Connect with us

Güncel

İşte CHP’nin Anayasa taktiği: Pasif muhalefet!

Published

on

Anayasa değişikliği sürecinde Komisyondan başlayarak tüm Meclis çalışmalarına ilişkin stratejisini belirleyen CHP, konuşmacı milletvekillerine varıncaya kadar karara bağladı. CHP Parti Meclisi'nde alınan kararlar çerçevesinde Anayasa değişikliği sürecinde CHP, görünüşte hazırlıklı ve donanımlı bir muhalefet tablosu çizecek, ancak alınan kararlara bakınca “Rejim değişikliği” diye adlandırıp karşı çıktığı pakete karşı ılımlı denilebilecek ve pasif bir muhalefet yöntemi belirledi. İşt o kararlardan bazıları…

BAYKAL KONUŞACAK
Komisyona çok sayıda milletvekili katılacak ancak önerge verilmeyecek. Genel kurul görüşmeleri sırasında parti adına sürpriz bir isim, eski genel başkanlardan Deniz Baykal konuşacak.
CHP, yarın TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek Anayasa değişikliğine ilişkin muhalefet stratejisini belirledi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti meclisi üyeleri ve milletvekillerinin katılımıyla yapılan 7 saatlik toplantıda, partinin görüşmelerde izleyeceği yol haritası belirlendi. O kararlar arasında şu unsurlar bulunuyor:
100 VEKİL KONUŞACAK
Komisyona kalabalık bir vekil grubu katılacak. En az 100 milletvekili düzenlemeye neden karşı çıktıklarını anlatacak.
KAVGA YOK

Görüşmelerde söz alacak vekiller kavgadan uzak duracak. AK Partili ve MHP’li milletvekillerini ikna edici bir dil kullanılacak.
ÖNERGE VERİLMEYECEK

Paketin tümüne karşı çıkan ve “Sistem değişikliği” olarak tanımlayan CHP, teklifi meşrulaştırmamak adına görüşmelerde önerge vermeyecek. Söz alacak vekiller, söylem birliği içinde olacak.

AKP HEMEN SEÇİME GİDECEK
CHP’nin hukukçu kurmayları, komisyonda görüşülecek düzenlemenin kabul edilmesi durumunda, “Seçim kanunlarındaki değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmünün düzenlendiği Anayasa’nın 67. maddesinin 2019’a kadar askıya alındığını ifade ederek, “Teklif kabul edilir edilmez, AK Parti seçim yasalarında değişiklik yapıp seçime gidecek” uyarısında bulunacak.

“KADER OYLAMASI”
Anayasa değişikliğine karşı sadece Meclis’te değil, başkanlığa karşı çıkan tüm partilerin, STK’ların, vatanseverlerin ortak mücadele etmesini sağlayacak politika hayata geçirilecek. Değişikliğin Meclis’ten geçmesi durumunda, “Türkiye’nin kader oylaması” şeklinde kampanya yürütülecek.

“DESTAN YAZIN” DİYECEK
 Genel kurul görüşmeleri sırasında parti adınasürpriz bir isim, eski genel başkan Deniz Baykal kürsüye çıkacak. Baykal’ın, 2003’te 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinde olduğu gibi yine Meclis’in ‘destan yazmasını’ isteyeceği öğrenildi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir