Connect with us

Güncel

Halep’te can pazarı!

Published

on

Halep'te birkaç saat aranın ardından önce ambulanslar, sonra da yeşil otobüsler muhalifleri kentin doğusundan alıyor. İlk etapta bölgeden çıkarılan 200 kadar sivil yaralı, batıda muhaliflerin kontrolü altındaki noktaya ulaştı. Rusya, 5 bin muhalif ve ailelerinin tahliyesi için operasyonun başladığını resmen duyurdu. 
İran'ın tahliye şartları arasında yer alan batıdaki İdlib'de muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan iki Şii köyünden de tahliyeler başladı. Söz konusu köyler Fua ve Kefreyya. 
Bölgedeki BBC ekibinden bir gazeteci, ağır yaralıları taşıyan bazı ambulansların Türkiye sınırına yaklaştıklarını bildiriyor.
Sabah başlayan tahliyede hastaları taşıyan ilk konvoy kentin batısına doğru hareket ederken keskin nişancı ateşine hedef oldu. Rejimi destekleyen milislerin saldırısında bir kişi öldü. Konvoy kentin doğusuna geri döndü.
Türkiye, tahliye edilen siviller için Suriye'de bir kamp kurmaya hazırlanıyor. Sınır kapılarında da ambulanslar hazır bekletiliyor.
15.20 : Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Halep'teki ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını açıkladı.
15.15 : Halep'ten ayrılmaya hazırlananlar, rejime veda mesajları yazıyor. Onlardan birinde bir muhalif 'Halep'e geri döneceğiz. Enkaza dönmüş binalarımız bizim direncimizi ve sizin suçlarınızın tanığı' yazıyor.
15.10 : Suriye'deki yarı resmi bir televizyon, muhaliflerin rejimin kontrolündeki bölgelere roket fırlattığını duyurdu.
15.05 : Avrupa Birliği, Rusya ve İran'a sivillerin korunması için çağrı yaptı. AB Dışişleri Temsilcisi Federica Mogherini, “Kelimenin tam anlamıyla gece gündüz, başta Doğu Halep olmak üzere sivillerin korunmasını garanti altına almak için çalışıyoruz” dedi. Mogherini, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le görüştüğünü söyledi.
15.00 : Birleşmiş Milletler, Halep'in doğusundan yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmesinin planlandığını bildiriyor.
14.55 : Birleşmiş Milletler, tahliye edilen sivillerin çoğunun Suriye'nin batısındaki İdlib'e, bir kısmının da Türkiye'ye götürüleceğini duyurdu.
14.50 : BBC'den Riam Dalati, ağır yaralıları taşıyan bazı ambulansların Türkiye sınırına yaklaştıklarını ve yaralıların Türkiye'deki hastanelerde tedavi edileceğini bildiriyor.
14.40 : BBC Türkçe, yaz mevsiminden bu yana silahların susmadığı Halep'te son üç aydaki çatışmaların seyrini gösteren bir harita yayımladı.
14.25 : İran'ın tahliye şartları arasında yer alan batıdaki İdlib'de muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan iki Şii köyünden de tahliyeler başladı. Söz konusu köyler Fua ve Kefreyya. Suriye devlet televizyonu, 29 otobüs ve ambulansın 18 aydır kuşatma altında tutulan hükümet yanlısı iki kasabaya doğru yola çıktığını bildiriyor.
14.20 : Ajanslar tahliye edilmeyi bekleyen sivillerin ve yaralıların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Fotoğraflarda, yerlerde yatan hastalar var.
14.10 : İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Hadel El Salci, halihazırda 113 ambulansın tahliye için beklediğini aktarıyor.
YARALILAR AMBULANSTA BEKLEDİ
14.00 : Aktivistler, birden fazla aracın 50 kadar yaralı ve aileleriyle kentin doğusundan ayrıldığını bildiriyor. Bölgeden gelen bir fotoğrafta, tahliye edilmeyi bekleyen yüzlerce sivil sokaklarda bekliyor.
13.50 : Uluslararası Kızılhaç Örgütü, çatışma alanından çıkarılan yaklaşık 200 yaralı sivilin yolda olduğunu duyurdu. Hareket halindeki konvoyda 10 ambulans bulunuyor.
13.45: Uluslararası Kızılhaç Komitesi, 200 yaralının tahliyesinin sürdüğünü açıkladı.
13.25: Reuters'ın haberinde, tahliye işlemlerine Türk Kızılayı'na ait ambulansların da katıldığı bildirildi.
13.10: Reuters'a göre, Rusya Savunma Bakanlığı, 5 bin muhalif ve aile üyelerinin Doğu Halep'ten tahliyesinin başladığını duyurdu. TASS'a konuşan bir Rus askeri yetkilisi, tahliye edilecek kişilerin, 21 kilometre uzunluğundaki insani koridor üzerinden götürüleceğini belirtti.
13.05: Halep'teki görgü tanığı, Reuters'a yaptığı açıklamada, 20'den fazla otobüsün tahliye için rejim kontrolündeki bölgeden muhaliflerin elindeki mahallelere doğru yola çıktığını söyledi. Görgü tanığı daha sonra ise yeşil otobüslerin muhaliflerin kontrolündeki bölgeye girdiğini aktardı.
13.00: AB Bakanı Ömer Çelik, “Dünya Halep utancıyla yüzleşmeli. Maalesef koridorun açılması sabote ediliyor” dedi.
12.50: Saldırıya uğrayan konvoy yeniden harekete geçti.
12.48: Halep'in doğusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda olası yaralı gelişlerine karşın ambulans bekletilmeye başlandı.
12.45:  Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Halep'ten yola çıkan tahliye konvoyuna İran destekli Şii milislerin saldırdığını ve bunun sonucunda dört kişinin öldüğünü söyledi. Kınık, bir haber kanalında yaptığı açıklamada, son duruma ilişkin “İran destekli Şii milisler Halep'te tahliye konvoyuna saldırdı. Dört ölü, 40'ı ağır 500 yaralı var” diye konuştu.
12.40: Reuters'a konuşan görgü tanığına göre, ambulanslar, yaralıların tahliyesi için Doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgeye doğru harekete geçti.
12.30: Habertürk'ün haberine göre, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, konvoyun yeniden yola çıkması için anlaşıldığını belirtti.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir