Connect with us

Güncel

IŞİD’in füze uzmanı çıktı

Published

on

Avustralya’da IŞİD hücrelerinin yaptığı bazı saldırılardan dolayı aranan Neil Prakash’ın Türkiye’de yakalanmasının ardından, örgütün yüz kilometre menzilli füze projesinin ‘beyni’ olduğu iddia edildi. Avustralya basınında yer alan iddialara göre, Suriye’de bir hava saldırısında öldüğü sanılan ancak Türkiye’ye kaçtığı ortaya çıkan Neil Prakash’ın üzerinden bazı belgeler çıktı. Bu belgelere göre Prakash, “Suriye ve Türkiye’de gerçekleştirilecek bazı saldırılarda kullanılmak üzere” insansız hava araçları imal ediyordu. Ekim ayında Türkiye’ye girerken yakalanan Prakash’ın ilk önce “IŞİD’den kaçtığı” iddia edilmişti. Daha sonra yine Avustralya basınında yayınlanan haberlerde ise Prakash’ın aslında “özel bir görev için” Türkiye’ye gönderildiğinin, İstanbul ve Gaziantep’de yapılan operasyonlarda yakalanan kişilerin ifadeleri ve evlerinde çıkan dokümanlardan anlaşıldığı yazılmıştı.
Avustralya devlet televizyonu SBS’de son olarak çıkan habere göre 24 Ekim tarihinde Suriye’den Türkiye’ye giriş yaparken Kilis yakınlarında yakalanan Avustralyalı IŞİD militanı Neih Prakash aslında örgütün mühendisleri ile özel bir projede yer almak için buluşmaya gidiyordu. Gaziantep H Tipi Cezaevi’nde bulunan Prakash’ın dosyası hakkında gizlilik kararı bulunduğu, dosyayı incelemek için başvuruda bulunduğumuz savcılık tarafından ifade edildi.
SBS’in ülkenin istihbarat örgütlerine dayandırdığı habere göre Avustralya Federal Polisi ile işbirliği yapan Türkiye polisi, Prakash’ın yakalanmasından sonra İstanbul’da bazı evlere baskınlar yaptı. Yapılan tutuklamalar ve ev baskınlarında IŞİD içinde kod ismi ‘Al Cambodi’ olan Prakash’ın İngilizce konuşan bir hücrenin lideri olduğu ortaya çıktı. Elde edilen bilgilere göre Prakash sağ kolu olarak bilinen Hindistan doğumlu mühendis Sayed Muhammed ile İstanbul’da buluşacaktı. Muhammed’in İstanbul’da basılan evinde yapılan aramada yapım aşamasında olan bir insansız hava aracı bulundu. Bomba yüklemeye uygun aracın uzaktan kumanda ile 30 km. gidebilecek kapasitesi bulunduğu öğrenildi. Haberdeki en önemli iddia ise Prakash, Sayed ve ismi öğrenilemeyen iki kişinin daha bulunduğu grubun bomba taşıyabilecek insansız hava aracıyla birlikte ‘en az yüz kilometre menzilli’ bir füze projesi gerçekleştirdiği oldu.

YAKALANMASINI AVUSTRALYA’DAN GELEN İSTİHBARAT SAĞLAMIŞ
Yine haberde yer alan bilgilere göre IŞİD Türk ve batılı istihbarat örgütlerinin Suriye’deki en önemli hedeflerinden biri olan Prakash ve ekibini ‘çalışmalarını daha güvenli bir yerde yapması için’ Türkiye’ye gönderdi. Guardian Australia adlı gazetede daha önce yayınlanan bir haberde de Prakash’ın ‘yeni yüzüyle’ çekilmiş bir fotoğrafı basılmış, Amerikan ve Avustralya yetkilileri tarafından Türkiye’de sorgulandığı yazılmıştı. Yine Avustralya Terörle Mücadeleden Sorumlu Başbakan yardımcısı Michael Keenan Sky News televizyonuna yaptığı bir açıklamada, “Türkiye’nin Prakash’ı Avustralya’ya iade etmesini istediklerini ancak Türkiye’nin davayı nasıl yürütmek istediğini bilmediklerini” söylemişti.

AVUSTRALYA SALDIRILARI
Prakash’ın Avustralya’da bir dizi IŞİD saldırısının azmettiricisi ve planlayıcısı olduğuna inanılıyor. Bunlar arasında Melbourn’da iki polisi bıçaklamaya çalışırken polis tarafından vurularak öldürülen lise öğrencisi Numan Haider’in eylemi ve bir önceki yıl anneler gününde bir polisi öldürmeyi planlarken yakalanan yaşı küçük bir öğrenciyle ilgili olay da var. Yine ülkede düzenlenecek olan Anzak günü törenlerine saldırı girişimi planladığı iddiası ile tutuklanan bir başka gencin de arkasında Prakash’ın olduğuna inanılıyor. 
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir