Connect with us

GÜNDEM

Deniz Poyraz son yolculuğuna uğurlandı

HDP’ye saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın cenazesi, Kadifekale Camii’de binlerce kişinin katıldığı törenle uğurlanırken, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Ortada bilinçli bir kaos planı var” dedi.

Published

on

İzmir’de Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın ailesi, yakınları ve partililer, cenazeyi almak üzere Konak ilçede bulunan Tepecik Mahallesi’ndeki Mezarlıklar Müdürlüğü’ne geldi. Ailesi, dini vecibeleri yerine getirilen Poyraz’ın tabutunun başında ağıtlar yaktı.

“NE MUTLU BANA Kİ DENİZ’İN ANNESİYİM”

Mezarlıklar Müdürlüğü önünde ağıt yakan annesi Fehime Poyraz, “Benim kızıma ne işkence çektirdiyse, Allah ona da versin. Nasıl içim yandıysa, onun annesinin içi de yansın. Hayatta kimseye beddua etmedim ama içim yandı, onun annesinin içi de yansın. Denizler ölmez, Deniz gitti, binlerce Deniz gelecek. Ne mutlu bana ki Deniz’in annesiyim. Bir kadına o kadar işkence yapılır mı? Faşist. Senin kızıma ne hakkın vardı. Allah belanı versin, derman bulamayasın inşallah” dedi.

AİLE EVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Mezarlıklar Müdürlüğünden kadınlar tarafından omuzlanan Poyraz’ın tabutu, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde aile evinin bulunduğu Bağkuyu Mahallesi’ne götürüldü. Poyraz’ın cenazesini mahalle girişinde karşılayan yüzlerce kişi, “Şehit namirin” sloganlarıyla aile evine doğru yürüyüşe geçti. Poyraz’ın cenazesinin getirildiği aile evinin önünde bir toplanan kitle, sık sık “Denizler ölmez” sloganları attı.

Kitle, daha sonra anne Fehime Poyraz ile birlikte cenaze töreninin düzenleneceği Kadifekale Camii’ye doğru yürüyüşe geçti. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile partililer de tören için Kadifekale Camisi’ne geldi. Kitlenin Kadifekale Camisi’ne ulaşmasının ardından Poyraz’ın cenazesi de getirildi. Binlerce kişi “Denizler ölmez” ve “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla töreni bekledi.

Cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanları, Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile çok sayıda HDP milletvekilinin yanı sıra, CHP milletvekilleri ve il yöneticileri, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, SOL Parti yöneticileri, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, KESK Genel Sekreteri Aysun Gezen, Gelecek Partisi İzmir İl yöneticileri, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri de katıldı.

“BU DÜZENİ AYAKTA TUTAN, İKTİDARIN HARCI KÜRT DÜŞMANLIĞIDIR”

Cenaze töreninde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar dün İzmir il örgütüne alçakça bir saldırı yapıldığını ve Deniz Poyraz’ın kalleşçe katledildiğini söyledi. Cinayetin göz göre göre geldiğini vurgulayan Sancar, “Bu cinayet bu saldırı planı göz göre göre geldi. Karşımızda bir çete mafya talan kan düzeni var. Bu düzeni ayakta tutan iktidarın harcı da Kürt düşmanlığıdır, demokrasi düşmanlığıdır özgürlük düşmanlığıdır” dedi.

Sorumlunun siyasi iktidar olduğunu ifade eden Sancar şöyle devam etti: “Sorumlu bu ortamı yaratan iktidarın ta kendisidir. Hiç kimse ‘bu münferit bir olay bu bir meczubun saldırısıdır’ demesin. Bunu kim derse bilin ki bu planın ortağıdır. Bu cinayetin sorumlusudur. Ortada planlı örgütlü bilinçli bir kaos planı var. Bu kaos planını en önce Kürtlerin kanını dökerek hayata geçirmek istiyorlar. Bütün demorkasi güçlerini susturmak için önce Kürtlere saldırıyorlar. Siyasette başedemediler, mahkemelerde başedemediler şimdi eli kanlı katillerini devreye soktular yine başedemeyecekler. Mahkemelerde de siyaset meydanında da halkımızla birlikte her yerde dimdik ayaktayız mücadelemizi kararlılıkla inançla sürdüreceğiz. Deniz Poyraz bu mücadelenin en güzel sembollerinden biriydi onun arzuladığı barışı hasretini çektiği yeni yaşamı hep birlikte mutlaka getireceğiz. Deniz kardeşim sana söz veriyoruz. Senin hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz.”

Konuşmasını Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’ın sözleriyle sonlandıran Sancar, “Bir deniz gitti bin Deniz geliyor, herkesin başı sağolsun” dedi.

“POYRAZ’IN BİZE BIRAKTIĞI BAYRAĞI ASLA YERE DÜŞÜRMEYECEĞİZ”

Sancar’ın ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da dayanışma gösteren tüm kurumlara teşekkür ederek şunları söyledi: “Bu dayanışma duygusuyla buraya gelerek bize güç veren arkadaşlarımızın görüntüsünün geleceğimizi Türkiye’nin demokratik siyasetini yeniden şekillendireceğini ifade etmek istiyorum. Bizi ayırmak isteyenler AKP’ye biat etmeyenleri bu ülkede düşman gibi göstermeye çalışanlar AKP gibi düşünmeyenleri itiraz etmeyenleri her gün susturmak isteyenlere karşı daha fazla bir arada olmak daha fazla dayanışmak ve daha fazla mücadele etmek ve direnmek için elbetteki bugün bir arada olmak önemliydi.

