Connect with us

3. SAYFA

İBB önünde protesto eylemi

Halkevleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kamu kaynaklarını AKP ile ilişkili vakıf ve derneklere aktarmasını belediye önünde protesto ederek “Halkın parası tarikatlara peşkeş çekilemez” dedi.

Published

on

Halkevleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Erdoğan ailesiyle ilişkili olanlar başta olmak üzere iktidar destekli vakıflara milyonlarca lira aktarılmasını protesto etti.

Saraçhane’deki belediye binası önünde bir araya gelen Halkevciler, “Halkın parası cemaat ve tarikatlara gidiyor, İBB kimin yararına?” yazılı pankart açtı.

“AKP yararına değil, kamu yararına belediyecilik”, “Tarikatlara değil, halka hizmet”, “İBB’den gerici derneklere 850 milyon lira bütçe”, “İBB kimin yararına? TÜGVA’ya 75 milyon bütçe” yazılı dövizler taşıyan Halkevciler, özel güvenlikler ve sivil polislerce engellenmek istendi.

“Bu vakıf ve dernekler eğitimin dinselleştirilmesi sürecinin bir parçası”

Engellemelere rağmen gerçekleştirilen basın açıklamasında, İstanbulluların gazeteci Çiğdem Toker’in yazıları ile haberdar olduğu “STK-Okul-Yurt Faaliyeti” adlı İBB raporu hatırlatıldı.

İstanbul Halkevi Başkanı Cihan Uyanık tarafından okunan açıklamada, “Rapor, aralarında Ensar Vakfı’nın da yer aldığı yandaş ve gerici vakıflara, hepimizin vergilerinden oluşan kamu kaynaklarından, toplam 847 (buçuk) milyon 592 bin 858 lira 27 kuruşluk para aktardığını belgeliyor” denildi.

TÜRGEV, TÜGVA, T3, Aziz Mahmut Hüdayi, İlim Yayma Vakfı gibi yönetimlerinde Erdoğan’ın hem akrabalığı, hem de siyasi bağlar ile yakınlığı bulunan vakıflara da kaynak aktarıldığını belirten Uyanık, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

Bu vakıf ve derneklerin birçoğu bizzat iktidar eliyle yürütülen eğitimin dinselleştirilmesi sürecinin bir parçası diğer yandan ise iktidar yandaşı şirketlere kamu kaynaklarının aktarılma kanalına dönüşmüş durumdadır. Bu vakıf ve derneklere gıda, ulaşım, eğitim malzemesi, bilişim, mefruşat, bakım onarım, bina kiralama vb. alanlar zerinden yapılan yardımlarla yüzlerce iktidar yanlısı şirket ihya edilmektedir.

“Vergilerimiz kimlerin cebine giriyor?”

Erdoğan’ın yerel seçim manifestosundaki “şeffaflık” vurgusu yaptığını hatırlatan Uyanık, “Bırakın İBB’yi yıllardır kendiniz yönetmemiş gibi davranmayı, hemen bugün açıklayın bilgi ve belgeleri. İstanbulluların dişinden tırnağından arttırarak, zorla ödediği ağır vergilerin, kimlerin hizmetine hangi amaçlarla kullanıldığını, neden bu vakıf ve derneklere aktarılan ödenekleri içeren raporun İBB sitesinde yayımlanmadığını, raporun belediye meclis üyelerinden dahi neden saklandığını, Bu vakıf ve derneklere ödenekle yaptırılan iş ve yapılan alımların hangi AKP’li şirketleri zengin ettiğini açıklayın” ifadelerini kullandı.

“İstanbul sahipsiz değil”

Halkevleri’nin kamu yararına dernek statüsünün geçtiğimiz ay kaldırıldığını da hatırlatan Cihan Uyanık, “AKP’ye soruyoruz, sizin kamu yararından anladığınız kamu kaynakları aktarılarak beslenen gerici, iktidar yandaşı vakıf ve derneklerin faaliyetleri mi?” dedi.

Uyanık, “25 yıldır İstanbul’u yöneten AKP kadroları İBB’yi kendi çiftliklerine çevirmişlerdir. İstanbul sahipsiz değildir!” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir