Connect with us

Güncel

Referandum OHAL şartlarında yapılacak

Published

on

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu'ndan sonra gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş konuşmasında “Meclis kararını verdi. CHP'li arkadaşlar boşuna heveslenmesin. Bundan sonra millet oy verecek. Hepimiz meydanlarda olacağız. Millet evet de hayır da dese başımız gözümüz üzerine” dedi.
Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan son dakika açıklamaları şöyle; 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Mevcut anayasa değişiklik paketi, rejim değişikliğiyle ilgili bir paket değildir; sistem değişikliğidir. Bir rejim değişikliği tartışılıyor olsaydı, egemenlikle ilgili konuları içermesi gerekirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kullanılacağıyla ilgili bir tartışması yoktur. En kısa sürede sandığa gidilecek.

4 YENİ KARARNAME 
OHAL işlemlerini inceleme komisyonu kuruldu. İşten atılanlar, uzaklaştırılanlar, kapatılan dernekler, vakıflarla ilgili bir itiraz mercisi olarak 7 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştır. Gerekirse Bakanlar Kurulu birer yıl süreyle çalışma takvimini uzatabilecektir. Bu iç hukuk sürecinin objektif yürüyeceğine inanıyoruz. 

Gözaltı süresi 30 günden 7 güne indirildi. 367 kişi ihraç edildi, 124 kişi göreve iade edildi
Gaziler arasındaki farklar ortadan kaldırdıldı.

ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Adil ve kalıcı bir barışa imza atılması temennimiz. Suriye halkı çok çekti. Son derece kanlı ve maliyeti yüksek bir savaş yaşandı. Tarih medeniyet ortadan kaldırıldı. Savaşan taraflar bir masa etrafında biraya gelecek. Artık bu ağır tabloyu geriye çevirmek, “Suriye Suriyelilerindir” prensibi içerisine getirmek bütün uluslararası camianın sorumluluğudur.

Biz bu süreçten umutluyuz. İlk sefer 6 yıl sonra savaşan taraflar masanın etrafında bir araya gelecek. Başta en aykırı görüşler uzlaşılacak noktalara gelecektir. Türkiye'nin, Rusya'nın, İran'ın ve ABD'nin olumlu katkıları olmasını temenni ediyoruz.

ABD'DE YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ
20 Ocak'ta sayın Trump ABD'nin yeni başkanı olarak göreve başladı. Ümid ederiz ki yeni yönetim hem Ortadoğu'da hem dünyada barışı sağlayacak adımlar atsın. ABD-Türkiye ilişkileri bakımından eski hataların tekrarlanmayacağı kanaatindeyiz. Müttefikliğin gerektirdiği bir ilişki seviyesi bizim için önemlidir. İki konuda kararlarını gözden geçirilmelidir.

Bir eşkıya çetesinin başı olan Gülen'in iadesi. Bütün Networkunu harekete geçirecek şekilde orada yaşıyor. Hem iade sürecinin başlatılması hem de örgütü ile ilişkisinin kesilmesi ABD'den öncelikli isteklerimizdir. Bir diğer mesele ise PYD'ye verilen desteklerin sona ermesidir. Bu konuda da sonuç alacağımızı umud ediyoruz. Bu iki husus ilişkilerimizin tekrar eski düzeyine gelmesi için önemlidir.

SORU-CEVAP

MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKALARI-FAİZ ARTIRIMI
Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu düzenli olarak toplanıyor. Hükümetin genel politikaları çerçevesinde yol alıyor. Merkez Bankası bağımsız bir kurum. Bizim hükümet olarak ana politikamız çerçevesinde görüşlerimizi söyleriz. Merkez Bankasının alacağı kararları da sizler gibi bekleriz.

REFERANDUM ÖNCESİ OHAL KALKACAK MI? ANAYASA GÖRÜŞMELERİ
Referanduma nasıl gidileceği yasal bir prosedür. Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 60 günde referanduma gidilecek. OHAL başka bir mesele iç içe bir mesele değildir.

9 Ocak'tan itibaren başlayan süreçte Meclis'te çok yoğun bir mesai harcandı. CHP'nin artık mazeret üretmesine gerek yok. Meclis kararını verdi. CHP'li arkadaşlar boşuna heveslenmesin. Bundan sonra millet oy verecek. Hepimiz meydanlarda olacağız. Millet evet de hayır da dese başımız gözümüz üzerine.

ASTANA'DA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Masada 6 yıldır birbiri ile savaşan taraflar var. 1-2 günde bir sonuç çıkmasını beklememek lazım. Astana önemli bir zirve ve uluslararası camianın buna katkı sağlaması önemliydi. Kimse Suriye halkına bu kadar acı çektirmiş bir kişi ile barışı dayatamaz. Halkın da kabul ettiği bir süreç olmalı. Müzakereler sonrasında nasıl bir sonuç çıkacağını göreceğiz.

FETO'NUN İADESİ
Adalet Bakanlığımız bu süreci başlattı. Burada aslolan hukuki bir sürece müdahale etmekten daha çok ABD yönetiminin niyetini ortaya koymasıdır. ABD yönetimi bir eşkıya başını mı Türk halkını mı tercih edecek. Sonuç alacağımız ümidindeyiz.

İSRAİL'İN DOĞU KUDÜS'TEKİ YERLEŞİMİ
İsrail'in Doğu Kudüs'teki yerleşimiyle ilgili görüşümüz çok nettir. Doğu Kudüs'teki bazı yerler işgal edilmiş yerlerdir. İsrail'in bir an önce bu işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Uluslararası hukuka aykırı bir durum bu. Yeni yerleşim yerleri açılmaması aslolandır. Bu kabul edilemez bir işgaldir. Görüşlerimiz budur.

OHAL İŞLEMLERİ İNCELEME KOMİSYONU
4 kişi Başbakanlık tarafından atanacak. Adalet ve İçişleri Bakanlığı ve HSYK tarafından seçilen kişiler bu komisyonda yer alacak.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir