Connect with us

Güncel

İstanbul’da Nevruz’a izin yok

Published

on

İstanbul'da bu yıl Bakırköy Halk Pazarı'nda geçekleştirileceği duyurulan Nevruz kutlamalarına İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi. Rudaw'ın haberine göre, Nevruz Tertip Komitesi'nin konuya ilişkin açıklama yapacağı bildirildi.
Batman'da ve Bitlis'te de bu yılki Nevruz etkinliklerine, valilik tarafından gününde kutlanmadığı gerekçesiyle izin verilmemişti.
HDP SORU ÖNERGESİ VERDİ
Öte yandan, HDP Urfa milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir, Nevruz kutlamalarına yönelik yasaklamaları Meclis gündemine taşıdı. Baydemir, kutlamalara izin verilmemesine ilişkin Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması isteğiyle soru önergesi verdi.

Önergede şu sorular yöneltildi:
Bin yıllardır kutlanan Newroz'un bu yıl kutlanmasına peş peşe yasaklar getirilmesinin sebebi nedir? Newroz kutlamalarının yasaklanmasıyla amaçlanan nedir?
Şanlıurfa Valiliği'nin 'Mahalli İdare organlarının, kamu kurumlarının, kamuya yararlı dernekler ve üniversitenin yapacağı etkinlikler ile siyasi partilerin halkoylaması faaliyetleri dışında' ibaresinde bahsi geçen kamuya yararlı dernekler nitelendirmesi neye göre yapılmaktadır? Valilik hangi derneğin yararlı, hangi derneğin zararlı olduğuna hangi kriterlere göre karar vermektedir?

'RENKLER SUÇLU GÖSTERİLDİ'
Newroz kutlamalarına halkı davet etmek üzere hazırlanan afişlere, billboard reklamlarına, toplama kararı getirilmiş, yerlerine yeni afişlerin asılmasına izin verilmemiştir. Gerekçe olarak da afişte yer alan renkler gösterilmiştir. Renklerin suçlu gösterilmesini nasıl değerlendirmektesiniz?
Bahar ayı görünüm olarak, güneşin sarı ışıklarını, tarlaların yeşilini, çiçeklerin kırmızı rengini yansıtmaktadır. Bu tabloda da sakıncalı renkler var mıdır? Eğer varsa baharın gelişi de yasaklanacak mıdır?
Hükümet yetkililerinin Avrupa programlarının iptal edilmesi, Avrupa ülkelerine girmelerine izin verilmemeleri faşizm uygulamaları olarak nitelendirilmişken, binyıllardır kutlanan Newroz'un yasaklanmasını da faşizm olarak nitelendirmekte misiniz?
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir