Connect with us

DÜNYA

Rusya ile İngiltere arasında ağız dalaşı

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson’ın Rusya ziyaretini iptal etmesi iki ülke arasında gerilim yarattı. Rusya, “Zaten İngiltere ile görüşmenin bir değeri yok” dedi.

Published

on

İngiltere Savunma Bakanı Sir Michael Fallon, Suriye’nin İdlib’te kentinde düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıdaki “her bir sivil can kaybının” suçlusunun Rusya olduğunu söyledi. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın yaşanan gelişmeler üzerine Moskova ziyaretini iptal etmesine Rusya’dan çok sert bir yanıt geldi. Sputnik’in haberine göre Rus yetkililer “Johnson’ın Moskova ziyaretinin iptal edilmesi, sorunlar konusunda kendi fikri olmayan, uluslararası meseleler üzerinde etkisi olmayan ve stratejik partnerlerinin gölgesinde kalan İngilizler ile konuşmanın değeri olmadığı yönündeki şüpheleri bir kez daha doğruluyor” denildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Fallon, Sunday Times gazetesine yazdığı makalede, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Başar Esad’ın “en önemli destekçisi” olmasından dolayı “vekaleten” bu can kayıplarından sorumlu olduğunu savundu.

Savunma Bakanı Fallon ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla gerçekleştirilen füze saldırısının “doğru karar” olduğunu belirterek, kimyasal saldırı iddialarını ise “barbarca, ahlaksız ve yasadışı” olarak tanımladı. Fallon, yazısında Rusya ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Son birkaç yıl içerisinde ellerindeki kozları kullanarak bu iç savaşı bitirmek için birçok fırsatları oldu. Rusya, rejimi dizlerinin üzerine çöktürtmek için gerekli kararlılığı göstermelidir.” İngiliz Savunma Bakanı ayrıca, Esad’ın görevinden ayrılmasının şart olduğunu ve istikrar arayışının başlaması gerektiğini ifade etti.

Dün İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, 10 Nisan’da Rusya’nın başkenti Moskova’ya planlanan ziyaretini ertelediğini açıklamıştı. Johnson, “Rusya’nın, Esad’ı masum sivillere karşı kimyasal silah kullanmasının ardından savunmaya devam etmesinden üzüntü duyuyoruz” açıklamasını yapmıştı.

RUSYA: İNGİLİZLERLE KONUŞMANIN DEĞERİ YOK

Rusya Dışişleri yetkilileri, İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın daha önce ertelediği Moskova ziyaretini Suriye’deki gelişmeleri gerekçe göstererek tamamen iptal etmesinin, Johnson’ın Suriye’de olanları anlamadığını gösterdiğini söyledi.

Rusya Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“G7’deki partnerleriyle Suriye’deki durumu ve ‘Rusya’nın (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad rejimine verdiği desteği’ tartışmak gibi öncelikleri olduğunu söylemesine bakılırsa, Johnson, Suriye’de olanları ve Rusya’nın bu ülkedeki krizin sona ermesi için gösterdiği çabayı anlamadığı ya da bilmediği gibi diplomasinin misyonunu da anlamıyor ya da bilmiyor.”

Açıklama şöyle devam etti:

“Johnson’ın Moskova ziyaretinin iptal edilmesi, sorunlar konusunda kendi fikri olmayan, uluslararası meseleler üzerinde etkisi olmayan ve stratejik partnerlerinin gölgesinde kalan İngilizler ile konuşmanın değeri olmadığı yönündeki şüpheleri bir kez daha doğruluyor. Londra’yla diyaloğun, bize, onlara gerekli olduğundan daha fazla gerekli olduğunu düşünmüyoruz.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir