Connect with us

DÜNYA

Rusya’dan ABD ve Almanya’ya:İşinize bakın!

Rusya’da zehirlendikten sonra Almanya’ya götürülen ve burada sağlığına kavuşan Rus muhalif lider Alexei Navalny, 17 Ocak’ta Rusya’ya geri döner dönmez gözaltına alındı. Bu karar tepki gösteren ABD ve Almanya, Navalny’nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Published

on

Rusya’da 20 Ocak’ta zehirlenmesinin ardından tedavi için Almanya’ya götürülen muhalif lider Alexei Navalny, tedavisinin tamamlanmasının ardından Rusya’ya geri dönmüştü. Navalny, dün akşam saatlerinde uçağının başkent Moskova’ya inmesinin ardından havaalanı polisi tarafından gözaltına alınmıştı.



İKİ ÜLKEDEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus muhalif Aleksei Navalny’ın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak Moskova yönetimine tepki gösterdi. Açıklamasında, “ABD, Aleksei Navalny’ın Rusya tarafından gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor. Navalnıy’ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadesini kullanan Pompeo, Rusya’daki tüm siyasi parti ve adaylara seçim sürecinde alan açılması gerektiğini belirtti. Pompeo yaptığı açıklamada, “Kendine güvenen siyasi liderler, rakip seslerden korkmazlar” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yaptığı açıklamada, “Rusya, kendi anayasasına ve uluslararası yükümlülükleri ile hukukun üstünlüğü ilkesine ve medeni hakların korunmasına bağlıdır. Bu ilkeler, Alexei Navalny’ye de uygulanmalıdır. Alexei Navalny derhal serbest bırakılmalı” ifadelerini kullandı.

MOSKOVA’DAN CEVAP

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: “Batılı siyasetçiler kendi ülkelerindeki krizlerden dikkatleri uzaklaştırmak için Navalnıy olayına sarıldı. Batı, Rusya’ya dayanaksız bir biçimde yönelttiği hiçbir suçlamanın altını doldurmak için şimdiye dek kanıt sunabilmiş değil. Navalny’nin Rusya Federasyonu’na dönüşünün haberlerine nasıl sarıldıklarını gördük, fotokopi makinasından çıkmışa benzer yorumlar birbirini izledi. Bu yorumlar neşe içinde yapıldı, zira bu durum, Batılı siyasetçilerin dikkatleri liberal kalkınma modelinin içinde bulunduğu derin krizden başka yöne çekmelerine olanak veriyordu.”

NAVALNY NASIL ZEHİRLENDİ?

Omsk kentinden 20 Ağustos’ta Moskova’ya dönerken uçakta fenalaşan ve zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan muhalif lider Alexei Navalny, 22 Ağustos’ta tedavisi için Almanya’nın başkenti Berlin’e getirilmişti. Berlin’deki Charite Hastanesi 24 Ağustos’ta Navalny’nin zehirlendiğine dair bulgulara rastlandığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Rusya İçişleri Bakanlığının Sibirya Federal Bölgesi’ne bağlı Ulaştırma Servisi 27 Ağustos’ta olayla ilgili ön soruşturma başlatmış, ilk incelemede zehirlenmeye dair bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti. 2 Eylül’de ise Navalny’nin kan örneklerinde Novichok ile zehirlendiğine dair “kesin kanıtlar” bulunduğu belirtilmişti.

Navalny’nin ailesi ise Rus muhalifin zehirlenmesinden Rusya’nın sorumlu olduğunu savunmuş ancak Kremlin Sarayı iddiaları yalanlamıştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir