Connect with us

Güncel

Amerika’dan Rakka’ya yığınak

Published

on

ABD'nin Rakka sevkıyatı ortaya çıktı. ABD'nin Rakka operasyonu kapsamında Suriye'ye göndereceğini açıkladığı Howitzer topları Suriye'nin Kamışlı bölgesinde görüntülendi.
Pentagon'un ABD Başkanı Donald Trump'a sunduğu DEAŞ ile mücadele stratejisinin detyaları henüz netleşmezken, CENTOM ve DEAŞ ile mücadele için kurulan Ortak Görev Gücü Komutanı Townsend, terör örgütü PKK/PYD'nin operasyonda yer alacağını açıklamıştı. Operasyon için Trump'ın kararı beklenirken, bölgedeki askeri sevkıyata büyük artış yaşandığı gözlemleniyor. Dün açıklama yapan terör örgütü DEAŞ ile mücadele koalisyonu sözcüsü, Rakka operasyonunda topçu desteği için ABD deniz kuvvetlerinin Suriye'ye yollandığını doğrulamıştı.
ABD, Suriye'de DEAŞ'ın elinde bulunan Rakka kentini almak için düzenlenen operasyonu desteklemek için bölgeye yüzlerce deniz piyadesi gönderdiğini açıkladı.
Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka'ya yönelik ABD destekli bir operasyon başlatmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Washington Post gazetesine yüzlerce ABD deniz piyadesinin operasyona destek için gönderildiğini ve bu askerlerin DEAŞ'ı top atışına tutabilecekleri bir ileri karakol kuracağını aktardı.

AYNI TAKTİK MUSUL'DA UYGULANMIŞTI
Pentagon, Musul operasyonu kapsamında 12 Irak tümenini eğitirken Irak ordusu Musul'u çevreledikten kısa bir süre sonra Musul'un güneyine HIMARS roket sistemleri yerleştirmişti.
Daha sonra ise Musul'un kuzeyinde “ateş hattı” diye tanımladıkları topçu mevzileri kurduklarını duyurmuştu.
Bu mevziler DEAŞ'ın roket saldırısına uğrayıp bir Amerikan askerinin öldürülmesi sonrasında kamuoyuna açıklanmıştı.
Öte yandan, Pentagon Trump'a DEAŞ'la ilgili bir plan sunarken Rakka operasyonu için de birçok seçenek aktarmıştı.
Pentagon daha önce Rakka'nın etrafının sarılması için PKK/PYD'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kullanılacağını açıklamış, kenti almak üzere saldırıda kullanılacak kuvvetlerle ilgili değerlendirmenin devam ettiğini duyurmuştu.
Bir savunma yetkilisi de Pentagon'un Rakka'nın etrafının sarılması için destek alınan SDG'nin operasyonda da kullanılmasından yana olduğunu ifade etmişti.
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Rakka operasyonunun detaylarını görüşmek üzere 7 Mart’ta Türkiye’ye gelmişti. 7 Mart’ta Türk mevkidaşı Orgeneral Hulûsi Akar’la Antalya’da yapılan görüşmeye Rus Genelkurmay Başkanı Gerasimov da katılmıştı.
YPG'YE DESTEK HEP SORUN OLDU
PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. Önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasında DEAŞ'la mücadelede YPG'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir