Connect with us

Güncel

IŞİD’e istihbaratı ABD mi verdi?

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geride bıraktığımız günlerde ısrarla vurguladığı “Koalisyon güçleri verdikleri sözü tutmuyor. DEAŞ'a YPG'ye PYD'ye yardım bile ediyorlar” sözleri üzerine El Bab'ta 16 Türk askerinin şehit edildiği IŞİD saldırısının perde arkası derinlemesine araştırılıyor. Bakanlar Kurulu'nda da gündeme gelen saldırıda Türk Birliği'nin koordinatlarının IŞİD'e kim ya da kimler tarafından verildiği sorusuna yanıt arandı. Cumhurbaşkanı, ısrarla, “Kaolisyon güçleri” derken tüm gözler koalisyon güçlerinin lider ülkesi ABD'ye çevrildi…
Hükümet bir hafta önce El Bab’ta Türk birliğine yönelik havan ve bombalı araç saldırısında 16 Türk askerinin şehit edilmesiyle ilgili araştırmayı derinleştirdi. Son Bakanlar Kurulu toplantısında da bu konu gündeme geldi. El Bab’da Türk birliğinin bulunduğu yerin, kötü hava koşulları ve sise rağmen DEAŞ tarafından tam olarak belirlenmesinde, terör örgütüyle koordinat ve istihbarat paylaşanların etkili olduğu iddiası tartışıldı.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği ve tartışma yaratan konu, son Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. 
21 Aralık’ta El Bab’taki Türk birliğine ardarda yapılan 16 Türk askerinin şehit olduğu saldırılara ilişkin şüpheler gündeme getirildi. DEAŞ’ın havan saldırısının yanısıra  üç ayrı yerde bombalı aracın patlatılmasında, “istihbaratı ve koordinatı kim verdi?” sorusu tartışıldı. Kötü hava koşulları ve sise rağmen, DEAŞ’ın Türk birliğinin bulunduğu bölgeyi tam olarak vurabilmesinin ve dört ayrı noktadan saldırmasının, örgütün tek başına organizasyonu olmadığı, bazı kaynaklar tarafından istihbarat paylaşımının yapıldığı öne sürüldü.

FARKLI HESAPLAR
Güvenlik toplantılarında da Musul’un ele geçirilmesi için rol üstlenmeye çalışan bazı grupların, burada başarısız olmasının ardından El Bab’a yönelerek, dolaylı olarak DEAŞ’a destek verdiği ifade edildi. Bu grupların, Türkiye’nin işini zorlaştırmak için güç birliği yaptığı, bunun kimi zaman silah, kimi zaman da istihbarat ve koordinat paylaşımı şeklinde olduğu dile getirildi. Amacın, Türkiye’nin Kürt kooridoru oluşmasına yönelik girişimini kırmak ve buradan diğer bölgelere yönelmesini engellemek olduğu ifade edildi.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekâtı’na destek vermediğini dile getirmiş, “Tam aksine terör örgütüne, DEAŞ da dahil olmak üzere, YPG, PYD bunlara destek veriyorlar. Elimizde belgeleri var” demişti. Erdoğan’ın bu sözleri yankı uyandırırken, ABD Beyaz Saray sözcüsü bu iddiaların doğru olmadığını dile getirmişti.

GÖRÜNTÜLERE TEKNİK İNCELEME
Toplantılarda, DEAŞ’ın elinde esir olan üç Türk askerinin yakıldığı iddia edilen videonun teknik incelemesinin yapıldığı, görüntülerin montaj olduğu, kareler arasında mekan ve mevsim farklılıkları bulunduğu dile getirildi. Ancak, görüntülerin gerçek olmamasına karşın DEAŞ’ın bu yönteme başvurma olasılığı nedeniyle resmi açıklama için konunun tamamen açıklığa kavuşturulmasının beklenmesine karar verildi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir