Connect with us

Güncel

AB Bakanlar Konseyi’nden açıklama bekleniyor

Published

on

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili tartışmalı açıklamaya son şeklini vermek üzere bugün yeniden toplanıyor. Avusturya, hükümetin muhaliflere yoğun baskı yaptığı gerekçesiyle üyelik görüşmelerinin askıya alınmasını talep ediyor. Dışişleri Bakanı Stefan Kurz aksi takdirde oy birliği ile alınması gereken tavsiye kararını veto edeceklerini açıkladı. Avusturya'nın muhtemel vetosu AB ile Türkiye arasındaki müzakereleri etkilemeyecek. Bakanlar arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde Türkiye ile AB arasındaki üyelik diyalogu perşembe günkü devlet ve hükümet başkanları zirvesinin gündemine alınacak.
AB Dışişleri Bakanları buluşmasının kapanış bildirisinde devlet ve hükümet başkanlarının mülteci krizi, terör ile mücadele, AB'nin savunma gücünün arttırılması ve yatırımların arttırılması ile ilgili değerlendirmelerine de yer verilecek. 

ALMANYA DİYALOGUN DONDURULMASINI İSTEMİYOR
Avusturya'nın Türkiye ile sürdürülen görüşmelerin kesilmesi talebine tepki gösteren Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier bu talebi basiretsizlik olarak niteledi ve “Sonuçlarının ne olacağını açıklamadan kalkıp görüşmeleri bitiriyoruz demek dış politika açısından sorumsuzluk olur” dedi.
Sebastian Kurz Böyle bir adımın Kıbrıs'ın bölünmüşlüğüne son verme görüşmelerini de tehlikeye sokabileceğini belirten Steinmeier Türkiye'deki muhalefetin de diyalog kanallarının açık tutulmasını istediğini dile getirdi. Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da üyelik sürecinin askıya alınmasına karşı çıktı. Asselborn, “görüşmeleri dondurmakla Türk hükümetine olmasa da Türk milletine karşı hata işlemiş olacaklarını” söyledi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir