Connect with us

SPOR

Çalımbay: Beşiktaş’a talibim

Beşiktaş’ın efsane ismi ve tecrübeli teknik adam Rıza Çalımbay, siyah-beyazlıların yeni sezonda başında olmak istediğini söyledi.

Published

on

2004-2005 sezonunda Beşiktaş’ta Del Bosque’nin yerine göreve getirilen Rıza Çalımbay, o günden bu yana çok şeyin değiştiğini vurguladı. Sözcü gazetesinin sorularını yanıtlayan Çalımbay, Kadıköy’de Fenerbahçe deplasmanında galip gelen en son teknik direktör. Yıllardır formasını giydiği siyah-beyazlı camiaya bağlılığını her defasında dile getiren tecrübeli teknik adam, gelecek sezon Beşitktaş’ta ikinci dönemini yaşamak için göreve hazır.

– Beşiktaş’ta ayrılık süreci nasıl gelişmişti?

“Avrupa’ya gittik, Malmö’yü tarihimizde ilk kez deplasmanda 4-1’le yendik. O maçın ardından istifa ettim, başkan kabul etmedi. Çünkü hiçbir destek göremedik. Ben futbola Beşiktaş’ta başlayıp bıraktım. Ama öyle bir duruma getirdiler ki istifa etmek zorunda kaldık. Mali sıkıntı beni korkutmuyordu. Hiçbir zaman Beşiktaşlılığımı gizlemedim. Hiç para konuşmadım. Ama artık eski Rıza değilim. Bana Beşiktaş’ta görev verilirse ben bu takımda çok başarılı olurum. Beşiktaş’ta çalışmaya her zaman hazırım. ”

– Beşiktaş’ta Şenol Güneş sezon sonunda bırakıyor ve adaylardan biri sizsiniz. Ne düşünüyorsunuz?

Daha tecrübeliyim. Beşiktaş’ta görev yapmamın üzerinden 10 seneden fazla geçti. Artık nerede ne yapacağımı daha iyi biliyorum. Antrenman metodundan taktiğe kadar kendimi çok geliştirdim. O anlamda eskisi gibi değilim. Beşiktaş’ın ne beklediğini biliyorum. Ben yıllarca bu takımın formasını giydim ve şampiyonluklar yaşadım. Şimdi de Beşiktaş’ı şampiyonluktan başka hiçbir şey kurtarmaz. Daha önceki dönemde de başarılı olabilirdim, ama yeterli kadro yoktu. Carew satıldı, yerine daha iyi adam alınmalıydı ama Ailton geldi. Ben istemedim. Biz çırpındık, ‘Oyuncu alın diye.”

– Milli Takım’daki Güneş dönemi için ne düşünüyorsunuz?

“Şenol Hoca’ya bir hak daha verilmeliydi. Dünya Kupası’nda üçüncülük yaşattı. Beşiktaş’ta da büyük başarılara imza attı. Dolayısıyla bu koltuk onun hakkıydı. Hep savunduğum şey milli takımın başında yerli teknik adam olmalı. Ona destek olmalıyız. Ben de Mustafa Hoca ile 4 yıl A Milli Takım’da çalıştım. O dönemde Şenol Hoca göreve gelince toplantı yapmıştık. İki zayıf takımla gruba başlamamız şans. Bu gruptan çıkmalıyız, çünkü kadromuz iyi. Tek gereken takımın içindeki o güzel havanın yeniden yakalanması. Şenol Hoca’nın gelmesi büyük avantaj.”

– Siz genelde yabancı oyuncu seçiminde başarılısınız. Sırrı nedir?

“Grosicki, Aatif, Eneramo, Kweuke gibi birçok isim sayabiliriz. Aatif’i Bulgaristan’dan aldığımızda 7 bin Euro maaşa oynatıyorduk. Mesela Bulgaristan’a gidip maç izleyeceğim. Şu an bütün yardımcılarım Avrupa’da maç izliyor. Şu an çalışmıyoruz. Hem aktif dinlenmedeyiz hem de oyuncu listemizi güncelliyoruz. Bir takıma gittiğimizde listemiz hazır oluyor. Takımına göre oyuncu belirliyoruz.”

“BEN OLSAM ARARDIM!”

– Aykut hoca aradı mı?

“Hayır aramadı. Konya’dan ayrıldıktan sonra benimle görüşmek isteyen ama başlarında teknik direktör olan takımlar haber gönderdi. Kesinlikle “Görüşmem” dedim. Konya’da son karşılaşmamızda galip geldik, iyi durumdayız ama gittik. Orası karanlık bir olay olarak kaldı. Aykut Hoca gibi yapmazdım. Ben olsam arardım. Onun gibi yapmazdım. Şunu söyleyeyim bu Konya olayı beni önce üzdü sonra hırslandırdı.”

“KONYA’YA YAKIŞMADI”

– Konyaspor’dan ayrılığınız nasıl oldu?

“Gerekçeleri çok kötü olduğu için üzüldüm. İyi gidiyorduk. Sadece kupada rotasyona gittiğimiz için sıkıntı yaşadık. Eğer kalsaydım ligi 2 veya 3. bitirecektik. İstediğimiz transferler olmadı. Yönetimle bu konuda ters düştük. Ayrılma süreci Konyaspor’a yakışmadı. Türkiye’de her şey olabiliyor, hazırlıklı olmanız lâzım. Ayrılmayı hak edecek bir şey yok. Beni çağırdıklarında oyuncularla ilgili bir sıkıntı var zannettim. ‘Şehir uyuşmazlığı’ denilince çok şaşırdım. Bana ‘Kimse çalışmadı, takımın kondisyonu eksik’ diyemez. Son 5-6 yılıma bakın başarısız olduğum takım bulamazsınız. Hakkımızda kim olumsuz Bir şey söylüyorsa yalan söylüyordur. Konyaspor’dan ayrıldık, 3 gün sonra Aykut Hoca başladı. Aykut Kocaman gibi birinin 3 gün içinde başlaması imkânsız. Sürecin bu kadar kısa olması mümkün değil.”

– Transfer listesindeki oyuncu canlı seyredilmeli mi?

“Çok fark ediyor. Canlı seyretmek başkadır. Çünkü kaset hep iyi şeyleri gösterir. Ama 90 dakika, bir futbolcunun olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyar. Bazen oyuncuyu izlemek lâzım cebinizden de para harcamanız gerek. Bazen de menajerler sizi oyuncu izlemeye götürür. İvesa’yı Eskişehir’e izleyerek getirmiştim.”

“MAAŞLARDA DENGE OLMALI”

– Futbolcuların ücretleri yüksek mi?

“Bazen yerli oyuncularla yabancılar arasında uçurum oluyor. Mesela Trabzonspor’da Abdülkadir ile Yusuf yabancıların çok çok altında ücrete oynuyordu. Bu böyle olmamalı. Bir denge sağlanmalı. Bu sorun eskiden bu yana sürüyor. Kulüp rekabetleri ücretleri yükseltiyor. Avrupa’ya bakarsak orada da rakamlar fırlamış durumda. Bizde bazı yerli isimler çok yüksek ücretleri hak ediyor.”

“YABANCI OLSUN AMA İYİSİNİ AL”

– Yabancı sınırı olmalı mı?

“Fatih Hoca’nın ‘14 yabancı almak zorunda değilsin’ açıklamasına katılıyorum. 6 tane al, üst düzey al. Yabancıyı kısıtladığın zaman Türk futbolcusunun fiyatı fırlıyor. O yüzden belli kriterlerle bir yol bulunması lâzım. 14 yabancı kuralı geldiğinde hiçbir teknik direktörün görüşü alınmadı. Ozan Kabak eksikler ortaya çıkınca parladı ve Stuttgart’a gitti.”

“ALTYAPIYA PARA LAZIM”

– Futbol borçtan nasıl kurtulacak?

“Devlet yardım etme kararı aldı. Yeni gelenler borç yapmamak durumunda. Ha yönetici bulur musun bilemem? Mümkün mü mümkün? Ne kadar paran varsa ona göre harcayacaksın. Kesin çözüm altyapı. İnanın çok iyi oyuncularımız var. Altyapı hocalarının çoğu yetersiz. Genç çocukları yetiştiren hoca donanımlı olmalı. Altyapı hocası iyi para alacak ki şevkle çalışacak. Altyapıya iyi bütçe ayıracaksın. Ben nasıl unuturum Serpil Hamdi Tüzün ve Adnan Dinçer’i? Bize yıllar önce şu andaki antrenmanları yaptırıyorlardı. Şimdi de 5 değil 3 milyona oyuncu al, 2 milyonu altyapıya ver.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir