Connect with us

DÜNYA

MİT krizi Merkel’i gerdi

MİT’in Alman Haberalma Servisi’ne (BND) verdiği Fetullahçı Terör Örgütü’ne üyeliği bulunanların listesi Almanya’yı iyice karıştırdı. Oklar Alman Haberalma Servisi Başkanı Bruno Kahl’e döndü.

Published

on

Alman gazetesi FAZ’ın haberine göre Başbakan Merkel, MİT’in listesinde bir Alman milletvekilinin adının yer aldığını basından öğrendi.

Almanya günlerdir MİT’in Alman dış istihbarat teşkilatı BND’ye, Fethullah Gülen hareketine yakın olduğu şüphesiyle verdiği listeyi tartışıyor. Alman Federal Savcılığı, MİT’in Almanya’da casusluk faaliyetleri yaptığı şüphesiyle soruşturma başlattı.

Almanya, MİT’in Almanya’da niçin böyle bir liste hazırladığını tartışırken, şimdi oklar, listeyi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan alan BND Başkanı Bruno Kahl’e döndü. Almanya’nın ciddi gazetelerinden “Frankfurter Allgemeine” Gazetesinin (FAZ) haberine göre, Başbakan Merkel, MİT’in listesinde bir Alman milletvekilinin adının yer aldığını basından öğrendi. Dışişleri Bakanı Gabriel ve İçişleri Bakanı de Maiziere’nin de önceden haberi yoktu. MİT’in BND’ye bir liste verdiği haberi ilk olarak pazartesi günü Alman kamuoyuna yansıdı.

Merkel, salı günü Başbakanlıkta, istihbarat başkanları ve yetkili bakanlarla güvenlik durumu değerlendirmesi yaptı. İstihbarat Başkanları bu toplantıda listede Alman Türk Parlamenterler Grubu Başkanı, Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Michelle Müntefering’in adının yer aldığı konusunda bir bilgi vermedi. Aynı gün akşam Alman basını listede Michielle Müntefering ve bir eyalet milletvekilinin adının yer aldığını duyurdu.

MERKEL ÇOK KIZDI

Çarşamba sabahı Başbakan Merkel, Dışişleri Bakanı Gabriel, İçişleri Bakanı de Maiziere Federal Güvenlik Kurulu’nda biraraya geldi. Toplantıya BND Başkanı Bruno Kahl de çağrıldı ve 1.5 saat Türkiye ile gerilen ilişkiler ele alındı. FAZ’in güvenlik birimlerine dayanarak verdiği habere göre hükümetin üst düzeyi, listede Alman milletvekilinin adının yer aldığı haberini basından öğrendikleri için BND Başkanı Kahl’e kızgın. Ancak BND Başkanı Kahl, listede adı geçen milletvekili konusunda kendisinin de bilgilendirilmediğini savundu. Listede milletvekili Michelle Müntefering adını ilk olarak Alman Asayiş Şubesi (BKA) pazartesi günü keşfetti ve milletvekilini bilgilendirdi.

NİÇİN DEMEÇ VERDİ

Gazetenin haberine göre Başbakan Merkel, toplantıda BND Başkanı Bruno Kahl’e sadece milletvekili ismini bildirmediği için değil, daha önce Spiegel dergisine verdiği röportajdan dolayı da kızgın. BND Başkanı Kahl, iki hafta öince Spiegel dergisinde yayınlanan demecinde 15 Temmuz darbe girişiminin ardında Gülencilerin olduğuna inanmadıklarını söylemişti. Başbakan Merkel’in, Türkiye ile ilişkileri koparmak istemediği, böyle bir demecin ilişkileri gerdiği belirtildi. Alman istihbaratında daha önce de yaşanan benzeri olaylar, Merkel hükümetinde istihbarat teşkilatları başkanlarına karşı genel memnuniyetsizliği körükledi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir