Connect with us

Güncel

Erdoğan: Hedef Menbiç!

Published

on

Türkiye, 24 Ağustos'ta başlattığı sınır ötesi harekât Fırat Kalkanı'yla Suriye sınırında geniş bir alanı terör örgütü IŞİD ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'den temizledi. Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), güneyde 30 kilometre derinliğe kadar ulaştı ve terör örgütü IŞİD'in merkezi El Bab'a dayandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, “Şu anda biz El Bab’a dayandık. El Bab’ı batıdan kuşattık” dedi. Kentin kısa sürede IŞİD'den geri alınması bekleniyor.
El Bab'ın doğusunda ise Ağustos ayında IŞİD'den kurtarılan Menbic var. Uzun bir çatışma döneminin ardından kurtarılan Menbic'te önemli bir değişiklik oldu, Türkiye'nin tüm uyarılarına ve ABD'nin sözlerine rağmen YPG kente yerleşti.
Ve dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır ötesi harekatta Menbic'e ilerleneceğini resmen ilan etti. Erdoğan, “Yetmez, biz şimdi oradan Münbiç’e doğru ayrıca yürüyeceğiz. Biz PYD, YPG’nin orayı tamamen boşaltmasını istiyoruz. Çünkü o topraklar bu terör örgütlerinin toprakları değil. Arapların toprakları. Gelsin oraya Araplar yerleşsin” ifadesiyle net bir mesaj verdi.
Fırat Kalkanı Harekâtı'yla yüzlerce kilometrekare toprağın IŞİD ve YPG'den arındırıldığı bölgede, halihazırda Menbic'e kuş uçuşu mesafe 20 kilometreden az.
Menbic'e iki cepheden girilebilir. Kuzeyde Fırat Nehri'nin kıyısından itibaren Arap HASAN Sağir köyüne kadar olan hat uzun süredir ÖSO'nun elinde. Bu hattaki mesafe 20 kilometreden çok daha az.
Batı cephesinde ise El Bab alındıktan sonra Menbic'e en yakın nokta Buzluca Garbiyah köyü ile biraz daha kuzeyde yer alan Yalışlı Köyü.
Ankara, YPG'den Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesini birçok kez istedi ancak aylardır 'çekildik' açıklamalarına rağmen Menbic'te barınan YPG'liler muhtemel bir harekatta doğuya doğru kaçacak.
İhanet çetesi hâlâ devletin içinde var
YPG şu an aynı zamanda IŞİD'in kalesi Rakka'ya operasyon düzenliyor ve birliklerinin çoğu Suriye'nin doğusundaki kentte.
Cerablus'tan başlayarak güneye doğru itilen IŞİD ise hem Suriye'de hem de Musul operasyonuyla birlikte Irak'ta köşeye sıkışmış durumda.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir