Connect with us

Güncel

Numan Kurtulmuş’tan şaşırtıcı Rakka açıklaması!

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Trump'ın apar topar CIA Başkanı'nı Ankara'ya göndermesi heyecan yaratmıştı. Ankara'da yoğun bir diplomasi trafiği izleyen CIA Başkanı Pompeo'ı ile ele alınan başlıca gündem maddelerinden biri de IŞİD'in ana karargahı konumundaki Rakka'ya düzenlenmesi planlanan operasyondu. CIA Başkanı Ankara'ya gelirken Rakka'ya yönelik operasyon konusunda heyecanlı görünen Ankara, 24 saat içinde tavır değiştirmeye başladı.
CIA Başkanı'na, “Rakka operasyonunu ABD ile birlikte yapalım” önerisi sunan Ankara'nın asıl amacı, IŞİD'den temizlenecek olan Rakka'ya PYD ve YPG unsurlarının yerleştirilmesini önlemek. Rakka operasyonunu ABD ile birlikte yaparak, PYD ve YPG'nin Rakka'dan uzak tutulmasını fiilen garanti altına almak isteyen Ankara, bu önerisine arzuladığı yanıtı alamamış olacak ki, Başbakan Yardımcısı düzeyinde flaş bir açıklama yaptı.
Habertürk Televizyonunda katıldığı bir programda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, durup dururken, El Bab'ın  terör örgütlerinden arındırılması ile Fırat Kalkanı operasyonunun amacına uluşmış olacağını ve Türk askerinin geri çekileceğinin sinyalini verdi. Kurtulmuş, bu açıklamayı yaparken, “El Bab Türkiye sınırlarının terörden arındırılması açısından kilit bir noktaydı ve güvenli bölgeyi oluşturduktan sonra amacımıza ulaşmış olacağız” diyerek Rakka'nın Türkiyenin sınır güvenliği açısından çok da önemli olmadığını ima etti.
Numan Kurtulmuş'un bu açıklaması, ABD ile pazarlığın hayli çetin geçeceğinin işareti olarak yorumlandı. İşte Numan Kurtulmuş'un Fırat Kalkanı Operasyonu ve Rakka ile ilgili açıklamaları:
FIRAT KALKANI HAREKATI
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin de “Fırat Kalkanı operasyonu Türkiye'nin sınırlarını korumak bakımından zorunlu olan bir operasyondur.” dedi. 
Kilis'e DEAŞ tarafından atılan füzeleri, roketleri hatırlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti: 
“Sınırın başka yerlerinden PYD/PKK unsurları sızarak içeri giriyorlardı. Bunun yapılması mecburiydi. Türkiye'nin sınırlarının korunması hem de aynı zamanda Suriye'nin kuzeyinde hareketli terör gruplarının bertaraf edilmesi oradaki yerli halkın yerlerine yerleştirilmesi için yapılan bir operasyondu. Dolayısıyla bu bizim ulusal güvenliğimizin bir parçası olarak görülmesi gereken bir operasyondur. Şimdiye kadar da planlandığı şekilde devam ediyor.” 
Suriye'de terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde oranın yerel halkının ikamet etmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Bir takım terör grupları temizlendikten sonra başka bir terör grubu gelip oturmasın. Musul, Musulluların, Türkleriyle, Kürtleriyle, Araplarıyla, Şiileriyle, Sünnileriyle herkes orada oturmaya devam etsinler. Bunun örneğini Cerablus'ta verdik. Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu temizledikten sonra, Türkiye'nin de lojistik desteğiyle oraya 45 bin yerli kişi geldi ve yerleşti, şimdi huzurlu bir ortam oldu. İnşallah aynı şekilde El-Bab operasyonu da sonuçlanır.” açıklamasında bulundu. 
Kurtulmuş, başka bir soruyu yanıtlarken de “Rakka başka bir şey, burası Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında El-Bab'a kadar olan bölge, Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili bir bölgedir. 5 bin kilometre karelik bir alandan bahsettik, o alanın temizlenmesi Türkiye'nin bir yerde tabiri caizse sınırlarının terör örgütlerinden korunması anlamına geliyor. Ümit ederiz en kısa zamanda temizlenir. Son bilgilerimiz, şehrin içerisine kuvvetlerimizin girdiği, belli yerleri aldığı.” diye konuştu. 
“6 YILDIR HİÇBİR ŞEKİLDE BİR MASA ETRAFINA GELMEYEN UNSURLAR BİR ARAYA GELDİ”
Rakka operasyonun gecikmiş olması nedeniyle, Rakka'dan bazı DEAŞ militanlarının El-Bab'a doğru geldiklerini ve şehirdeki direncin bu nedenle uzun süre devam ettiği yönünde bilgiler olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu: 
“Suriye sorununu hiçbir ülkenin tek başına çözme imkanı yoktur, dolayısıyla burada bir ittifakın oluşması çözüm için bir zeminin oluşması şarttır. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak Astana görüşmeleri ortaya çıktı. Halep üzerinde bir barış süreci. Burada Rusya ile Türkiye, daha sonra Rusya, Türkiye, İran üçlü olarak. Astana görüşmesinde ilk kez bir şey oldu, 6 yıldır hiçbir şekilde bir masa etrafına gelmeyen muhalif unsurları ve rejim unsurları bir araya geldiler. Türkiye, İran ve Rusya bundan sonraki sürecin bir yerde gözlemciliğini, garantörlüğünü adına ne derseniz deyin, Amerika'da işin içerisinde büyükelçileri biliyorsunuz işin içerisindeydi. Astana sürecini Cenevre'nin alternatifi ya da rakibi olarak ortaya koymayın, Astana süreci Cenevre sürecini destekleyecek bir süreçtir. Buradan çağrımızı bir kez daha tekrarlıyoruz, uluslararası camia bir an evvel adil ve kalıcı bir barış nasıl olur, Suriye'de bunu ortaya koymalıdır. Suriye halkı ne istiyorsa buna karar versin, bu süreçlerin önü açılsın bunun için de uluslar arası camia destek olsun.” 
El-Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefine ulaşmış olacağını vurgulayan Kurtulmuş, “Rakka başka bir meseledir. Rakka meselesi Türkiye sınırlarını tehdit eden bir şey değil. Eğer Rakka'da 'Biz DEAŞ'ı temizleyelim ama oraya PYD'yi, YPG'yi koyalım' derseniz, bu Türkiye için ulusal güvenlik meselesi olur.” ifadesini kullandı. 
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir