Connect with us

EKONOMİ

Emlakçiye düzen

Emlak alım satımındaki hizmet bedeli yüzde 3’ü geçmeyecek. Kiralamada bir aylık tutardan fazla olmayacak. Taşınmaz ticareti yetki belgesiz yapılmayacak. Binlerce ofis kapanabilir.

Published

on

Emlakçi vasıtasıyla kiralama ya da ev alanlar için yüksek komisyonlara ayar geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ev alım, satım ve kiralama ticaretine yeni düzen getirmeye hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci geçen haftalarda Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı’na ilişkin taslağına son şeklinin gelecek görüşler doğrultusunda verileceğini belirtti. Tasarıya göre Emlak alım satımındaki hizmet bedeli yüzde 3’ü geçmeyecek. Kiralamada ise bir aylık tutardan fazla olmayacak. Mevcut durumda bir gayrimenkulün satışında emlakçiye satıcı ve alıcı ayrı ayrı yüzde 3 komisyon ödüyor. Buna bir de KDV ilave ediliyor. Kiralamada ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’si talep ediliyor. Örneğin şu an 500 bin TL’lik bir evin satışında emlakçiye satıcı 17 bin 700 TL ödüyor. Bu da yurttaşa ciddi bir yük getiriyor. Halihazırda yıllık 30 bin TL’ye kiralanan bir gayrimenkulde emlak danışmanına, yıllık kiralama bedelinin yüzde 12’si değerinde ödeme yapılıyor bu da 3 bin 600 lira civarında. Taslak yasalaşırsa hizmet bedelleri inecek.

Firmalar Ankara’da

Emlak danışmaları ise taslağın yasalaşması halinde özellikle kurumsal firmaların kepenk indirmek zorunda kalacağını savunuyor. Markalı gayrimenkul danışmanlık firmaları taslakla ilgili dün Ankara’da önerilerini sunmak için bakanlığın yolunu tuttu. Firmalara göre hem alıcının hem de satıcının korunmasını istedi.

Bünyesinde 1500 kurumsal gayrimenkul danışmanı barındıran Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, tasarı ile ilgili vizyon ve taleplerini Ankara’da bakanlık yetkililerine aktardıklarını belirterek “Gayrimenkulün satışında emlakçiye satıcı ve alıcı ayrı ayrı yüzde 3 komisyon ödüyor. Buna bir de KDV ilave ediliyor. Kiralamada ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’si talep ediliyor. Taslak yasalaşırsa hizmet bedelleri ciddi ölçüde düşecek. Tasarı bu şekilde yasallaşırsa bu işi gerçek anlamda yapan danışmanlık şirketleri kapanır” diye konuştu.

Taş, 15 Ocak 2018’te tasarı ile ilgili ayrıntılı taleplerini vizyonlarını Ankara’ya ileteceklerini, bugünden sonra da bakanlık, sektör, üniversitelerin de katılacağı geniş bir çalıştay yapacaklarını dile getirdi.

ERA Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay, düzenlemenin iyi niyetli olsa bile bazı eksik ve hatalar içerdiğini dile getirdi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir