Connect with us

SAĞLIK

Pfizer/BioNTech: Aşımız mutasyona karşı etkili oldu

Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşının İngiltere’de ve Güney Afrika’da ortaya çıkan virüs mutasyonuna karşı işe yaradığı belirlendi.

Published

on

Pfizer ile Texas Üniversitesi’ndeki doktorlar tarafından yürütülen çalışmada ilk veriler açıklandı. Sınırlı olan ilk verilere göre; geliştirilen aşı İngiltere’de ve Güney Afrika’da ortaya çıkan Kovid-19 mutasyonunu nötralize etmeyi başardı.

Pfizer’in önde gelen aşı bilimcilerinden Phil Dormitzer, insanlardan alınan kan örneklerini incelediklerinde, aşının 15 farklı mutasyona karşı başarılı olduğunu gördüklerini ve bunun da cesaret verici olduğunu söyledi. Ancak Dormitzer bu gelişmenin, “aşı olası diğer varyantlara karşı da etkili olacak” anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA DAHA FAZLA BİLGİYE SAHİP OLUNACAK

Araştırmacılar, aşının başka mutasyonlara karşı etkili olup olmadığını görmek için de benzer testler yapacak. Şirket, önümüzdeki haftalarda daha fazla veriye sahip olacaklarını belirtti.

BÜYÜK ENDİŞE VARDI

Bilim insanları, piyasaya sürülen aşıların özellikle de Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyanta karşı koruma sağlayamayacağına dair endişelerini dile getirmişti.

“AŞIYI 6 HAFTA İÇİNDE MUTASYONU YENEBİLECEK SEVİYEYE GETİREBİLİRİZ”

mRNA teknolohisiyle üretilen Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları, olası mutasyonlara karşı hızlı bir şekilde değiştirilebiliyor. Türk bilim insanı Uğur Şahin, aşılarını 6 hafta içinde mutasyona uygun hale getirme kapasitesine sahip olduklarını söylemişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir