak programlardı.

Çarpık ilişki ve küfre yaptırım

FOX’ta yayınlanan ve sunuculuğunu Fulya Öztürk’ün yaptığı “Fulya ile Umudun Olsun” adlı programda canlı yayında kişiler arasındaki çarpık ilişkilerin ekrana yansıtılması ve diyaloglar sırasındaki küfürleşmeler RTÜK engeline takıldı. Üst Kurul, söz konusu yayın hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Ece Üner’e karşı RTÜK susmadı

Kanal D’nin “Ece Üner ile Susma” programı hakkındaki rapor da kurulun gündemindeydi. Toplantıda, toplumsal değerler hiçe sayılarak aile kurumuna aykırı bir şekilde illegal ilişkilerin ortaya konulması ve taraflar arasındaki ihtilafın sanki mahkemedeymişçesine stüdyo atmosferinde yargılanması yayın ilkesi ihlali olarak değerlendirildi. Yapılan oylama sonucunda yayıncı kuruluş hakkında idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

Didem Arslan da ceza yedi

SHOW TV’nin “Didem Arslan Yılmaz’la Vazgeçme” programında ise boşanma aşamasında olan bir evliliğin tarafları arasında yaşanan tartışmalar, çocukların velayetlerinin kimde kalacağı gibi aslında aile mahkemelerinin konusu olan bir durumun canlı yayında izleyicilere sunulması yasa ihlali olarak tespit edildi. RTÜK, kanunda yer alan “Yayın hizmetleri….., Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünü ihlal eden SHOW TV’ye idari para cezası verdi.

HALK Tv’ye para cezası

RTÜK, Halk TV’de yayınlanan “Perdenin Önü Arkası” isimli programda, konuk İsmail Saymaz’ın ana muhalefet liderine tepki gösteren bir kadın hakkında sarf ettiği sözlere de ceza kesti.

Üst Kurul toplantısında, Saymaz’ın “.. bu edepsiz kadın, bu utanmaz kadın bütün memleketin kötülüklerinin müsebbibi olduğuna inandığı için bu edepsizliği yapar Kemal Kılıçdaroğlu’na… Nerede bir vurgun varsa, talan varsa onu din adına Allah diye savunmayı öğretir bu utanmaz kadın. O nedenle bu kadından onun korunması lazım, çocuğun korunması lazım” şeklindeki ifadelerini yayınlayan Halk TV’ye idari para cezası verildi.

Üst Kurula “Ucube” denilmişti

Tele 1’de yayınlanan “4 Soru 4 Cevap” programı hakkında hazırlanan izleme raporunu ele alan Üst Kurul, yayında konuk Merdan Yanardağ’ın “RTÜK’ün kendisi ucube bir kuruldur” diyerek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyelerine hakaret etmesini yasa dışı bularak, Kanundaki “Yayın hizmetleri,……kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlal eden yayıncı kanal hakkında idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Üst Kurul toplantısında aynı programın başka bir bölümünde ise aynı konuğun “toplumun en geri yanına, insan ruhunun en karanlık yüzeyine, yanına seslenen bir iktidar var. En geri, en bilgisiz, en karanlıklı olan, en cahil kesimine seslenen ve onları tahrik eden bir iktidar ile yüz yüzeyiz” şeklindeki sözleri de değerlendirildi. Sözlerin Yasada yer alan “Yayın hizmetleri,…….. Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez.” Hükmünü ihlal ettiğine kanaat getiren RTÜK, Tele1’e idari para cezası verdi.

Tele 1’in üçüncü raporu da “4 Soru 4 Cevap” programına ilişkindi. Konuk Merdan Yanardağ’ın hükümete, spor camiasına ve devlet televizyonu TRT’ye hakaretler içeren sözlerinden dolayı yayıncı kuruluşa idari para cezası yaptırımı uygulandı.

“8. Gün” programını da inceleyen RTÜK, yayında Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün hakkındaki asılsız iddialar nedeniyle yayıncı TR 35 kanalına müiyyide uyguladı.