Bugün acımız büyük. Genç bir arkadaşımızı sonsuzluğa uğurlayacağız Deniz yoldaşımızın bize bırakmış olduğu mirasın, devretmiş olduğu bayrağın taşıyıcısı olacağımıza kadınlar olarak bir kez daha söz veriyoruz. Onun bize bıraktığı mirası asla ve asla yerde bırakmayacağız. Onun bize bıraktığı bayrağı asla yere düşürmeyeceğiz.”


“PROVOKASYON DEĞİL KÜRTLERE YAPILAN BİR OPERASYON, KATLİAMDIR”

Bu katliamın tek bir katil tarafından organize edilmediğini söyleyen Buldan şöyle devam etti: “Arkasında güçler vardır. Arkasında bağlantıları vardır. Attığı tweetlerden gönderdiği mesajlardan bunu anlıyor ve biliyoruz. Ancak bugün bu katil hiçbir şekilde herhangi bir bağlantısının olup olmadığı soruşturulmadan apar topar tutuklanmıştır. Bu ülkede tweet atan gençlerin öğrencilerimizin, bir basın açıklamasına katılan partili arkadaşlarımızın her gün sokaklarda halkımızın yanında olan milletvekili arkadaşlarımızın bu ülkedeki siyasetçilerin gözaltına alındıktan sonra günlerce gözaltında kalıp kimlerle bağlantısı olduğu soruşturulurken bu katilin kimden emir aldığı eline silahı kimin verdiği soruşturulmadan tutuklanmıştır. İşte bu bir kez daha bize gösteriyor ki bu organizeli bir iştir. Hiç kimse bu olayın bir provokasyon olduğunun masalını bize anlatmasın. Asla bir provokasyon değil, direkt HDP’ye Kürtlere yapılan bir operasyon, katliamdır.

“HDP’YE KAPATMA DAVASI AÇAN ZİHNİYET AYNI”

Bu katliamın gerçekleşeceğini daha önce yapılan açıklamalarda gördük. Her gün grup toplantılarında, televizyonlarında HDP’ye hakaret küfür edenler bu cinayetleri organize edenlerdir. Bu cinayetleri özellikle işletmeye insanları teşvik edenlerdir. Biz biliyoruz ki bu cinayeti işleyen zihniyetle HDP’ye kapatma davası açan zihniyet aynı zihniyettir. Bugün görülen Kobanê davası bu zihniyetin ürünüdür. Bizler ne olursa olsun demokratik siyaset anlayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi de özgürlükleri de adaleti de barışı da bizler getireceğiz. Bunun sözünü buradan Deniz’e bir kez daha veriyoruz.”

“İKTİDAR ÜLKEYİ KARANLIK BİR KUYUYA ATMAK İSTİYOR”

Cenaze töreninde söz alan Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer ise “Deniz Poyraz kız kardeşimizi katledenler çete mafya tarikat talan yalan dolan düzenini sürdürmek isteyen iktidardır. Aylardır tüm muhalifleri ve HDP’yi hedef gösteren boğazına kadar pisliğe gömülmüş iktidar buradan çıkış yolu için ülkeyi karanlık bir kuyuya atmak istiyor. Bu ülkenin gençlerini kadınlarını geleceğini karanlığa atmak istiyor. Bizler buna teslim olmayacağız” dedi. Başer, HDP’yi hedef gösterenlere karşı birlikte mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek de cenazeye gelen herkese başsağlığı dileyerek, “Başımız hep dik olsun. Hep onurlu olalım mücadele içerisinde kalalım” dedi. Deniz Poyraz’ın mücadelesini sürdüreceklerini ifade eden Çiçek, “Denizler bir değil. Sabahattin Ali Deniz Poyraz’dır. Hrant Dink Deniz Poyraz’dır. Berkin Elvan, Tahir Elçi, Ape Musa Deniz Poyraz’dır” diye konuştu.

SOYER: BU KURŞUNLAR HEPİMİZE SIKILDI

Cenazede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de söz aldı, Deniz’e sıkılan kurşunun kardeşliğe sıkıldığını ifade ederek, “Sevgili kardeşlerim bu kurşun, kurşunlar ne sadece HDP’ye ne Kürtlere sıkıldı. Bu kurşunlar hepimize kardeşliğimize, birlikteliğimize, geleceğimize sıkıldı. Asla ölmeyeceğiz. Beraber devan edeceğiz kardeşçe birlikte geleceği beraber kuracağız. Hepimizin başı sağolsun” dedi.

Konuşmaların ardından cenaze defnedilmek üzere Buca Kaynaklar Mezarlığı’na götürülürken, yüzlerce kişi özel araçları ve toplu taşıma araçları ile mezarlığa doğru yola çıktı. Öte yandan Poyraz’ın camiye getirilen tabutu üzerine örtülü sarı-yeşil-kırmızı flamaya polis müdahale etmek istedi. Kadınlar polisin müdahalesine engel olarak flamaya el konulmasına izin vermezken, kısa süreli gerginlik yaşandı.

Daha sonra Deniz Poyraz’ın cenazesi, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda toprağa verildi.