Connect with us

DÜNYA

Pelosi’nin Türkiye ve Erdoğan açıklaması kriz çıkardı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 3 Kasım’da düzenlenecek seçimlerin ardından yarışı kaybetmesi halinde barışçıl bir devir teslimi kabul etme taahhüdünde bulunmayı reddeden Başkan Donald Trump’a, “Türkiye’de değilsin” çıkışında bulundu. Skandal sözlere ise Türkiye’den yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun konu ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Published

on

ABD Başkanı Donald Trump’ın sözlerini değerlendiren Demokrat Partili Nancy Pelosi, düzenlediği basın toplantısında “Barışçıl bir geçiş süreci istiyoruz. Bu soruyu sormak zorunda kalmak bile çok üzücü” ifadesini kullandı. Pelosi, “Trump kaybederse barışçıl bir devir teslimini taahhüt etmeyi reddediyor. Sürpriz değil. Çünkü bilimi ve yönetimi küçümsüyor. Ancak Amerikan halkına güveniyorum ve Başkan Trump bundan kaçamayacak” dedi.

Pelosi'nin düzenlediği basın toplantıdan bir kare

TÜRKİYE’Yİ ANTİ-DEMOKRATİK BİR ÜLKE GİBİ LANSE ETTİ

ABD’nin, Kuzey Kore ya da Suudi Arabistan olmadığını söyleyen Nancy Pelosi, “Kime hayranlık duyduğunu biliyoruz. Putin’e, Kim Jong’a, Erdoğan’a… Türkiye’de değilsiniz, Kuzey Kore’de değilsiniz. Rusya’da ve Suudi Arabistan’da da değilsiniz. Sayın Başkan Amerika Birleşik Devletleri’ndesiniz ve burası bir demokrasi ülkesidir. Neden ABD Anayasası’na göre ettiğiniz yemine bağlı kalmaya çalışmıyorsunuz?” şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: SAYGI DUYMAYI ÖĞRENECEKSİNİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından, “İbretlik cehaletiyle Nancy Pelosi’nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na kadar yükselmesi esas Amerikan demokrasisi adına kaygı vericidir.  Türk Milletinin iradesine saygı duymayı öğreneceksiniz” ifadelerini kullandı.

.@SpeakerPelosi’s rise to become Speaker of the House is what is truly worrisome for American democracy, given her blatant ignorance. You will learn to respect the Turkish people’s will. @realDonaldTrump

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) September 25, 2020

ALTUN: BİZE SALDIRMAYI BIRAKIP ANLAMLI DİYALOG KURUN

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Pelosi’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Altun, “Darbeleri saymazsak, Türkiye’de en son ne zaman iktidar barışçıl yollardan el değiştirmemiştir? Demokrasimize yönelik o saldırıları kimlerin desteklediğini de çok iyi biliyoruz. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ciddiyetsizce ifadelerinde, Amerikalı siyasetçilerin Türkiye’ye dair yanlış algılarının bir yansımasını görüyoruz. Türkiye, yüzyıllardır modern anayasal sistemleri deneyimlemiştir. Türk demokrasisinin gücü bu tarihten gelmektedir. Pelosi’nin açıklamaları, Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinde iktidarın barışçıl yollardan el değiştirip değiştirmeyeceği tartışması bağlamında yapılmıştır. Bizim için seçim sonuçlarının ve milli iradenin kutsal olduğunu bir kez daha herkese hatırlatıyoruz. İç siyasette puan toplamak için Türkiye’ye saldırmak, Amerikan çıkarlarına ve müttefikliğin ruhuna aykırıdır. Amerikan siyasetinde ortaya çıkan; Türkiye’yi iç siyasi tartışmalara malzeme etmeye yönelik bu endişe verici çabaları, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkan Trump’la iyi ilişkilerine bir saldırı olarak görüyoruz. ABD’li siyasetçilere ve özellikle yöneticilere çağrımız, Türkiye gibi önemli bir NATO müttefikine saldırmayı bırakıp, bizimle anlamlı bir diyalog içine girmeleridir. Bu, hem ABD’nin kendi çıkarına hem de ikili ilişkilerin geleceğinin yararınadır. Karmaşık bölgesel ve stratejik meselelerin çözümü; gerçeklerden kopuk, laf olsun diye söylenen sözlerle değil, düşünceli temaslar ve ciddi bir diyalogla bulunur. Pelosi ve diğer ABD’li siyasetçilerden, ülkelerimizin ilişkisinin sağlığı açısından, bu tavırlarından vazgeçmelerini istiyoruz” dedi.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

Trump önceki gün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, “Seçimlerden sonra barışçıl bir geçiş süreci olacağına söz veriyor musunuz?” sorusuna, postayla oy kullanma sisteminin sıkıntılara yol açacağı gerekçesiyle “Olacaklara bakacağız.” yanıtını vermişti.

Bu cevabı, rakibi Demokrat Partili Başkan adayı Joe Biden’ın seçimi kazanması durumunda Trump’ın sonucu kabul etmeyeceğine yönelik tartışmaları alevlendirmişti.