Connect with us

SAĞLIK

Delta kabusu 85 ülkeye yayıldı Türkiye de risk altında

Yeni tip koronavirüsün ilk kez Hindistan’da görülen delta varyantının, Türkiye dahil 85 ülkeye yayıldığı açıklandı. BioNTech’in kurucu ortağı Uğur Şahin, bu varyantın dünyada 4. dalgaya sebep olabileceğini söylemişti.

Published

on

Hindistan’da salgının en yoğun olduğu dönemde ortaya çıkan “Delta” ve “Delta Plus” varyantları şu anda küresel anlamda en baskın Kovid-19 tipi olarak görülüyor.

DSÖ, delta varyantını “endişe verici” kategorisinde değerlendirmeye alırken, salgını kontrol altına alarak açılmaya başlayan birçok ülkeden de yeniden devreye giren Kovid-19 kısıtlama haberleri gelmeye başladı.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantının, Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde çok sayıda kişiye buluşması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

VAKALAR YÜZDE 10 ARTTI

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, ülkesinde Kovid-19 durumunun zorlaştığını belirterek, “Kovid-19 vakaları, önceki dört haftayla kıyasla geçen hafta yüzde 100, yani iki kat arttı” dedi.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsünün (ISS) salgının gidişatına yönelik açıkladığı haftalık raporda, Kovid-19’un Hindistan varyantı olarak da bilinen delta varyantı ile İngiltere varyantı olarak bilinen “Alfa” varyantının ülkede yayılımının arttığı belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kovid-19’un delta varyantının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Merkel, virüs varyantlarının yaygın olduğu bölgelerden (AB ülkelerine) girişlerde koordinasyon içinde hareket edilmesi yönünde görüş belirteceğini vurguladı.

MASKEYE GERİ DÖNÜŞ

İsrail yönetimi, Kovid-19 vakalarındaki delta varyantı artışı nedeniyle kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğunu yeniden uygulama kararı aldı. Açık alanlarda yapılan geniş katılımlı organizasyonlarda da maske takılması tavsiyesinde bulunuldu.

DSÖ: EN BULAŞICI VARYANT

Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika Bölge Ofisi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti dahil 14 ülkede Kovid-19’un ‘Delta’ varyantı tespit edildi” ifadesi kullanıldı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Delta varyantının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizerken varyantın özellikle aşılanmamış kişiler arasında görüldüğünü ve Kovid-19’un diğer türlerine göre iki kat hızla bulayan bu türün en bulaşıcı koronavirüs çeşidi olduğunu belirtmişti.

TÜRKİYE’DE BİLİNEN 134 VAKA VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’de de delta varyantının görüldüğü belirterek, “Delta plus varyantını henüz ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgiliyse şu anda 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. İllerde dağılımı giderek artmaya başladı. Ağırlıklı olarak İstanbul’da görüldü. 134 vakanın 82’si İstanbul’da, Düzce’de 18, Van’da 8, Ankara’da 4, İzmir’de 3, diğer illerimizde de 1-2 şeklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü” dedi.

Uzmanlar, delta varyantına karşı tedbiri elden bırakmamayı, sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulması gerektiğini vurguluyor.

4. DALGAYA SEBEP OLABİLİR

BioNTech’in kurucu ortağı Uğur Şahin, bu varyantın dünyada 4. dalgaya sebep olabileceğini söylemişti.

AŞI YÜZDE 90 ETKİLİ

BioNTech ile beraber koronavirüs aşısını geliştiren Pfizer, ürettikleri aşının delta varyantına karşı (2. doz yapıldığı takdirde) yüzde 90 etkinlik gösterdiğini duyurdu.

ALMANYA’DA “DELTA” ARAŞTIRMASI: BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEN SAKLANIYOR

Almanya’da yapılan yeni çalışmada, delta varyantının akciğer hücrelerine ulaşmada daha başarılı olduğu belirtildi.

Georg-August-University Göttingen’den Markus Hoffman, “Hücreden hücreye füzyon yoluyla yayılma, virüsün enfekte kişilerde daha hızlı yayılmasını ve bağışıklık sisteminden kısmen saklanmasını sağlar” dedi.

Hoffman, hücreden hücreye füzyon yoluyla yayılan virüsün, kendisine saldırabilecek ve etkisiz hale getirebilecek bağışıklık sistemi hücreleriyle karşılaşma riskini azalttığını da sözlerine ekledi.

DELTA MUTASYONU NEDİR? DELTA VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

İlk kez Hindistan’da görülen ve İngiltere’de yayılan delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösterdiği ortaya çıktı.

Zoe Covid Semptom Gubu’nun çalışması bu varyanta ilişkin farklılıklara dair bilgileri bir araya getirdi.

Grubun çalışmasında kaydedilen bilgilere göre ilk defa Hindistan’da görülen delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

Klasik Kovid-19 hastalığının ana belirtileri ise yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor.