Connect with us

Güncel

“Başkan ya da cumhurbaşkanı hiç önemli değil!”

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin “Yapılan bu çalışmanın 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir.” dedi. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde gidildiği anda cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesinin ise doğru olmayacağını söyledi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'e 6 yıl sonra büyükelçi atanmasıyla ilgili olarak, “Kemal Ökem Bey’i İsrail’e büyükelçi olarak atıyoruz. Onlar da elçi atıyorlar. Bugün sanırım görevine başlamış olacaklardır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında yeni anayasa taslağındaki başxkanlık sistemine ilişkin değerlendirmesi  şöyle:

BAŞKANLIK YA DA CUMHURBAŞKANLIĞI OLMASINDA BİR SIKINTI SÖZKONUSU DEĞİL
“Şu anda gerek AK Parti gerekse MHP’nin kendi aralarında yapmakta oldukları bu çalışmanın öncelikle cumhurbaşkanı olarak bana düşen boyutu hayırlı olsun temennisinde bulunmaktır. Çalışmanın 'başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı' olmasında benim için herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Parlemontada 367 yakalanır mı yoksa referandum kararı mı çıkar, bunu o zaman göreceğiz. Milletimin vereceği bir karardır. Metne kam olarak muttali olduğumuzda değerlendirmelerimizi yapacağız. Sadece partiden ilişiğinin kesilip kesilmemesi konusunda benim kanaatim bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesi ülkedeki siyasi etkinliğin zafiyet bulmasını getirir.

PARTİDEN İLİŞİĞİNİN KESİLMESİ DOĞRU DEĞİL
Benim kanaatim bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır.

İDAM TARTIŞMALARI
Bu milletimizin talebidir. Bizim bu talebi geri çevirmemiz mümkün değil. Milletin bu talebi parlamentoya götürülür. Millet asıldır. Halkımın şunu da bilmesini istiyorum, azınlıkta değil, dünyanın çoğunluğunda idam vardır. En son işte Belarus’a gittim. Belarus bir Avrupa ülkesi ve başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Başkan dedi ki sistem bizde sistem çok iyi çalışıyor ve suç oranları düşük. Avrupa Belarus’a bu konuda çok saldırıyor. Başkan da dedi ki halkım memnun, suç oranları düşük. Tabii batı Belarus’un başkanına diktatör diye saldırıyor. Kim demokrat? Şu anda ABD’de görüyorsunuz. İstedikleri başkan olmadı diye Sayın Trump’a nasıl saldırdıkları ortada. Bu  da dünyada kimin demokrat olduğunu göstermesi açısından çok çok önemli. “
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir