Connect with us

SİYASET

İttifakı Akşener kilitliyor

Muhalefetteki ittifak arayışlarında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in HDP’li formüle tıpkı Erdoğan ve Bahçeli gibi şerh koyması nedeni ile geniş kapsamlı ittifak olasılığından her geçen gün biraz daha uzaklaşılıyor. “Ben aday olacağım” diyerek Abdullah Gül’ü ittifak arayışlarında saf dışı eden ve önüne konan anket sonuçlarına çok güvenen Meral Akşener’in İYİ Parti’nin tek başına barajı aşacağına inanması nedeni ile seçime ittifaksız gitmesi de ihtimal dahilinde.

Published

on

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP’den İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekiline karşın cumhurbaşkanı adaylığını 100 bin imzayla yapacağını açıklaması, gözleri milletvekillerinin durumunun ne olacağını çevirdi. 15 vekilin, milletvekili aday listelerinin tesliminden önce İYİ Parti’den ayrılıp CHP listelerinde aday yapılması bekleniyor. Kulislerde ise İYİ Parti’nin daha önce işaret ettiği gibi SP ve DP ile ittifak konusunda kararlı olduğu dile getiriliyor. CHP, en geniş uzlaşı ile ittifakı hedeflerken, gözler ‘’ortak’’ aday formülünün boşa düşmesine neden olan İYİ Parti’de.

15 vekilin durumu

CHP’li 15 milletvekili Akşener’in seçime katılmasının önünü açmak ve cumhurbaşkanlığı adaylığını kolaylaştırmak amacıyla İYİ Parti’ye geçmişti. Geçen hafta pazar günü Meclis açtırılmış, CHP yöneticileri, İYİ Parti’ye geçen milletvekilleri ile birlikte yaptıkları basın toplantısıyla, İYİ Parti’ye geçişi duyurmuştu. Toplantıda söz konusu milletvekillerinin duygulu anlar yaşaması dikkat çekmişti.

Muhalefetin ‘’ortak aday’’ konusunda uzlaşamaması ve Akşener’in ‘’100 bin imzayla aday olacağım’’ demesi, geçiş yapan 15 milletvekilinin durumunun ne olacağının tartışma konusu olmasına neden oldu. Hangi partinin listelerinden seçime girecekleri belli olmayan milletvekillerinin yaşanan son gelişmelerle milletvekili aday listelerinin tesliminden önce İYİ Parti’den ayrılıp CHP listelerinde aday yapılması bekleniyor. Milletvekillerinin CHP’de milletvekilliği aday adaylığı için son gün olan 7 Mayıs’a kadar istifa edip başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Konuyla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 15 milletvekilini bir kez daha ‘’demokrasi kahramanı’’ olarak tanımladı. Tezcan, ‘’Arkadaşlarımızın kendi ikbal ve istikballeriyle ilgili bir hesapları olmamıştır. Hala da yoktur. Bu mücadeleyi veren arkadaşlarımızın mağdur edilmesi düşünülemez’’ dedi.

Milletin, bu isimlerin attığı adımı takdir ettiğini belirten Tezcan, meseleyi bir geri dönüş ya da koltuk tartışması eksenine sıkıştırmayı doğru bulmadıklarını vurguladı. Geçişin ardından ittifak görüşmelerindeki trafik de hızlandı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Akşener peş peşe ikili görüşmeler gerçekleştirirken, heyetler de ittifakta yer alması beklenen diğer partilerle görüştü. CHP’nin sıfır baraj ittifakı ile tüm partiler için baraj sorununu ortadan kaldırma hedefinin İYİ Parti’nin HDP’yi istememesi nedeniyle bozulduğu öğrenilirken, halen ittifakta hangi partilerin yer alacağı netlik kazanmadı. Öte yandan Akşener ittifakların gündeme gelmesiyle CHP’nin yer almadığı, SP ve DP ile birlikte üçlü ittifakın işaretini vermişti. İttifak yapacak partilerin belli olmaması kulislerde İYİ Parti’nin en başta yeşil ışık yaktığı, CHP’nin olmadığı yalnızca sağ partilerin yer aldığı bir ittifakta ısrarlı olduğu görüşünü güçlendirdi.

İttifaksız da gidebilir

CHP ise en fazla sayıda partiyle ittifaka gitme hedefini koruyor. Kulislerde Akşener’in ‘’Biz milletle ittifak yapacağız’’ vurgusunu sıklıkla dile getirmesi ve kamuoyu araştırmalarına güvenerek İYİ Parti’nin barajı tek başına geçeceğini düşünmesi, İYİ Parti’nin ittifaksız seçime gitme olasılığının da konuşulmasına neden oluyor.