Connect with us

DÜNYA

İbadi: Kürdistan’ı kuramayacaksınız

Bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini açıklayan Iraklı Kürtlere Bağdat’tan uyarı geldi. Irak Başbakanı İbadi, Iraklı Kürtlerin bu yolla çıkarlarına ulaşamayacaklarını söyledi.

Published

on

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, yakın bir zamanda bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Irak İbadi’den konuya ilişkin ‘uyarı’ niteliğinde açıklama geldi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini açıklayan Iraklı Kürtlerin bu yolla çıkarlarına ulaşamayacaklarını savundu. İbadi, bölgede Türkiye dahil bütün devletlerin böyle bir bağımsızlığa karşı çıktığını, bu nedenle de Kürtlerin pratikte bu konuda harekete geçemeyebileceğini savundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yakın Rudaw sitesine özel röportaj veren İbadi, “Bağımsızlık istemek her insanın hakkıdır” dese de, kendilerinin yanı sıra Türkiye, Suriye ve İran’ın da böyle bir karara karşı çıkacağını hatırlatarak, “Referandumdan evet kararı çıksa bile bu uygulanabilecek mi?” diye sordu.

Irak Başbakanı, “Bu ayrılık için uygun olmayan bir bölgede yaşıyor olabilirsiniz. Ayrılık, belirli bir durumda yaşayan ve bu durumdan rahatsız olan uluslar için doğal bir sonuçtur… Iraklı Kürtlerse diğer uluslara kıyasla, Irak’la daha entegre bir şekilde yaşıyor” diye konuştu.

İbadi, referandum sonucunun bağımsızlık yönünde çıkacağının açık olduğunu söylese de, şöyle devam etti: “Fakat sahada kazanabilecekleriniz, çıkarlar ilgilidir. Çıkarlar göz önünde bulundurulmalı. Bağımsızlık yoluyla çıkarlarınıza ulaşabilecek misiniz? Yoksa çıkarlarınıza birleşik bir Irak’ta mı ulaşacaksınız?”

Abadi, bu konuyu Barzani’yle bizzat görüşüp görüşmediğine dair soruyu yanıtsız bırakırken, bazı Kürt liderlerin özel konuşmalarında bağımsızlığa hazır olmadıkları fikrini aktardığını da öne sürdü.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir