Connect with us

DÜNYA

İran Şii Hilal’ini yeniden canlandırıyor!

Published

on

Suudi Arabistan'ın yıllardır korkulu rüyası haline gelen Şii Hilali ile ilgili iddianın sahibi, Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden siyaset profesörü Hilal Khashan… Khashan,  “İranlıların çok sabırlı olduğunu biliyoruz, anında mükafat beklemek gibi bir hırsları da yok. Sebat ediyorlar ve sabırlarının meyvelerini topluyorlar” dedi. 
Khashan, “Aklımda hiçbir şüphe yok ki İran tarafından 'Şii Hilali' yaratılacak ve İranlılar kendi etki alanlarını Lübnan vasıtasıyla Irak üzerinde de kuracaklar” dedi. 

Şİİ HİLALİ (Şİİ HANÇERİ) NEDİR?
Irak, Suriye, Lübnan ve Filistin gibi ülkelerde İran’ın nüfuz genişletme çabalarını bir röportajda değerlendiren Ürdün Kralı Abdullah tarafından ilk kez 2004'te ortaya atılan 
“Şii Hilali” kavramı, nihai amaç itibarı ile “Sünni Arap ülkelerinin Şii Hilali tarafından kuşatılması” şeklinde değerlendirilmiştir.
Kral Abdullah’tan sonra Mısır Cumhurbaşkanı da aynı yönde bir açıklamada bulunmuştur. Hüsnü Mübarek 2006 yılında bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Orta Doğu’da yaşayan Şii nüfusun bulunduğu ülkelerden çok İran’a karşı bir bağlılık hissettiğini belirtmiştir.
Şii Hilali İran’dan başlamakta, ABD’nin çekilirken Şiilere teslim ettiği Irak’tan, Şiilerin (Nusayri) yönettiği Suriye’den ve Şii nüfusunun giderek arttığı Lübnan’dan geçmektedir.
Dünyadaki Şii nüfus, müslüman nüfusun %10-13’ünü oluşturmaktadır ve bu 150-200 milyon arası bir nüfusa işaret etmektedir. Şiilerin nüfus olarak en yoğun oldukları yerler İran, Hindistan, Pakistan ve Irak’tır. İran’da yaklaşık 70 milyon Şii yaşamaktadır; ancak İran’ın etki alanına girebilecek Şii nüfus başta Irak olmak üzere Orta Doğu ülkelerindedir.
Bahreyn’de Şii nüfus oranı %70, Yemen’de %35, Lübnan’da %35, Irak’ta %60, Kuveyt’te %24, Katar’da %16, Birleşik Arap Emirlikleri’nde %16, Suriye’de %10-12 (Nusayri) ve Suudi Arabistan’da %5’dir. Bu gruplardan Suriye, Irak, Lübnan ve Körfez ülkelerindeki Şii nüfus İran’ın etki alanı içindedir.
Şii Hilali Türkiye’yi de hedef alıyor mu?
İran, bölgedeki güç ve nüfuzunu artırma için dış politikasını Şilik ekseninde tasarlamaktadır. Lübnan ve Suriye’nin ardından, ABD işgali sonrasında Şii grup ve partilerin güç kazandığı Irak’ın da dâhil olmasıyla genişleyen Şii eksenini muhafaza etmek temel amacıdır. İran aynı zamanda Pakistan ve Afganistan ile Körfez ülkelerindeki Şii nüfus üzerinde de etkili olmaya çalışmaktadır. İran, benimsediği fikir ve tavırları itibariyle, adeta İslam coğrafyasında ihtilafın sembolü haline gelmiştir.
Arap Baharı ile birlikte değişen Orta Doğu dengesinde, Türkiye, Osmanlı coğrafyasının liderliğine bir adım daha yaklaşmıştır. Osmanlı’nın yıkılışından yaklaşık 100 yıl sonra yüzünü doğuya da çeviren Türkiye, bu dünyadan beklenenin üzerinde ilgi görmüştür.
Şii Hilali projesi ise tam bu noktada Türkiye’nin üstlendiği bölge liderliği ve bu liderliğin getireceği politik, ekonomik, sosyolojik kazanımları kırmak amacındadır. Şii Hilali Türkiye’nin İslam ülkeleri ile fiziksel bağını koparmayı amaçlamaktadır. İran, Orta Irak, Suriye ve Lübnan’ın oluşturduğu Şii Hilali sonucunda Türkiye’nin tüm bölge ülkeleriyle ilişkisi kopacaktır. Şii Hilali bu bağlamda, Türkiye’yi “Şii Seddi” gibi kuşatarak gelişimini engellemeye çalışmaktadır.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir