Connect with us

GÜNDEM

AKP similasyonunda MHP avantajlı

Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Yüzde 10 seçim barajı konuşulur, indirilebilir” sözleri, AK Parti’nin aylar öncesinden başlayan seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik çalışmalarını gündeme getirdi. Parti, başkanlık sisteminin referandumda kabul edilmesi durumunda, bir dizi değişiklik yapacak. Bu değişikliklerde MHP’nin istek ve önerileri önem taşıyor.

Published

on

Başbakan Yıldırım’ın seçim barajıyla ilgili sözlerinin temelini, Adalet Bakanlığı ve partideki iki komisyonun çalışmaları oluşturuyor. Çalışma kapsamında halen yürürlükte olan 4 seçim yasasının tek çatı altında toplanması hedefleniyor. Çalışmadaki en önemli başlığı ise seçim barajının düşürülmesi oluşturuyor.

DÖRT YASA BULUNUYOR

Şu an mevzuatta, “Seçimlerin temel hükümleri, milletvekilliği seçim yasası, mahalli seçimler yasası ve Cumhurbaşkanlığı seçim yasası” olmak üzere 4 düzenleme bulunuyor. Bu yasaların hepsinin tek metne dönüştürülmesi, üç seçimin ana kurallarının üç bölümde toplanması planlanıyor.

Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi konusunda, referandum için ortak hareket eden AK Parti ile MHP arasında görüş ayrılığı bulunmuyor. Son dönemlerde oy oranında gerileme saptanan MHP’nin barajın düşürülmesine sıcak baktığı belirtiliyor. AK Parti’de yıllardan beri konuşulan milletvekili seçimlerinde daraltlmış bölge uygulaması önerisinden ise uzaklaşılıyor. Bunda, MHP’nin düzenlemeye sıcak bakmaması en önemli neden. Milletvekili sayısının 50 arttırılarak 600’e çıkartılması konusunda da partide simülasyon yapıldı. Simülasyon, kimin avantajlı olacağına dair 1 Kasım seçimlerinde partilerin aldıkları oy oranları ve çıkardıkları milletvekili sayısı esas alınarak yapıldı. Simülasyonda, MHP’nin avantajlı olacağı ortaya çıktı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir