Connect with us

Güncel

“İkinci Sykes-Picot’u hortlatacaklardı!”

Published

on

Yüksekova, Diyarbakır'dan gelen fotoğrafları yorumlayan ve 'çukur siyaseti'nden sonra HDP'nin yüzde 80-90 oy aldığı yerlerde insanların şimdi  “yeter artık” dediğine dikkat çeken Kurtulmuş, “Türkiye'de PKK üzerinden Türk-Kürt kavgasını çıkarmaya  çalışanlar avuçlarını yaladılar” dedi.
BÜYÜK RESME BAKMAK GEREK
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,  Tvnet'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları  yanıtladı. İstanbul ve Kayseri'deki terör saldırıları hatırlatılarak, “Türkiye  dünya çapında örnek alınacak bir adım attığında, teşebbüste bulunduğunda bu tip  saldırılara maruz kalıyor, neden?” sorusu üzerine Kurtulmuş, bununla ilgili diğer  soruların da doğru cevaplanması için büyük resmin görülmesi gerektiğini bildirdi. Büyük resmin açık ve net olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bir asır evvel  bu coğrafyada sınırları yapay şekilde bölerek insanları ayıranların, bir asır  sonra ikinci Sykes-Picot'u uygulamaya koymaya çalıştığını belirtti. Böylece  sınırları bölünen insanların zihin ve gönüllerinin de bölünmek istendiğine işaret  eden Kurtulmuş, “Oynanan oyun budur. Bu oyunların farkında olan, bu oyunları  bozabilecek bölgede tek ülke Türkiye olduğu için Türkiye'nin üzerine bütün  güçleriyle abanılıyor.” diye konuştu.
Kurtulmuş, terör örgütlerinin dışarıdan istihbarat, lojistik, silah,  mühimmat gibi destekler almasa bir hafta bile ayakta duramayacağına dikkati  çekerek, “Terör, aslında bölgede ikinci Sykes-Picot  oluşturmak için başlatılan  vekalet savaşlarının kullandığı maşalardan birisidir ve maalesef Türkiye de eş  zamanlı olarak 2015 yılının Temmuz ayından bu yana çok sayıda terör örgütünün  tehdidi altındadır.” ifadesini kullandı. Bu resmin görülmesinin önemine değinen Kurtulmuş, “Bu resmin gereğini  yerine getirmek yani daha fazla bölünmenin, parçalanmanın, dağılmanın önüne geçme  gücüne, iktidarına sahip olan bir ülke olarak Türkiye'yi meşgul etmek,  Türkiye'nin önünü tıkamak, büyük Türkiye olma yolunda ilerlemesini engellemeye  çalışıyorlar” dedi.
Kurtulmuş, terörün azdırılmasının arkasında bu temel nedenlerin yer  aldığını belirterek, şöyle devam etti: 
“Bunun karşısında milletimiz son derece bilinçli bir şekilde duruyor. Hep beraber yapacağımız şey birlik ve beraberliğimizi teröre karşı korumaktır,  ortak milli duruşumuzu sergilemektir ve bu çerçevede kim olursa, arkasında hangi  güçler olursa olsun sadece sahadaki 3-5 terörist, eşkıya ile değil, aynı zamanda  bu maşaları kullanan unsurlarla da bu mücadeleyi vereceğiz. İçeride ve dışarıda  Türkiye'yi kim tehdit ediyorsa, Türkiye'nin ulusal güvenliğini kim tehlikeye  sokacak adımlar atıyorsa onlara karşı gerekli cevapları vereceğiz. Terör ancak  ortak bir milli duruşla engellenebilir.”
Numan Kurtulmuş, Beşiktaş ve Kayseri'deki terör saldırılarının  ardından gösterilen ortak duruştan dolayı milleti tebrik ederek, “Son derece  hassas, son derece şuurlu bir şekilde, provokasyonlardan da uzak durmaları  dolayısıyla da yine tebrik ve teşekkürlerimizi ifade ediyorum” dedi.

AVUÇLARINI YALADILAR  
Teröre karşı başta Diyarbakır olmak üzere bölgede gösterilen  tepkilerin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, “ikinci Sykes-Picot” olarak  adlandırılan senaryonun iki fay hattının olduğunu belirtti. Bunlardan birini  Irak-İran savaşı ile başlayan sürecin, diğerini ise mezhep çatışmalarının  oluşturduğunu anlatan Kurtulmuş, “Türkiye'de Türk-Kürt kavgası çıkarmak için  PKK'yı neredeyse 35 senedir kullananlar bunu başaramadılar. Çünkü bu ülkede  yaşayan Kürt kardeşlerimiz gerçekten ülkesine bağlıdır, aynı medeniyetin çocuklarıdır, aynı inancın mensuplarıdır, aynı Peygamber'in ümmetidir, et ve  tırnak gibi bütünleşmiş olan bir unsurdur.” diye konuştu.
Kurtulmuş, “Türkiye'de PKK üzerinden Türk-Kürt kavgasını çıkarmaya  çalışanlar avuçlarını yaladılar.” değerlendirmesinde bulundu. “Çukur  siyaseti”nden sonra HDP'nin yüzde 80-90 oy aldığı yerlerde insanların şimdi  “yeter artık” dediğine dikkati çeken Kurtulmuş, terör örgütüyle irtibatlı olan  siyasi partiye oy veren geniş kitlelerin, “Artık sizi istemiyoruz, PKK'ya lanet  olsun” şeklinde tepki gösterdiğini anlattı.

Sykes-Picot Antlaşması: 9 Mayıs 1916 I. Dünya Savaşı sırasında, İngiltere ve Fransa arasında yapılan ve Osmanlı Devletinin paylaşılmasını öngören gizli antlaşma. 
1915'te Arabistan yarımadasını ele geçiren İngiltere, Osmanlı devletine karşı ayaklanan Mekke Şerifi Hüseyin'i destekleyerek Irak ve Filistin toprakları üzerinde kendisine bağımlı bir Arap devleti kuracaktı. Fransa böyle bir plana karşı çıkıp İngiltere'ye baskı yaparak yeni bir antlaşma yapılmasını istedi. Rusya'nın onayı ile imzalanan bu antlaşmaya göre; 

I-    Rusya'ya, Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis ile Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmı, 
II-  Fransa'ya, Doğu Akdeniz bölgesi, Adana, Antep, Urfa, Diyarbakır, Musul ile Suriye kıyıları, 
III- İngiltere'ye Hayfa ve Akka limanları, Bağdat ile Güney Mezopotanya verilecekti ve 
IV-  Fransa ile İngiltere'nin elde ettiği topraklarda Arap devletleri konfederasyonu veya Fransız ve İngiliz denetiminde tek bir Arap devleti kurulacak 
V-   İskenderun serbest liman olacak 
VI-  Filistin'de, kutsal yerleşim yeri olması nedeniyle bir uluslararası yönetim kurulacaktır.
Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Dün Diyarbakır'daki, Yüksekova'daki daha evvel Batman'daki, Van'daki  bu gösteriler bu şekilde anlamlıdır, o bölgenin halkı terör örgütüne karşı çok  net bir şekilde duruş sergileyerek aslında oynanan oyunun Türk-Kürt meselesi  değil, Kürt halkıyla PKK'nın arasında bir sorun olduğunu açıkça ilan ediyor ve  'Bu oyunun biz tarafı olmayacağız, biz Türkiye'de bölünmenin tarafı olmayacağız.'  mesajını veriyor. Bu çok önemlidir, terörle mücadelenin güvenlik birimlerince  yapılan mücadelesi kadar önemli ve değerli bir şeydir. Bütün milletimiz sağ, var  olsunlar. Kolay değil, terörün aktif olarak halen hayatta olduğu bölgelerde, evet  sonuna geliniyor, üzerine çok sıkı şekilde gidiliyor ama nihayetinde terör  serseri mayın gibi oradan buraya dolaşan bir araç. Burada halkın sokaklara  çıkması bu mesele Türk-Kürt kavgası değil, bu mesele millet düşmanı PKK ile  millet arasında bir savaştır, kavgadır diyerek sokaklara çıkması önemliydi. Bunu  tarihi bir dönüm noktası olarak terörle mücadele bakımından görüyoruz ve bütün  milletimize teşekkür ediyoruz.”
TEHLİKELİ VE ÇİRKİN
Terör saldırıları ile bulunulan coğrafyada yaşananların ilintili  olduğu belirtilerek muhataplarla bu alanlarda ne gibi adımların atılabileceği  sorulan Kurtulmuş, “Diplomatik kanalların hepsini en güzel şekilde kullanmaya  gayret ediyoruz.” karşılığını verdi. Terörü kınama cümlelerinin artık kendileri için “yetersizdir” olduğuna  dikkati çeken Kurtulmuş, şunları ifade etti: 
“Kuru kuruya kınama cümleleri, eyvallah hiç olmamasından iyidir, ama  yeterli değil. Hiç olmadığına da tanıklık ettik, onun için bunu söylüyorum.  Terörü kınayan ülkelerin, dost ve müttefik bildiğimiz ülkelerin aynı şekilde  terör örgütüne destek verilmesinden vazgeçmeleri lazım. Örnek olsun diye  söylüyorum, PKK sadece çukurları kazan ya da Türkiye'ye karşı şehirlerde bombalı  saldırılar yapan bir unsur değil, aynı zamanda diyelim ki PKK'nın Avrupa'nın  birçok ülkesinde yürüttüğü siyasi faaliyetleri var. Oralardan insan devşiriyor,  insanlardan haraç alıyor, insanlara baskı kuruyor, Türk vatandaşları üzerinde  tacizler oluşturuyor, siyasi faaliyetler yapıyor. Hatırlayın dönemin başbakanı  Sayın Davutoğlu Brüksel'de toplantıya gittiğinde 50 metre ötesinde PKK'nın  bayrakları asılarak sanki Türk heyetine nazire yaparcasına orada onlara imkan  sağlanıyor. Bir kere bundan vazgeçsinler. Yani bu son derece tehlikeli ve çirkin  bir oyundur. Hem 'Teröre karşıyız' diyeceksiniz hem Batı'da, Avrupa'da birçok  ülkede siz PKK'nın siyasi faaliyetler yapmasına göz yumacaksınız, finansman  sağlama imkanlarının önünü açacaksınız, bu kabul edilebilir birşey değildir. Bir  kere burada dürüst, samimi olmaları gerekir.”
Terörü, serseri bir mayın olarak nitelendiren Kurtulmuş, “Bugün şu  terör örgütü sizin işinize yarar onu kullandığınızı zannedersiniz, yarın bu terör  örgütü sizin aleyhinize dönür. Bugün terör zaten sadece bir tek bölgeyi tehdit  etmiyor, dünyanın hiçbir başkenti, önemli şehri, terör saldırılarından uzak, emin  değildir.” diye konuştu. Kurtulmuş, Brüksel, Paris, Londra, Madrid'te yaşanan terör  saldırılarını hatırlatarak, “Gelin burada topyekun bir insanlık cephesi  oluşturalım. Terör örgütünün 'bana yarayanı, sana yarayanı' diye ayrım yapmak  yerine terör örgütlerinin her birisini insanlık düşmanı olarak görüp, biz de  insanlık cephesinde doğu, batı ülkeleri bir araya gelelim ve terörü karşı ortak  bir dil oluşturalım.” çağrısında bulundu.
Teröre karşı ortak bir dil oluşturulamadığı için terör örgütlerinin  rahat hareket ettiğini ifade eden Kurtulmuş, uluslararası camianın yeterince  duyarlı davranmaması ve terör örgütlerinin tamamının üstüne gitmemesi nedeniyle  terörün küresel bir tehdit haline geldiğini dile getirdi. Kurtulmuş, sözlerini  şöyle sürdürdü:  
“Siz Rakka'yı, Musul'u DEAŞ'tan geri almak için mücadele edeceksiniz.  Bu mücadeleyi meşru unsurlarla yapmak başka bir şeydir, bu mücadeleyi yaparken  'Biz buradan DEAŞ'ı atalım da hangi terör örgütü yerine gelirse gelsin.' demek  başka bir şeydir. 'Biz Musul'dan, Telafer'den bu adamları, DEAŞ'ı atacağız,  yerine Haşdi Şabi, PYD gelsin.' derseniz, terörün devam etmesini sağlamış  olursunuz. Aynı şekilde 'Rakka'yı biz bunlardan alalım.' derken oraya PYD'yi  koyarsanız, yine aynı şekilde terörü güçlendirmiş olursunuz. PYD, Haşdi Şabi ya  da başka bir terör örgütü, bu günün birinde gelir sizi vurmaya başlar. Hiç  şüpheniz olmasın PYD'si de diğerleri de bir gün kendilerine destek verenlerin  ensesinde boza pişirecek. Çünkü canavar büyüttüğünüz zaman nerede durduracağınızı  artık siz belirlemiyorsunuz.”  
Kurtulmuş, uluslararası camianın, hem Türkiye'ye karşı hem de teröre  karşı yaklaşımında samimi olması ve herkesin terörle ortak mücadele vermesi  gerektiğini söyledi.

 TÜRKİYE İÇİN EVİNİN BAHÇESİNİN DİBİNDEKİ TEHDİTTİR
Kilis'e her gün roketlerin, füzelerin düştüğünü ve çok sayıda kişinin  de şehit olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, Türkiye Cerablus'a operasyon yaparak  sınırdaki DEAŞ unsurlarını temizlediğini, sınır kasabalarının ve Kilis'in  güvenliğe kavuştuğunu aktardı.  Türkiye'deki terörün sadece Türkiye'nin içinden kaynaklanmadığına  dikkati çeken Kurtulmuş, silahların, elemanların Türkiye'nin dışından Suriye'den,  Irak'tan geldiğini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin bunu seyretmeyeceğini, bu  sızmaları önlemek ve ulusal güvenliğini sağlamak amacıyla gerekeni yapacağını  belirtti. Türkiye'nin, Suriye ile 911 kilometre, toplam bin 250 kilometre  Suriye-Irak sınırının bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, bu durumda tehlikenin ve  tehdidin Türkiye için   uzakta olmadığını ifade etti.  Kurtulmuş, “Amerika Birleşik Devletleri, Almanya için Suriye, çok  uzaktaki bir tehdittir, aynı şekilde Irak da. Ama Türkiye için evinin bahçesinin  dibindeki tehdittir. Komşu bahçeden de sürekli taciz edilen bir ülkedir. Türkiye,  sınırımızın dışında, Türkiye aleyhtarı olan bütün terör faaliyetlerini izliyor.  Gerektiğinde her birine de cevap verebilecek hazırlıklarını yapıyor. Bunları  seyredecek değiliz. Türkiye terörün kaynağı neredeyse o kaynağa karşı operasyon  yapma gücüne sahip” değerlendirmesinde bulundu.

 HALEP'TE İNSANLIK ÖLDÜ 
Halep'te yaşananlara ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, Suriye  politikasına bakıldığında dünyanın sınıfta kaldığını, Halep'te sadece insanların  ölmediğini, bütün insanlığın öldüğünü dile getirdi.  Numan Kurtulmuş, “Vekalet savaşları veren ülkeler, kendi ellerindeki  vekilleri üzerinden 600 bin kişinin ölmesini sağlayan, böyle bir sonucu ortaya  koyan maalesef bir insanlık suçuna ortak olmuştur. Orada rejimin kimyasal silah  kullanmasına, kendi şehirlerini yukarıdan bombalayarak halkına zulüm etmesine,  Halep'in, Şam'ın o güzel tarihi şehirlerin yok olmasına göz yummuştur. Sadece  buradaki silahlı gruplar üzerinden herkes, maalesef bölgedeki gücünü nasıl  artıracak bunun hesabını yapmıştır. Bu ağır bir faturadır ve insanlık bu  faturanın altında kalmıştır, ezilmiştir.” şeklinde konuştu.
Halep'te ise kasım ayının ortalarında başlatılan ağır bir bombardıman  olduğunu anımsatan Kurtulmuş, binlerce insan öldüğünü, ilaç ve yiyecek malzeme  bulunmadığını söyledi. Türkiye'nin Halep'te insani koridor açmak için gayret ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Suriye rejimi adına Rusya ile Özgür Suriye Ordusunun anlaşmasında  Türkiye, bir yerde gözlemcilik yapıyor. Belli bir noktaya geldi. Tam buradan  çıkışlar sağlanacakken maalesef başka kontrol dışı unsurlar, oradan çıkartılan  Halep halkına karşı saldırıya geçtiler. Orada çok kısa süre içerisinde  bitirilmesi planlanan tahliyeler uzamış oldu. Bu büyük bir hassasiyet oluşturdu.  Uluslararası camianın burada bütün gücünü ortaya koyarak Halep'ten tahliyelerin  sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlaması lazım. Bu yapılabilecek en asgari şey.  Halep ölmüş, Halep'te insanlık ölmüş de hiç olmazsa kalan son insanları  kurtaralım çabasıdır. Türkiye bu çabanın içerisindedir. Burada bu saldırılarla  tahliyeleri engellemeye çalışan unsurların süratle bölgeden uzaklaştırılması,  engellenmesi lazım. Bunları kimler destekliyorsa o adamlarını oradan çekmesi  lazım ki, o tahliyeler sürdürülebilsin.”
Kurtulmuş, bölgenin her yerinde mezhep çatışmalarını körükleyenlerin  olduğuna, Türkiye'de de buna çok dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti: 
“Suriye'de olan bir mesele Türkiye'nin içerisine taşınmamalıdır. Orada  birtakım unsurlar Halep'teki vatandaşlara, sivil masumlara saldırıyorsa 'Biz de  burada Aleviler-Sünniler birbirimize gireriz, Alevilere şöyle yaparız, böyle  yaparız.' şeklinde birtakım tehditlerin son derece sakıncalı, yanlış, Türkiye'ye  karşı olan bir takım ifadeler olduğunu düşünüyorum. Biz Türkiye'de Sünniler ve  Aleviler asırlardır beraber yaşıyoruz ve asırlarca beraber yaşamaya devam  edeceğiz. Herkes komşusuna sahip çıksın. Ne etnik köken farklılıkları ne mezhep  meşrep farklılıkları dolayısıyla kimse bir diğerini kınamasın. Herkes sözlerine  ve işlerine dikkat etsin, bu ülkede de birliği, dirliği bozmak isteyenler  Türk-Kürt kavgası çıkarmayı başaramayanlar bu sefer Alevilik-Sünnilik üzerinden  bir ayrım ortaya koymaya çalışabilirler. Buna karşı herkes çok dikkatli olsun.  Halepli kardeşlerimizin sonuna kadar yanında olacağız. Bütün gücümüzle onlara  insani yardım ulaştıracağız. Ama Halep'in etrafında dönen o kirli siyasetin bir  parçası haline Türkiye'yi getirmeyeceğiz.”
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir