Connect with us

Güncel

Bakanlık elektrik kesintisi için ne dedi?

Published

on

İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında dünden sonra bugün de elektrik kesintileri yaşandı. Vatandaşlar elektriklerin sık sık gelip gittiğini belirtiyor, 'Elektrikler neden kesik' sorusuna yanıt arıyor. Kadıköy, Gaziosmanpaşa, Esenler gibi pek çok ilçeden gün içinde kesinti haberleri geldi. Yaşanan gelişme sonrası BEDAŞ 30-31 Aralık ve 1 Ocak'taki planlı kesintileri iptal etti. Enerji Bakanlığı da elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Kesintiler İstanbul'un genelini etkilememekte, belli bölgelerde kısmi olarak sürmektedir. Kısa süre içinde İstanbul'un tamamına elektrik verilmesi sağlanacaktır. Çalışmalar yoğun kar yağışı, fırtına ve sise rağmen ara verilmeden gerçekleştirilmektedir. Kesintilerin, elektriğin yetersizliğinden dolayı olduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.


İstanbul'da bugün elektrik kesintileri yaşanmaya devam etti. Vatandaşlar planlı kesintilerin dışında farklı ilçelerde de elektriklerin sık sık gidip gelmesinden rahatsızlığını sosyal medyada dile getirdi, BEDAŞ ve AYEDAŞ'a telefon yağdı. BEDAŞ bu akşam üzeri, daha önceden duyurulan 30-31 Aralık ve 1 Ocak'taki planlı kesintilerin iptal edildiğini duyurdu. 


ENERJİ BAKANLIĞI'NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI


Enerji Bakanlığı Marmara Bölgesi'nde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtınanın, Anadolu'dan gelen ve İstanbul'u besleyen iletim hatlarında meydana getirdiği arızaların giderilmesine yönelik çalışmalar tüm hızı ile devam etmektedir. Yedi hattın tamamında, Sakarya sınırları içerisinde meydana gelen tüm kopma ve arıza noktaları tespit edilmiş olup, 11 farklı ekiple bu noktalarda çalışmalar sürdürülmektedir. Kesintiler İstanbul'un genelini etkilememekte, belli bölgelerde kısmi olarak sürmektedir. Kısa sürede İstanbul'un tamamına elektrik verilmesi sağlanacaktır. Çalışmalar yoğun kar yağışı, fırtına ve sise rağmen ara verilmeden gerçekleştirilmektedir. Kesintilerin, elektriğin yetersizliğinden dolayı olduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığımız ilgili tüm birimleri sahadaki çalışmaları takip etmekte ve yönetmektedir. Vatandaşlarımızın bilgisine sunulur” denildi. 


İstanbulda elektrik kesintileri sürüyor…Elektrikler ne zaman gelecek Açıklama…


Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Kesintiye neden olan arızaların giderilmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor” denildi, iletim hatlarına ilişkin çalışmalardan fotoğraflar paylaşıldı. 


İstanbulda elektrik kesintileri sürüyor…Elektrikler ne zaman gelecek Açıklama…


BEDAŞ PLANLI ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ İPTAL ETTİ


İstanbul Avrupa Yakası’nın elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) 30 – 31 Aralık ve 1 Ocak’ta yapacağı Planlı Yatırım, Bakım ve Onarım Çalışmalarını erteleme kararı aldı.


Kesintisiz enerji sağlamak için tüm imkanların seferber edildiği ifade edilen açıklamada yetkili kurum ve kuruluşlarla tam koordinasyon halinde çalışıldığına ve bundan sonra da aynı yöntemin izleneceğine yer verildi.


BEDAŞ’ın 30-31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerine yönelik ertelediği yatırımlar süresince EPDK kurallarının yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliğini de gözeterek elektrik kesintisinin yapılması öngörülüyordu. Daha önce Çatalca, Sarıyer, Güngören, Bayrampaşa, Küçükçekmece, Esenyurt, Sarıyer ve Beylikdüzü ilçelerindeki bazı mahallelerde de kesinti planlanıyordu. 

VATANDAŞLAR SOSYAL MEDYADA MESAJ YAĞDIRDI


Yaşanan kesintiler nedeniyle esnaf ve vatandaşlar büyük sıkıntı yaşıyor. Twitter, facebook gibi sosyal mecralardan çok sayıda mesaj paylaşılıyor. Bazı vatandaşlar kısa süreli kesintiler nedeniyle ev eşyalarının bozulmasından şikayetçi. Esnaf ise çareyi jenaratörde arıyor.


İŞTE TWITTER'DAKİ MESAJLARDAN BAZILARI:


-Gün içinde sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerinden bozulan elektronik eşyaları kime fatura edelim?


-İstanbul/Gaziosmanpaşa'daki elektrik kesintisi ne zaman gelicek ya 2 gündür Diriliş Ertuğrul gibi mumlarla yemek yiyoruz


-Elektrik yok, su yok. Huzur ve umut şehri Esenler!



-Kadıköy'de elektrik kesintisi devam, ev de soğudu, ööle duruyoruz. ️Ama su akıyor diye içimizde bir sevinç


-İstanbul'da bu kadar sık elektrik kesilmesi huzursuz etti artık biz lütfen böyle kesintilerine bir çözüm buluruz.


-Sanırım İstanbul'da bir bölgeye elektrik verirken, diğerini kesiyorlar. Dönüşümlü kullanıyoruz.

'SULAR DA GİDİYOR'


-Bir elektrik bir su, bir elektrik sonra tekrar su şimdi yine elektrik … Sen hayırdır İstanbul?


-21. yüzyılda 2 haftadır bitmek ve çözülmek bilmeyen elektrik arızaları hakkında ne düşünüyorsunuz

CHP'Lİ VEKİL MECLİS'E TAŞIDI


CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise konuyu Meclis gündemine taşıdı. Yarkadaş, “Kesinti yüzünden evlerde, iş yerlerinde, hastanelerde ve trafikte çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. 2017 Türkiye’sinde bu görüntüler büyük utançtır. Türkiye’nin en büyük metropolünde kış ayının göbeğinde insanlar soğuğa terkediliyor. Bu ayıbı ülkemize yaşatmaya kimsenin hakkı yok” dedi. 

Yarkadaş şu soruları yöneltti: 

1- İstanbul ilinde yaşanan elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir? 
2- Elektrik alt yapısının yeterli olmadığı doğru mudur? 
3- Kesintilerin İstanbul ve ülke ekonomisine zararı ne kadardır? 
4- Kesintilerin toplumu nükleer santrale etmek için bilinçli şekilde yapıldığı iddiaları doğru mudur? 
5- Ulusal şebeke sistemini etkileyen arıza nedir? 
6- Yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi düşünülmekte midir? 
7- Elektrik üretim ve tüketiminde, doğalgaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamayı sağlayacak çalışmalar yapılması planlanmakta mıdır?


CHP'Lİ HAMZAÇEBİ'DEN DOĞALGAZ İDDİASI…


TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi de yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yaptı. Hamzaçebi, kesintinin elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın ısınma amaçlı kullanılması nedeniyle yaşandığını belirtti. Hamzaçebi'nin açıklamaları şöyle: “İstanbul'da elektrik hala kesik. Nedeni arıza değil,elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın, kış  nedeniyle ısınma amaçlı kullanılması. Doğalgazla elektrik üretimi yapan santrallere verilen doğalgaz kış nedeniyle %90 oranında azaltılıp konutlara verilince elektrikler kesildi. Türkiye 14 yıldır gerekli enerji yatırımlarını yapamadı.Ekonomide %5'lik bir büyüme olsaydı,enerji talebi artacak ve kesintiler çoğalacaktı. Elektrik üretiminde düşüş sanayi üretiminde düşüş demektir. Daha büyük çaptaki elektrik kesintileri  ekonominin küçülmesi pahasına önleniyor.”

AYEDAŞ'TAN AÇIKLAMA


Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kesintilerle ilgili açıklama ise İstanbul Anadolu Yakası Elektirik Dağıtım Şirketi'nden (AYEDAŞ) geldi. İstanbul Anadolu Yakası'ndaki elektrik kesintileriyle ilgili yayımlanan duyuruda; “İstanbul Anadolu Yakası genelinde Ulusal Şebeke Sistemi Kaynaklı elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Dağıtım şebekemizden kaynaklanmayan konunun çözümü için ilgili kurum ce kuruluşlarla koordinasyonu yakından takip ediyoruz. Kesintilerden etkilenen bölgelerin mağdur olmaması için ekiplerimiz aralıksız olarak çalışmalarını sürdürmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

BEDAŞ: ULUSAL ELEKTRİK ŞEBEKESİ'NDEN YETERLİ ELEKTRİK GELMİYOR


Kesintiler sonrasında dün BEDAŞ’ın internet sitesi ve çağrı merkezi kilitlenmişti. BEDAŞ’ın Twitter konuyla ilgili olarak hesabından “Ulusal Elektrik Şebekesi’nden yeteri kadar elektrik alınamamaktadır” açıklaması yapılmıştı. Açıklamada, “Ulusal Elektrik Şebekesi’nden enerji gelene kadar kesintiden etkilenen bölgelerin mağdur olmaması için BEDAŞ tüm kaynakları seferber ederek çeşitli bölgelerden aktarmak suretiyle kademeli olarak elektrik sağlanacaktır” denilmişti. 

ZARARI MUTLAKA BELGELEYİN


Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin; elektrik kesintileri nedeni ile uğradıkları zararı tazmin edebileceklerine vurgu yaptı. Başkan Ağaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, kesintiler nedeni ile evde beyaz eşya, elektronik cihazlar bozulabildiği gibi insanların da hastalanabiliyor. Ağaoğlu, tüketicinin uğradığı zararın ilgili şirketten tahsil edilebilmesi için şu noktaya vurgu yaptı: “Tüketici zararı mutlaka belgelesin. Tutanak tutsun, fotoğraf çeksin video çeksin. Tüketicinin ilk yapacağı şey ilgili şirkete başvurmak. Olumsuz yanıt aldığında Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Oradan çıkacak sonuca göre konu tüketici mahkemesine gider” dedi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir