Connect with us

Güncel

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!?

Published

on

IKBY Lideri Barzani'nin son Türkiye ziyaretinde önce İstanbul Atatürk Havaalanı'nda sonra Ankara'da ve resmi görüşmelerin yapıldığı protokol odalarında Irak Bayrağı ile birlikte göndere çekilen Kürdistan Bayrağı, Türkiye'de çok sert eleştiriler almış, hatta hükümetle referandumda işbirliği yapan MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi bile çileden çıkartmıştı. 
Küçük bir ayrıntıyı buraya not düşmekte yarar var: Barzani'yi havaalanı'nda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşılamıştı. Dolaysıyla bayrakların göndere çekilmesinden habersiz değillerdi.
Ancak, Türkiye'deki temasları sırasında İstanbul ve Ankara'da Irak Bayrağı ile birlikte göndere çekilen Kürdistan Bayrağı, Erbil'de bayram havası yaratmış ve Barzani'nin resmi yayın organı olan Rudaw, Türkiye'de ilk kez Kürdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesini övünçle takipçilerine duyurmuştu.
Türkiye'deki bayrak krizini emsal alan Kerkük Valisi de Barzani'nin dönmesinin ardından Kürdistan Bayrağı'nın haftasonuu ve resmi tatillerde resmi kurumlara Irak Bayrağı ile birlikte çekilmesi kararını, Vilayet Meclisi'ne gönderdi. Vali bununla da kalmadı Kürtçe'nin de Kerkük'te resmi dil olmasını da kararlaştırdı.
KERKÜK VALİSİ TÜRKİYE'Yİ EMSAL GÖSTERDİ
Vali Kerim’in bu kararının ardından Irak Parlamentosu’nda bulunan Kerkük temsilcisi Türkmen parlamenterler, karara karşı çıkmış, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin duruma müdahale etmesini istemişlerdi.
Kerkük Valisi ise, bu itirazlara karşılık, Kürdistan Bayrağı'nın Türkiye'de göndere çekilmesini emsal göstererek,  “İstanbul ve Ankara’da da göndere çekilen bayrak Kerkük’te neden çekilmesin?” dedi.
Yaklaşık bir haftadır, Türk ve tüm dünya basınında geniş yer alan bu gelişmeye Türk Dışişleri Bakanlığı geç de olsa tepki verdi.  
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Kerkük’te Kürdistan bayrağının göndere çekilmesine ilişkin bir soru üzerine, “Bu tür girişimler  Kerkük’ün çok kültürlü kimliğine zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, bir soru üzerine yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“SC: 14, 19 Mart 2017, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu'nun Kerkük Valiliğinin, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerinde IKBY bayrağının Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmesi için Kerkük Vilayet Meclisi nezdinde yaptığı başvuru hakkındaki bir soruya cevabı…

Kerkük Valiliğinin, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerinde IKBY bayrağının Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmesi yönünde bir karar alınması için Kerkük Vilayet Meclisi nezdinde yaptığı başvuruyu yadırgıyoruz. 

Irak anayasası Irak’taki tartışmalı iç idari sınırlarla ilgili olarak izlenmesi gereken süreci tespit etmiştir. Bu süreç işletilmeden Kerkük’ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak’taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak’ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük’ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır.”
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir