Connect with us

Güncel

Rusya ve Suriye insani yardım konvoyu Menbiç’te

Published

on

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya ve Suriye  rejimine bağlı zırhlı araçların insani yardım konvoylarına eşlik ederek Münbiç’e  girdiğinden haberdar olduğunu açıkladı. 
Konuyla ilgili günlük basın toplantısında soruları  yanıtlayan Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis, “Rejim ve Rusya tarafından  sponsorluk edilen insani yardım konvoylarının Münbiç'e girdiğini ve yanlarında  zırhlı araçların olduğunu fark ettik, izliyoruz ve farkındayız. Bu, bizim parçası  olduğumuz bir şey değil ve diyeceğim şey şu ki sahadaki tüm tarafların DEAŞ ile  savaşmaya odaklanmasını istemeye devam ediyoruz” dedi.
 
Terör örgütü PYD/PKK’nın öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri'ne  (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi ile Beşşar Esed rejimi arasında bir anlaşma  olup olmadığından haberlerinin bulunmadığını ifade eden sözcü, oradaki  hareketliliğin parçası olmadıklarını savundu.
“Bu adımı destekliyor musunuz?” sorusuna ise Davis, “Desteklemek veya  desteklememek meselesi değil, farkındayız ve tek bir odağımız var ki o da DEAŞ  ile mücadele etmek” cevabını verdi.
 
“Bilgilendirildik”
 
Sözcü, SDG’nin bu konuda kendilerini bilgilendirmediğini, ancak Rus  hükümetinin güçlerin ayrışması için ABD’yi bilgilendirdiğini söyledi. Davis,  “Bize sürpriz olmadı. Bu güvenli ayrışma hattının çalıştığını gösteren bir örnek  oldu, çünkü bilgilendirildik. Ancak bizim orada yaptıklarımızı değiştirecek bir  şey olmadı” ifadelerini kullandı.
 
ABD askerlerinin bölgedeki varlığı ile ilgili bir soruya ise Davis,  konu hakkında bilgi edinmeye çalıştıkları ve gelişmelerin henüz çok yeni olduğu  yanıtını verdi.
 
Terör örgütü PYD/PKK'nın paravan kuruluşu Münbiç Askeri Konseyi dün,  Esed güçlerinin Münbiç'e gireceğini duyurmuştu. Ancak açıklamada, rejim  güçlerinin ilçenin batı uçlarına yerleşerek, PYD/PKK ile Fırat Kalkanı  Harekatı'na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında set oluşturacağı iddia  edilmişti.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir