Connect with us

DÜNYA

Obama: Suriye’deki enkazda sorumluluğum az

Published

on

Obama, Rusya'nın geçen ayki başkanlık seçimlerine siber müdahalesine dair iddialar konusuna da değindi.
Konferansın normal başlama saatinden yaklaşık yarım saat sonra kürsüye çıkan Obama, kendisinin basın mensupları için hem 'muzır' hem de 'güzel' konulardan bahsedeceğini söyleyerek espri yaptı. 

'BİN LADİN'İN KAÇAK HAYATINA SON VERDİK' 
Ekonomi, dış politika, ülkedeki silah şiddeti ve diğer konulara değinen Obama, göreve geldiğinde ABD'nin iki savaşın birden ortasında olduğunu ancak kendisinin asker sayısını 180 binden 15 bine indirdiğini söyledi. Bin Ladin'in kaçak hayatına son verildiğini ve düşman olmaktan çıkarıldığını söyleyen Obama, daha sonra konuyu Suriye ve Rusya'nın politikalarına getirdi. 'Suriye rejimi ve Rus müttefiklerinin ülkede yaşanan gerçeği saklamaya çalıştıklarını ve kendisinin Suriye'de daha geniş kesimleri temsil eden bir hükümetin kurulması için uğraş vermeye devam edeceğini söyledi.

'RUSYA'NIN MÜDAHALESİ'
Associated Press muhabirinin kendisinin de Hillary Clinton gibi Rusya'nın geçen ayki başkanlık seçimlerine siber müdahale ettiğine ve Clinton'ın seçim yenilgisinin sorumlusu olarak Rusya'yı görüp görmediği  yönündeki soruya ise Obama, “Birden fazla istihbari analizleri bir araya getirdiğimiz zamani bu işin arkasında Rusların olduğundan emin oluyoruz. Demokratik Ulusal Komite'nin yazışmalarını ortaya döktüler. Sanırım bu konuda önlem almamız ve bu tip siber müdahaleleerin tekrarlanmasının önüne geçmemiz gerekiyor” cevabını verdi. 

'PUTİN'E 'SON VER' DEDİM 
Obama, Rusya lideri Vladimir Putin ile geçen Eylül ayında görüştüğünü ve ona 'Bu siber saldırılara son ver' dediğini ve ondan sonra bir daha siber müdahale yaşanmadığını; ancak o zamana kadar zaten önemli verilerin ele geçmiş olduğunu söyledi.

'TRUMP, EMİNİM SEÇİM GÜVENLİĞİNİ TAM OLARAK SAĞLAYACAKTIR'
Obama, 20 Ocak'ta görevi devralacak olan yeni başkan Donald Trump'ın seçim zamanı ve öncesinde yabancı müdahalelere karşı tüm önlemleri alacağından ve ülkenin seçim güvenliğini sağlayacağından emin olduğunu da söyledi. 

'SEÇİMİ ETKİLEMEMEK İÇİN HACK OLAYI KONUSUNDA SUSTUK' 
Obama bu yazın başında Demokrat Parti'nin alt kanatlarından olan Demokratik Ulusal Komite'nin (DNC) hacklendiği konusunda bilgilendirildiğini ve hemen yasal mercileri bu konuda harekete geçirdiğini, olayın maduru olan komite mensuplarına da olayın tüm yönleriyle açıklandığını belirtti. Öncelikle böyle bir siber operasyonun ne için yapıldığını anlamadıklarını, arkasında yatan motivasyonu ve sonuçlarını kestiremediklerini ve her şeyden önce insanları bu konuda bilgilendirmeyi seçtiklerini söyleyen Obama, daha sonra da Kongreyi bilgilendirdiklerini belirtti. Obama, “Basında DNC'nin neden hacklendiğine dair pek çok yorum çıktı ancak biz Beyaz Saray olarak çok ön yargılı görünmek istemediğmiz için şimdiye kadar bu konuda bir yorum yapmamıştık. Benim özel olarak bir açıklama yapmak istemememin nedeni ise zaten çok fazla partizanlığın mevcut olduğu bu ortamda seçim kampanyalarının gidşatını çok fazla etkilememekti” ifadelerini kullandı. 

'BU İŞİ HALLEDİLMESİ GEREKTİĞİ GİBİ HALLETTİK' 
Obama, bu hack olayını mümkün olabildiğince doğru ve olması gerektiği gibi ele aldıklarını açıkladı. Odadaki basın mensuplarına da takılan Başkan Obama, 'Bu sızıntı konusunu takıntı haline getirdiniz. Bu süreçte Clinton'ın eski dışişleri danışmanı Podesta'nın rizotto tariflerini bile haber yaptınız” dedi. 

'BİZE YAPARSANIZ BİZ DE SİZE YAPARIZ' 
Obama, DNC'nin hacklenmesi iddiasıyla ilgili olarak ise Rusya'yı hedef göstererek “Eğer bize böyle şeyler yaparsanız, biz de size yaparız. Bazıları açık ve metodları bilinen şekilde olur, bazıları ise gerektiği gibi gizlice ve bazılarının anlayamayacağı şekilde” ifadelerini kullandı. Obama, bu sızıntının delilleri konusunda sorulan soruya ise “Bakın elimizdeki en açık delilleri değerlendiriyoruz ve bu konuda hiçbir şüpheye mahal vermemek için titizleniyoruz” dedi. 



BİR MUHABİR BAYGINLIK GEÇİRDİ 
Obama, konuşması sırasında biranda baygınlık geçiren bir muhabire ise acilen doktor müdahalesi için talepte bulundu. Beyaz Saray'ın doktorlarından biri muhabire acilen müdahalede bulundu ve konferans daha sonra devam etti.

'CLİNTON'IN HAKKI YENDİ'
Seçimde Demokratların adayı olan ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton'ın hhakının yenildiğini söyleyen Obama, seçimlerin adil ve yasalara uygun yapılıp yapılmadığı konusunda sorulan soruya ise “Evet, adil olduğuna kesinlikle inanıyorum. Ancak Clinton'ın hakkı yenildi, özellikle basın onun iyi ve parlak yönlerini çok fazla ön plana çıkarmakta başarılı olamadı” cevabını verdi. Clinton'ın gerçekten sızdırılan gizli görüşmeler nedeniyle mi seçimleri kaybettiği yönündeki soruya ise Obama, “Bunun kararını daha bilge insanlara bırakıyorum. Ancak seçim kampanyası boyunca yaşadığı sorunlar ve bazının ona yeterince adil yaklaşmaması kötü oldu” dedi. 

'SEÇİMLER TAMAMEN GÜVENLİYDİ' 
Obama, geçen ayıki başkanlık seçimleri konusunda da “Sizi temin ederim ki seçimler güvenli ve özgür biçimde yapıldı. Ülke içinde herhangi çevirilen bir dolap olmadı. Oyların hepsi düzgün sayıldı ve işkendi” dedi.

 'ABD, SURİYE MESELESİNE HEP YAKINDAN DAHİL OLACAKTIR' 
Obama, Suriye krizinin çözülmesi konusunda hep en doğru adımlara atmaya çalıştıklarını ve şimdiye kadar da bunu yaptıklarına inandığını söyledi. ABD'nin bu meseleye asla uzaktan izlemeyeceğini ve 'yakında ilgilenmeye' devam edeceğini söyledi. Obama, bir muhabirin kendisine sorduğu “Suriye'deki yıkım konusunda kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?' sorusuna ise “Evet, biraz hissediyorum ancak yine de bizim bu konuda attığımız adımlar en doğru seçimlerdi” dedi. 

'REAGAN, MEZARINDA TERS DÖNERDİ' 
Obama, muhabirlerin Trump konusunda sordukları bir soruya ise “Eğer (eski Cumhuriyetçi başkan) Ronald Reagan, Cumhuriyetçilerin Trump'ı bu kadar çok benimsediklerini duysaydı mezarında ters dönerdi” dedi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir